Luomuruoka jyrää Euroopassa

Luomuruoan suosio jatkaa kasvuaan Euroopassa. Luomun kysyntä teollistuneissa maissa kasvaa nopeammin kuin tuotanto, mutta suomalaiskuluttajat eivät keiku tilastojen kärjessä.

Esimerkiksi Itävallassa luomun osuus maatalousalasta on Finnfoodin mukaan 13 prosenttia, kun taas Suomessa luomualaa on 6,6 prosenttia.
 
Sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa luomumyynti kasvoi vuonna 2006 16 prosenttia edellisvuodesta. Luomun saatavuus on parantunut, ja kaupan omien merkkien osuus on kasvanut. Esimerkiksi keskiverto tanskalainen ostaa luomua 80 eurolla ja ruotsalainen 42 eurolla. Suomalaiset käyttävät luomuun kuitenkin vain 15 euroa vuodessa henkeä kohden. 

Ostatko sinä kaupasta luomutuotteita? Ovatko ne mielestäsi kalliita? Miksi luomutuotteet eivät ole Suomessa yhtä suosittuja kuin muualla Europassa?

Tutustu Kotilieden luomuruokaohjeisiin.

Keskustelu

Moni kokee, että Suomessa tavallisella tavalla tuotettu ruoka on puhtaampaa kuin muualla, joten painetta luomuun ei ole yhtä paljon. Pakkastalvet tuhoavat monia sellaisia kasvitauteja, joita vastaan muualla täytyy käyttää enemmän torjunta-aineita kuin meillä. Ostan silti monia tuotteita luomuna, esim, porkkanat ovat mielestäni luomuna maukkaampia. Useimmat valinnat teen kuitenkin akselilla suomalainen – ulkolainen kuin tavallinen – luomu.

On turha ihmetellä, miksi mielipidekyselyt asiasta antoivat ristiriitaista tietoa: toisaalta moni suomalainen kannattaa luomutuotteita, mutta harvempi kuitenkin on niiden ostamiseen kokonaan siirtynyt. Miksi? Koska hinnat ovat niin kalliita. Itse olen pienituloinen yksinhuoltaja ja ostan luomutuotteista perunaa, vehnäjauhoja, makaroneja ja maitoa. Lihaa ja hedelmiä ostaisin mielelläni, mutta rahani eivät siihen riitä. Toisaalta jos luomutuotteita ostettaisiin enemmän hinnatkin voisivat aleta kysynnän lisääntyessä.

Olemme käyttäneet luomu tuotteita elokuusta-07 lähtien,kaiken mitä saamme ostamme luomuna.Valitettavasti valikoima tuoretavaroissa ja lihassa on ainakin täällä pohjanmaalla huono,sekä kauppiaat nihkeitä tilaamaan luomutuotteita.Useasti myös maito on loppu,merkki siitä että luomua käytetään,silta kauppias nhelposti sanoo ettei ole kysyntää…Toivon&uskonkin että nuoret ovat meitä keski-ikäisiä valveutuneinpia ruoka-asioissa ja alkavat käyttää luomua!

Kommentoi juttua: Luomuruoka jyrää Euroopassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X