Ruoka

Maapähkinä ei olekaan pähkinä – testaa mainettaan terveellisempää herkkukasvia suolaiseen ja makeaan

Maapähkinä sopii leivontaan ja jälkiruokiin, vokkeihin, salaatteihin tai vaikkapa naposteluun sellaisenaan. Kokosimme makoisimmat ideat ja reseptit.

Maapähkinä on maukas ja mainettaan terveellisempi herkku. Nimestään huolimatta maapähkinä ei ole pähkinä, vaan hernekasvi.

Lue myös: Maapähkinävoi on leipojan luottomauste – katso parhaat vinkit ja reseptit!

Maapähkinä on saanut nimensä maan alla kasvavista paloista. Se kasvaa noin puolen metrin korkuiseksi ja siihen kehittyy hernekasveille tyypillisiä kukkia. Kukkimisen jälkeen varsi laskeutuu vähitellen maan tasalle, ja palot alkavat kehittyä maanpinnan alla. Syksyllä maapähkinät ovat kypsiä kerättäväksi, ja koko kasvi vedetään irti maasta. Yhdessä palossa on yhdestä kolmeen siementä eli maapähkinää.

maapähkinä
Maapähkinä on saanut nimensä maan alla kasvavista paloista. Yhdessä palossa on yhdestä kolmeen siementä eli maapähkinää. Kuva: Kristiina Kurronen

Maapähkinä on monipuolinen ja mainettaan terveellisempi herkku 

Öljyssä friteeratuilla ja suolatuilla maapähkinöillä on jo pitkään ollut vakipaikkansa sipsihyllyssä perunalastujen ja juustonaksujen rinnalla. Siksi maapähkinä onkin saanut osittain ansaitsemattaan maineen epäterveellisenä herkkuna. 

Maustamattomat tai kuivapahdetut maapähkinät ovat kuitenkin mainettaan terveellisempiä. Ne sisältävät pähkinöiden tapaan runsaasti energiaa ja rasvaa, mutta myös paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Sadassa grammassa maapähkinöitä on energiaa 550 kcal ja rasvaa 43 gramma, josta tosin suuri osa on tyydyttymätöntä eli terveellistä pehmeää rasvaa. Maapähkinöissä on paljon myös proteiinia sekä folaattia, jonka saanti suomalaisilla on suosituksiin nähden liian vähäistä.

Maapähkinä hurmaa makeissa leivonnaisissa

Makeissa leivonnaisissa maapähkinä on todellinen ässä. Se sopii keksi- ja kakkutaikinoihin, muffinsseihin tai vaikkapa suositun Rocky Road -makeisten sattumiksi. Suolatut maapähkinät ovat herkullinen makupari suklaalle tai makealle kinuskille.

Porkkanakakku on suosikkileivonnainen, johon maapähkinät tuovat hauskaa ja herkullista vaihtelua. Tässä kakussa maapähkinöitä on kahdessa muodossa: maapähkinävoita lisätään kakkutaikinaan ja kuorrutteeseen. Suolatut maapähkinät koristavat kakun pintaa.

Snickerskakku yhdistää tuttuun tapaan maapähkinät, suklaan ja makean kinuskin. Maapähkinä­voilla silattu kinuski kätkey­tyy mehevän kakkupohjan ja suklaisen täyt­teen sisään.

Vai leivotko snickersin makumaailman mieluummin muffinsien muotoon? Pähkinäiset korinttimuffinssit yhdistävät nekin maapähkinävoin, suolapähkinät ja makean kinuskin. Maapähkinävoi-kinuskilla ja suolapähkinöillä hunnutetut muffinssit ovat makoisaa vaihtelua vaikkapa talvisessa kahvipöydässä perinteisten joululeivonnaisten sijaan. 

Tuhdit  ja mehevät browniet ovat suklaaleivonnaisten klassikkoja. Suolapähkinät ja maapähkinävoi antavat makeille leivonnaisille makua ja rakennetta. 

Itse tehdyt Rocky road -karkit keräävät kehut ja suosionosoitukset. Sulatetusta suklaasta ja maapähkinävoista sekoitettuun massaan voi upottaa sattumia mielen mukaan. Kokeile esimerkiksi vaahtokarkkeja, suolapähkinöitä ja kuivattuja marjoja. Näitä ei voi vastustaa! 

Pähkinäcookiet ovat helppoja ja herkullisia pikkuleipiä, jotka sopivat lahjaksi maapähkinävoin ystäville. Maapähkinävoilla mehevöitetyissä kekseissä on sattumina karpaloita ja maapähkinöitä.

Suklaa-pähkinäpatukat ovat hyvä valinta makeanhimoon ja äkilliseen energiantarpeeseen. Nämä pienet makeat palat ovat tutulle riisimurosuklaan modernimpi vaihtoehto, jossa sattumina on paahdettuja täysjyväriisimuroja sekä suolapähkinöitä. Makeahko, rapea välipalapatukka antaa lisäpuhtia eväsretkellä tai vaikkapa työpäivän lomassa. 

Amerikkalaiset pähkinämuffinit ovat taatusti muhkeita ja tuhteja. Sen takaavat maapähkinät sekä suklaarouhe. Pinnalle ripoteltava muruseos tekee muffineista entistä vaikeampia vastustaa.

Lue myös Anna.fi: Lisää pähkinöitä ruokavalioosi: 1-2 pientä kourallista päivässä riittää

Ripottele maapähkinöitä suolaisten ruokien ja salaattien sattumiksi

Makeiden leivonnaisten lisäksi maapähkinöille kannattaa antaa mahdollisuus myös suolaisissa ruoissa, kuten wokeissa ja salaattien seassa. 

Maapähkinäwokki on nopea ja maukas. Maapähkinävoista tulee ihanan täyteläinen maku, jota limetti mukavasti taittaa. Suolatut maapähkinät tuovat wokkiin makua ja purutuntumaa.

Thaimarinoitu porkkanasalaatti tuo herkullista vaihtelua perinteiseen porkkanaraasteeseen. Sen aasialainen makumaailma syntyy chilin, kalakastikkeen ja limetin maustamasta marinadista. Maapähkinät lisätään porkkanaraasteen joukkoon kevyesti paahdettuna ja rouhittuna. 

Thaimaalainen som tam -salaatti on tehty vihreästä papaijasta, porkkanasta ja maapähkinöistä. Se on täydellinen esimerkki thaimaalaisesta ruoanlaittotyylistä, jossa yhdistyy tulisuus, makeus, happamuus ja kauneus. Tämä ohje on täydellinen, et tarvitse muita reseptejä!

Monipuolinen ja maukas maapähkinä

Kourallinen maapähkinöitä sopii vaikka välipalaksi sellaisenaan, mutta yhtä hyvin voit lisätä niitä suolaisiin ja makeisiin herkkuihin. Monissa Aasian maissa maapähkinä on perusraaka-aine, jota käytetään maapähkinäkastikkeessa, wokkiruoissa, padoissa ja salaateissa.

Kaupasta maapähkinöitä löytyy niin maustamattomia, paahdettuina kuin suolattuinakin sekä eri tavoin maustettuna tai kuorrutettuna. Maustamaton maapähkinä on terveellisin ja monikäyttöisin, mutta myös suolatut maapähkinät sopivat monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan. Kuorrutetut ja maustetut maapähkinät ovat parhaimmillaan sellaisenaan naposteltuna vaikka viikonlopun leffaherkkuna.

Maapähkinöistä valmistuu myös ihanaa tahnaa eli maapähkinävoita, jota lusikoisi vaikka sellaisenaan purkista suoraan suuhun.

Lue myös: Maapähkinävoi antaa hurmaavan makuvivahteen makeaan ja suolaiseen – kokosimme vinkit tuhdin tahnan valintaan ja käyttöön

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maapähkinä ei olekaan pähkinä – testaa mainettaan terveellisempää herkkukasvia suolaiseen ja makeaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.