Ruoka

Makea piirakka – maistuisiko marjainen, hedelmäinen tai suklainen herkkupala?

Makeat piirakat ovat helppotekoisia leivonnaisia, jotka sopivat sekä kahvipöytään että jälkiruoaksi. Makua piirakoille antavat erilaiset hedelmät, suklaa, pähkinät ja kookos.

Makea piirakka sopii sekä juhliin että arkea ilahduttamaan. Kokosimme ohjeet, jotka sopivat niin perinteisen ystävälle, kokeilunhaluiselle kuin gluteenittomalle ja vegaanisellekin leipojalle.

Lue lisää: Uuninpelti tehokäyttöön! Parhaat suolaiset ja makeat peltipiirakat noutopöytään

Makea piirakkapohja onnistuu monella tapaa

Moni suosituimmista makeista piirakoista lienee muropohjaisia. Murotaikinassa voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi, mukaan sekoitetaan kananmuna ja lopuksi kuivat aineet. Muropohjaiseen piirakkaan saa vaihtelua erilaisilla jauhoseoksilla, kuten ruis- tai grahamjauhoilla. Supermehevä piirakkapohja syntyy lisäämällä pohjataikinaan esimerkiksi mantelijauhoja tai mantelimassaa.

Yksinkertainen makean murotaikinapohjan perusresepti toimii aina, mutta pohjan voi valmistaa monella muullakin tavalla. Toiset liputtavat pehmeän, pullapohjaisen piirakan puolesta. Lehti- ja voitaikinat ovat maukkaita ja meheviä pohjia erilaisille peltipiirakoille tai pienille annospiirakoille. 

Parhaimmillaan pohjaa taas ei tarvitse edes paistaa, vaan se valmistetaan juustokakun pohjan tavoin kekseistä ja voisulasta. Makea piirakkapohja onnistuu myös gluteenittomana tai vegaanisena. Laiska tai kiireinen leipuri puolestaan oikaisee valmiilla pakastetaikinalla. 

makea piirakka
Makea piirakkapohja onnistuu monella tapaa. Leivo taikina itse tai poimi se valmiina kaupan pakastealtaasta. Kuva: Jorma Marstio

Täytteet tekevät herkuksi

Makean piirakan täytteessä voi käyttää esimerkiksi marjoja, erilaisia hedelmiä tai vaikkapa suklaata tai kookosta. Ja kukapa voisi vastustaa perinteistä toscapiirakkaa tai kinuskia sisälleen kätkevää banaanipiirasta?

Halutessasi voit leikitellä piirakan ulkonäöllä tai tehdä piirakan vaikka vegaanisena, gluteenittomana tai vaikka kokonaan ilman piirakkavuokaa. Makeaa piirakkaa leipoessa vain mielikuvitus on rajana! 

Lue myös Anna.fi: Mehevään marjapiirakkaan saa vaihtelua täytteillä – kokeile marjojen pariksi kookosta, tuorejuustoa, marenkia tai rahkaa

Makea piirakka: Marjapiirakat

Makeita piirakkaohjeita lienee yhtä monta kuin on leipureitakin, mutta erilaiset marjapiirakat lienevät makeista piirakoista suosituimpia. Ne kuuluvatkin kiistatta suomalaiseen ruokavuoteen. 

Kesäaikaan piirakoihin saadaan tuoreita marjoja, mutta onneksi kauppojen pakastemarjat mahdollistavat marjapiirakoiden leipomisen vuoden ympäri. Jos käytät pakastemarjoja, sekoita 1-2 rkl perunajauhoja niiden joukkoon. Tuoreet marjat eivät perunajauhoja kaipaa.

Sisältääkö suosikkipiirakkasi mustikoita, mansikoita, vadelmia, karviaisia vai kenties makeankirpsakoita herukoita? Marjojen makupariksi voi parittaa pehmeää rahkaa, täyteläistä ricottajuustoa tai vaikkapa makeaa marenkia.

Makea piirakka: Hedelmäpiirakat

Makea piirakka saa raikkaan maun hedelmistä. Hedelmät sopivat piirakoihin täydellisesti, sillä siten niiden luontainen makeus pääsee erinomaisesti oikeuksiinsa. Hedelmäpiirakoissa kannattaa seurata sesonkeja, jolloin hedelmät ovat parhaimmillaan. Loppukesästä pyöräytetään tietysti omenapiirakkaa, syksyllä luumu- tai päärynäpiirakkaa ja keväällä raikkaan sitruunaisia herkkuja. 

Crostatapiirakka on tuttu näky ita­lialaisen maalais­majoituksen aamiaisella. Murotaikinapoh­ja saa päälleen ricottajuustoa ja jotakin hil­loa, tällä kertaa veriappelsiinis­ta tehtyä.

Maisemakahvilan raparperipiirakka on hitti. Piirakka kätkee sisäänsä kolme kerrosta: mehevän piirakkapohjan, pehmeän rahka-raparperikerroksen sekä pinnalla paistuvan rapsakan murun. on herkullinen ja helposti muunneltava piirakkaresepti, joka hurmaa poikkeuksetta niin leipurit kuin kyläilijätkin. Nappaa ohje talteen ja kokeile raparperin sijaan piirakassa myös mustikoita tai omenoita.

Makea piirakka: Suklaa-, pähkinä- ja kinuskipiirakat 

Jos suklaa on suurin herkkusi, saatat todennäköisesti kallistua suklaisten piirakoiden puoleen. Silkkisen pehmeä suklaapiirakka saa mielenkiintoisen säväyksen punajuurisoseesta. Uuniton suklaapiirakka on tuhti suklaaherkku, jossa on keksipohja ja ihana suklaa-pähkinätäyte. Jo pieni pala suklaapiirakkaa riittää sammuttamaan makeanhimon.

Herkulliselta maistuvat myös täyteläisemmät makeat piirakat, kuten tuhti banaani-kinuskitorttu sekä lehtevään voitaikinaan leivottu taateli-pähkinäpiirakka. 

Paras makea piirakka voi olla tuttu klassikko. Kuka voisi vastustaa iki-ihanaa toscapiirakkaa? Tosin klassikkoakin on lupa himan peukaloida. Lisää pinnalle mantelilastujen lisäksi rouhittua mantelia ja pähkinöitä tai piilota kuorrutteen alle meheviä persikoita.

Artikkelia on muokattu 14.4.2023 klo 15:17

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makea piirakka – maistuisiko marjainen, hedelmäinen tai suklainen herkkupala?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.