Makeat ja suolaiset muffinit

Muffinit maistuvat aamiaisella, välipalana tai juhlapöydässä. Taikinaa, täytteitä sekä koristeita ja kuorrutteita muuntelemalla saat jokaisen makuun sopivia makeita tai suolaisia muffineja.

Muffinit ovat helppotekoisia, mutta makuvaihtoehdoissa saattaa sormi mennä suuhun. Marjaisia vai suklaisia? Makeita vai suolaisia? Kuorrutteella vai ilman?

Lue lisää: Suolaiset muffinit maistuvat aamusta iltaan

Muffinssitaikinaan voi lisätä makua marjoista, hedelmistä, suklaasta ja pähkinöistä sekä juustoista, taatelista ja yrteistä. Lisävivahdetta saa, kun raaka-aineita yhdistelee luovasti. Miltä kuulostaisi esimerkiksi raparperi-valkosuklaa, poro-puolukka tai pistaasi-amaretto? Viimeistele herkulliset muffinssit kuorrutuksella ja koristeilla.

Kaupat myyvät erikokoisia paperisia ja foliosta valmistettuja muffinivuokia. Jos taikina on löysää, laita kaksi paperivuokaa päällekäin. Voit myös käyttää teflonpintaista tai silikonista muffinipeltiä. Metallinen muffinssivuoka on aina öljyttävä tai suihkautettava koloihin vuokasprayta.

Vuoasta kannattaa täyttää korkeintaan 3/4, jotta taikinalla on tilaa kohota. Muista, että pienet muffinit tarvitsevat huomattavasti lyhyemmän kypsennysajan kuin suuremmissa vuoissa paistettavat muffinit. 

Jos haluat koristella muffinien pinnan, anna niiden jäähtyä hyvin ennen kuorrutuksen lisäämistä. Liian kuuma muffini valuttaa kuorrutteen reunoille tai se imee sen itseensä. Erilaiset nonparellit, strösselit ja karkkirakeet tekevät muffineista kauniita ja houkuttelevan näköisiä. 

Muffinit ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta ne voi myös pakastaa kahvikakkujen tapaan. Kuorrute kannattaa valmistaa vasta hetki ennen tarjoilua, sillä sen rakenne voi muuttua pakastuksen ja sulatuksen myötä.

Suolaiset muffinit 

Suolaiset muffinit sopivat hyvin aamiaiselle ja sunnuntaibrunssille. Vaihtele muffinien täytteitä mielesi mukaan. Täytteeksi sopivat hyvin oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, kinkku tai pekoni sekä erilaiset yrtit, juustot ja siemenet. 

Suolainen poro ja kirpeä puolukka maistuvat rosmariinin kanssa muffinissa ihanan metsäiseltä. 

Välimeren muffineissa  ihastuttavat sinihomejuusto, tomaatti ja sesam. Taikina kohotetaan hiivalla, joten leipomiseen kannattaa varata tovi.

Pekoni tekee kaikesta vähän parempaan – niin myös muffineista. Yhdistä pekonin makupariksi makeita taateleita tai aromikasta cheddarjuustoa.

Tomaattimuffinit sopivat aamupalalle tai iltateen kaveriksi. Taikinan voi maustaa maun mukaan yrteillä ja sekaan voi halutessaan piilottaa myös siemeniä.

Vegaaniset kesäkurpitsamuffinit saavat kauniin värinsä porkkanamehusta. Kesäkurpitsamuffinien kuohkea päällinen on maustettu rosmariinilla ja taikinaa säväyttää tuore timjami.

Suklaiset muffinit 

Suklaamuffinit maistuvat kaikille. Suklaan lisäksi muffineihin voi piilottaa myös muita makua antavia raaka-aineita, kuten lakritsia. 

Jos pidät chilistä, kokeile chili-suklaamuffineja. Kuuman suklaan ja tulisen chilin yhdistelmä sulaa suussa. 

Jos chili tuntuu liian villiltä vaihtoehdolta, piilota taikinaan Daim-rakeita tai Geisha-suklaata.

Viidakon suklaamuffinit on helppo tehdä, ja herkullisella tuorejuusto-voikreemillä viimeisteltyinä maistuvat jokaiselle herkkusuulle.

Aikuiseen makuun maustetut sukaamuffinit voi säväyttää viskillä tai viimeistellä marsala-kahvikreemillä. Kaunis kuorrute viimeistelee leivonnaisten ulkonäön.

Valkoisen suklaan ystävät leipovat vadelma-valkosuklaamuffineja tai valkosuklaa-raparperimuffineita.

Muffineita jouluksi

Pähkinävoita ja suklaarouhetta sisällä ja päällä – amerikkalaiset pähkinämuffinit ovat maan tapaan taatusti muhkeita ja tuhteja. Pinnalle ripoteltava muruseos tekee muffineista entistä vaikeampia vastustaa.

Bataattimuffinit mukailevat porkkanakakusta tuttua makumaailmaan. Mausteena on kanelia, neilikkaa, inkivääriä sekä kardemummaa ja sattumina pekaanipähkinöitä. Valmiit bataattimuffinit koristellaan sokerikuorrutteella. 

Maapähkinäisissä, kinuskilla kuorrute­tuissa korinttimuffi­neissa maistuu tuttu Snickers­patukka.

Amaretto ja tumma suklaa maustavat pistaasimuffinit aikuisten suun mukaiseksi.

Kookosmuffinit viimeistellään valkoisella kookoskuorrutteella niin, että lopputulos muistuttaa hauskasti lumipalloa.

Leppoisan viikonloppuaamiaisen tai -brunssin kruunaavat herkulliset aprikoosihillolla ja rusinoilla täytetyt italialaiset muffinit.

Marjaisia ja hedelmäisiä muffineita

Mustikkamuffinit ovat muffinien aatelia. Taikinan voi maustaa kanelilla tai mehevöittää mantelimassalla. Kesäiset mustikkamuffinit sopivat kahvin tai teen kanssa tarjottavaksi. 

Myös raparperimuffineissa maistuu kesä. Raparperimuffinien taikinaan lisätään pieninä raparperia kuutioina. Raparperikakkusten pinnan voi peittää kermavaahtopilvellä ja tuoreilla mansikoilla.

Appelsiini-sitruuna-marenkimuffinit mukailevat suositun sitruuna-marenkipiirakan makumaailmaa. Muffinissa maistuu limerahka ja päällä suussa sulavaa kiisseliä ja pehmeää marenkia. 

Aprikoosimuffinit voi leipoa tuoreista, säilötyistä tai kuivatuista aprikooseista. Aprikoosit saavat lisämakua, kun niiden antaa liota hetken inkiväärillä maustetussa sokeriliemessä. 

Kurpitsamuffinit ovat kahvipöydän väripilkku, kun värjäät kuorrutteen oranssilla karamellivärillä. Korista muffinit valkosuklaarakeilla. Saat muffineista gluteenittomia, kun korvaat vehnäjauhot gluteenittomilla riisijauhoilla ja ripauksella ksantaania.

Avainsanat

Keskustelu

Olen selannut myös reseptikirjaa Makeat ja suolaiset muffinit, jossa noita eri yhdistelmiä. Minulle ainakin jotkut vaikuttavat herkullisilta. Olen kyllä muffinipeltiä käyttänyt, mutta kakkuvuokia siinä ei ollut.

Onko kukaan kokeillut valmista pizzapohjaa muffinssivuoan pohjalle ??? ajattelin että siitähän saa vaikka lasilla juuri oikean kokoisia ympyröitä.
kun tulee vieraita olisi tällainen NOPEATEKOINEN suolainen kiva 🙂 !

vastauksesta iloinen, marsa, intoa mutta taitoa puuttuu.

Kommentoi juttua: Makeat ja suolaiset muffinit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X