Maailman paras pullataikina – näillä leivontavinkeillä onnistut!

Itse leivottua, tuoretta pullaa ei voita mikään! Täydellisen pullan leipominen ei ole vaikeaa. Tarvitset vain oikeat raaka-aineet ja pari helppoa niksiä.

Hyvä pullataikina sopii niin pikkupulliin, pitkoihin kuin bostonkakkuunkin. Lasten kanssa leipoessa voi pullataikinasta muovata vaikka koko pullaperheen. Puolen litran pullataikinasta leivot noin 40 pikkupullaa tai 2-3 pullapitkoa.

Varaa aikaa pullataikinan tekoon.

Hiiva tarvitsee toimiakseen oikean lämpötilan

Pullataikina kohotetaan hiivalla. Voit käyttää tuore- tai kuivahiivaa. Tuorehiiva liotetaan kädenlämpöiseen eli 37-asteiseen nesteeseen. Kuivahiiva sen sijaan lisätään taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Se tarvitsee toimiakseen hieman lämpimämpää, noin 42-asteista nestettä.

Ole tarkkana nestettä lämmittäessä. Liian kuuma neste tappaa hiivan, liian kylmässä taikina puolestaan kohoaa huomattavasti hitaammin. Myös muiden ainesten on syytä olla tasalämpöisiä. Kerää siis leivontatarvikkeet hyvissä ajoin ennen leipomista pöydälle, jotta ne ehtivät lämmetä sopivasti. Jos sulatat rasvan, anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

tahmeat herkkupullat

Hyvä sitko on pullataikinan perusta

Alustaminen on taikinan vaivaamista, jonka avulla syntyy sopiva sitko. Hyvä sitko on taikinan perusta. Pelkkä ainesten sekoittaminen ei siis riitä, vaan taikinaa tulee vääntää ja kääntää, kunnes se tuntuu kimmoisalta.

Valtse leivontaan puolikarkeita vehnäjauhoja. Niissä on enemmän sitkoainetta eli gluteenia kuin erikoisvehnäjauhoissa. Lisää jauhoja vähitellen pullataikinaa tunnustellen ja uskalla jättää taikina riittävän löysäksi. Pehmeästä pullataikinasta syntyvät ne kaikkein kuohkeimmat pullat, kovasta taikinasta puolestaan syntyy kuivia pullia. Valmis pullataikina on pehmeää, kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista sekä käsistä helposti.

Sitruunapitko

Kohota taikina kahteen kertaan

Alustettu takina kohotetaan liinan alla kaksinkertaiseksi. Hyvä kohotuspaikka on lämmin ja vedoton, muttei liian kuuma. Laita taikinakulho esimerkiksi lämpimällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen ja kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Kun taikina on kohonnut, siitä vaivataan ilmakuplat pois ja se muotoillaan pulliksi. Tämän jälkeen pullat kohotetaan liinan alla toiseen kertaan ja paistetaan vasta sitten. Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia niiden koosta riippuen.

Perinteiseten pullien sijaan voit tehdä taikinasta myös esimerkiksi korvapuusteja, bostonpullaa, vuokapullia ja –pitkoja tai käyttää sitä vaikka marjapiirakan pohjana.

Bostonkakku

Pullataikina onnistuu myös vegaanisena

Pullataikina tehdään yleensä maitoon, mutta myös kasvimaitojuoma, omenamehu tai vesi käyvät nesteeksi. Kun haluat tehdä vegaanisia pullia, vaihda myös voi kasvipohjaiseen margariiniin tai öljyyn.

Kananmunan voi mainiosti jättää taikinasta pois. Kananmuna tekee taikinasta venyvämpää ja auttaa taikinaa kestämään pidemmän käsittelyajan. Se myös lisää taikinan nostatuskestävyyttä, mutta toisaalta kovettaa hieman pullaa. Ilman kananmunaa leivottu pulla säilyykin tuoreempana ja pehmeämpänä pidempään.

Kanelikierrepullat

Resepti: Ruotsalaiset kanelikierrepullat (vegaaninen)

Hävikistä herkuksi

Pulla on ehdottomasti parhaimmillaan uunituoreena. Hieman kuivahtaneista pullaviipaleista voi kuitenkin jalostaa uusia, makoisia herkkuja. Maistuisiko klassinen köyhät ritarit tai sitruunainen pullavanukas?

sitruunainen pullavanukas

Keskustelu

Laitan tuoreen pullan jääkaappiin ”tekeytymään” ennen nauttimista.

Kommentoi juttua: Maailman paras pullataikina – näillä leivontavinkeillä onnistut!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X