
Makea piirakka – maistuisiko marjainen, hedelmäinen tai suklainen herkkupala?
Makeat piirakat ovat helppotekoisia leivonnaisia, jotka sopivat sekä kahvipöytään että jälkiruoaksi. Makua piirakoille antavat erilaiset hedelmät, suklaa, pähkinät ja kookos.
Makea piirakka sopii sekä juhliin että arkea ilahduttamaan. Kokosimme ohjeet, jotka sopivat niin perinteisen ystävälle, kokeilunhaluiselle kuin gluteenittomalle ja vegaanisellekin leipojalle.
Lue lisää: Uuninpelti tehokäyttöön! Parhaat suolaiset ja makeat peltipiirakat noutopöytään
Makea piirakkapohja onnistuu monella tapaa
Moni suosituimmista makeista piirakoista lienee muropohjaisia. Murotaikinassa voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi, mukaan sekoitetaan kananmuna ja lopuksi kuivat aineet. Muropohjaiseen piirakkaan saa vaihtelua erilaisilla jauhoseoksilla, kuten ruis- tai grahamjauhoilla. Supermehevä piirakkapohja syntyy lisäämällä pohjataikinaan esimerkiksi mantelijauhoja tai mantelimassaa.
Yksinkertainen makean murotaikinapohjan perusresepti toimii aina, mutta pohjan voi valmistaa monella muullakin tavalla. Toiset liputtavat pehmeän, pullapohjaisen piirakan puolesta. Lehti- ja voitaikinat ovat maukkaita ja meheviä pohjia erilaisille peltipiirakoille tai pienille annospiirakoille.
Parhaimmillaan pohjaa taas ei tarvitse edes paistaa, vaan se valmistetaan juustokakun pohjan tavoin kekseistä ja voisulasta. Makea piirakkapohja onnistuu myös gluteenittomana tai vegaanisena. Laiska tai kiireinen leipuri puolestaan oikaisee valmiilla pakastetaikinalla.
Täytteet tekevät herkuksi
Makean piirakan täytteessä voi käyttää esimerkiksi marjoja, erilaisia hedelmiä tai vaikkapa suklaata tai kookosta. Ja kukapa voisi vastustaa perinteistä toscapiirakkaa tai kinuskia sisälleen kätkevää banaanipiirasta?
Halutessasi voit leikitellä piirakan ulkonäöllä tai tehdä piirakan vaikka vegaanisena, gluteenittomana tai vaikka kokonaan ilman piirakkavuokaa. Makeaa piirakkaa leipoessa vain mielikuvitus on rajana!
Lue myös Anna.fi: Mehevään marjapiirakkaan saa vaihtelua täytteillä – kokeile marjojen pariksi kookosta, tuorejuustoa, marenkia tai rahkaa
Makea piirakka: Marjapiirakat
Makeita piirakkaohjeita lienee yhtä monta kuin on leipureitakin, mutta erilaiset marjapiirakat lienevät makeista piirakoista suosituimpia. Ne kuuluvatkin kiistatta suomalaiseen ruokavuoteen.
Kesäaikaan piirakoihin saadaan tuoreita marjoja, mutta onneksi kauppojen pakastemarjat mahdollistavat marjapiirakoiden leipomisen vuoden ympäri. Jos käytät pakastemarjoja, sekoita 1-2 rkl perunajauhoja niiden joukkoon. Tuoreet marjat eivät perunajauhoja kaipaa.
Sisältääkö suosikkipiirakkasi mustikoita, mansikoita, vadelmia, karviaisia vai kenties makeankirpsakoita herukoita? Marjojen makupariksi voi parittaa pehmeää rahkaa, täyteläistä ricottajuustoa tai vaikkapa makeaa marenkia.
-
Mamman marjapiirakka
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Helppo puolukkapiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 15 annosta
-
Karviaispiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Vadelma-ricottapiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 11 annosta
-
Mustikka-marenkigalette
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Mustikkapiirakka pullataikinaan
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Mansikka-raparperipiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Mansikkapiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Marja-marenkipiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 24 annosta
Makea piirakka: Hedelmäpiirakat
Makea piirakka saa raikkaan maun hedelmistä. Hedelmät sopivat piirakoihin täydellisesti, sillä siten niiden luontainen makeus pääsee erinomaisesti oikeuksiinsa. Hedelmäpiirakoissa kannattaa seurata sesonkeja, jolloin hedelmät ovat parhaimmillaan. Loppukesästä pyöräytetään tietysti omenapiirakkaa, syksyllä luumu- tai päärynäpiirakkaa ja keväällä raikkaan sitruunaisia herkkuja.
Crostatapiirakka on tuttu näky italialaisen maalaismajoituksen aamiaisella. Murotaikinapohja saa päälleen ricottajuustoa ja jotakin hilloa, tällä kertaa veriappelsiinista tehtyä.
Maisemakahvilan raparperipiirakka on hitti. Piirakka kätkee sisäänsä kolme kerrosta: mehevän piirakkapohjan, pehmeän rahka-raparperikerroksen sekä pinnalla paistuvan rapsakan murun. on herkullinen ja helposti muunneltava piirakkaresepti, joka hurmaa poikkeuksetta niin leipurit kuin kyläilijätkin. Nappaa ohje talteen ja kokeile raparperin sijaan piirakassa myös mustikoita tai omenoita.
-
Gluteeniton luumupiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Veriappelsiini-ricottacrostata – italialainen makea piirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Omena-ricottapiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 14 annosta
-
Vadelma-persikkapiirakat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
-
Sitruunapiirakka ja kerma-rahkavaahtoa
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Vegaaninen omenapiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Persikka-rahkapiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Key lime pie eli limettipiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Makea piirakka: Suklaa-, pähkinä- ja kinuskipiirakat
Jos suklaa on suurin herkkusi, saatat todennäköisesti kallistua suklaisten piirakoiden puoleen. Silkkisen pehmeä suklaapiirakka saa mielenkiintoisen säväyksen punajuurisoseesta. Uuniton suklaapiirakka on tuhti suklaaherkku, jossa on keksipohja ja ihana suklaa-pähkinätäyte. Jo pieni pala suklaapiirakkaa riittää sammuttamaan makeanhimon.
Herkulliselta maistuvat myös täyteläisemmät makeat piirakat, kuten tuhti banaani-kinuskitorttu sekä lehtevään voitaikinaan leivottu taateli-pähkinäpiirakka.
Paras makea piirakka voi olla tuttu klassikko. Kuka voisi vastustaa iki-ihanaa toscapiirakkaa? Tosin klassikkoakin on lupa himan peukaloida. Lisää pinnalle mantelilastujen lisäksi rouhittua mantelia ja pähkinöitä tai piilota kuorrutteen alle meheviä persikoita.
-
Banaani-kinuskitorttu
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Pähkinäinen toscakakku
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Persikka-toscapiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Punajuuri-suklaapiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
-
Uuniton suklaapiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 18 annosta
-
Taateli-pähkinäpiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Ananas-kookospiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Kinderpiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
-
Kahden kerroksen suklaapiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
Artikkelia on muokattu 14.4.2023 klo 15:17
Kommentoi
Kommentoi juttua: Makea piirakka – maistuisiko marjainen, hedelmäinen tai suklainen herkkupala?