Ruoka

Maistoimme valmiit perunalaatikot – voittaja kuin kinuskia

Perinteiset joululaatikot kuuluvat suomalaisten joulupöytään. Kaikkea ei kuitenkaan tehdä itse. Kaupan valmislaatikoissa on valinnanvaraa.

Perinteiset jouluruoat pitävät pintansa joulusta toiseen. Joululaatikot kuuluvat suomalaiseen jouluun. Perunalaatikko on varmasti yksi eniten keskustelua herättävistä ruokalajeista joulupöydässä. Voiko sen ostaa kaupasta valmiina, vai pitääkö se tehdä itse?

Varsinkin suuren porukan joulussa saa oikaista. Aika ei riitä kaikkien ruokien valmistamiseen. Oikaise jossain ja tee jotain itse. Näin selviät joulustressistä.

Paras valmis perunalaatikko?

Maistoimme suosituimpien valmistajien laatikot. Yksi yllättäjä otettiin testiin mukaan, ja kuinka siinä kävikään? Toimituksen suosikkilaatikoksi nousi tuusulalaisen Lottakanttiinin tekemä imelletty perunalaatikko. Kakkoseksi nousi ison talon yllättäjä, hinta-laatusuhteeltaan loistava joulun makea perunalaatikko Atrialta sekä Lounastuotteen perunalaatikko.

Kaikki laatikot maisteltiin sokkona, ne kuumennettiin uunissa eikä niitä tuunattu ennen maistamista.

Monen perunalaatikon maku jäi arkiseksi. Laatikoihin kannattaa lisätä oman maun mukaan siirappia, kermaa tai voita. Ripaus muskottipähkinääkään ei tee huonoa perunalaatikolle.

Valmiit perunalaatikot ovat hyviä.
Valmiit perunalaatikot kannattaa maustaa voilla, siirapilla ja ehkä ripauksella muskottia. Sekoittaa ja kaataa kauniiseen vuokaan ennen lämmitystä ja tarjoilua. Kuva: Jorma  Marstio

1. Kymppi imellytetty perunalaatikko

”Superhyvä hinta-laatusuhde. Mainion makuinen, koostumus jäi vähän rakeiseksi, eikä ollut niin silkkinen kuin imelletty perunalaatikko yleensä. Hyvä peruslaatikko.”

8 / 10 pistettä: 2,95 e / 700 g

2. Toimituksen suosikki: Lottakanttiinin imelletty perunalaatikko

” Näyttää lähes itse tehdyltä perunalaatikolta, tumma väri ja kauniisti karamellisoituneet pitsiset reunat. Maku on todella karamellisoitunut ja herkullisen makea. Saattaa olla jo liian makea joidenkin makuun. Koostumus todella silkkinen ja mukavan löysä. Kuin perunakinuskia lusikoisi suuhunsa. Tätä tilaan varmasti ensi jouluksi! Ihan kuin mummon tekemää!”

10 / 10 pistettä: laktoositon tavallinen imelletty 4,90 e / 400 g, gluteeniton 5,50 e / 400 g

Tuusulassa Lottamuseon yhteydessä on Lottakanttiini, jonka kahvila tunnetaan legendaarisista kotitekoisista 1930-luvun reseptiikasta.  Joulun aikaan sieltä voi ostaa myös joululaatikoita. Lottakanttiinin perunalaatikko on tehty perinteiseen tapaan imeltämällä. 2019 myynnissä oli myös gluteenitonta laatikkoa.

3. Lounastuote perunalaatikko

”Hailakka väri, mutta maistuu perunalle. Todella hyvä perunan maku. Laatikko oli vähän kuiva ja muistuttaa ulkonäöltään perunamuussia. Oli kyllä karamellisoitunut pinnalta vähän, mutta ei tarpeeksi makea. Lisäisin siirappia ja jotain nestettä, että koostumus muuttuisi paremmaksi. Muskottipähkinä voisi tehdä terää. Paras perunan maku kaikista!”

8 / 10 pistettä: laktoositon ja gluteeniton 5,99 e / 700 g

4. Saarioinen joulun perunalaatikko

”Laatikko kaipasi lisää makeutta. Se on sellainen arjen pelastaja, mutta nimestään huolimatta ei löytynyt joulun makua.”

7 / 10 pistettä: gluteeniton ja laktoositon 2,99 e / 350 g

5. Kokkikartano perunalaatikko

”Perunalaatikko oli lämmittämisen jälkeenkin rakeinen. Perunan maku ei korostu. Olisiko tähän pitänyt laittaa siirappia ja ehkä vähän kermaa joukkoon? Ehkä mausteitakin. Maku jäi pliisuksi.”

6 / 10 pistettä: 3,39 e / 300 g

6. Pirkka perunalaatikko

”Liian arkisen makuinen. Tässäkin koostumus oli rakeinen ja kuiva. Arkimuusi, eikä yhtään jouluinen.” Tarkempi tarkastelu osoitti myöhemmin, että se on tehty perunahiutaleesta.

5 / 10 pistettä: gluteeniton 1,99 e / 350 g

7. Jouluaitta luomuperunalaatikko (Lidl)

”Täyteläinen ja maukas. Tönkköä tavaraa, joka tekee siitä arkisen. Olisi voinut olla löysempi ja makeampi. Tähän kun sekoittaisi siirappia, olisi varmasti ihan ookoo.”

7 / 10 pistettä: laktoositon 2,99 e / 350 g

8. Atria joulun makea perunalaatikko

”Valjun värinen, mutta todella maukas. Ison talon yllättäjä. Tähän voisi kyllä lisätä vielä siirappia vähän, niin olisi täydellinen. Todella hyvä hinta-laatusuhde.

8 / 10 pistettä gluteeniton 1,98 e / 400 g

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maistoimme valmiit perunalaatikot – voittaja kuin kinuskia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.