Ruoka

Puuron jämät kattilan pohjalla? Upota tähteet rieskoihin, sämpylöihin ja jälkkäreihin

”Mitä tehdä ylijääneestä puurosta?” mietityttää varmasti monia puuron tähteiden ääressä tuskailevia. Onneksi puuron jämät ovat mitä monikäyttöisintä ruokaa. Kokosimme ohjeet, joiden takia puuroa kannattaa suosiolla keittää tuplasatsi.

Mitä tehdä ylijääneestä puurosta silloin, kun puuroa tulee keitettyä yli tarpeen? Älä heitä kattilan pohjalle jääneitä rippeitä pois, vaan tee niistä herkullisia rieskoja tai suussasulavia pannareita.

Lue myös: Tuunaa kaurapuuro herkuksi – 6 + 1 suussa sulavaa ideaa

Puuroa keitetään monessa perheessä päivästä toiseen. Puuro on terveellinen aamupala, mutta kattilan pohjalle liisteröityneet puuron tähteet eivät houkuta enää uudelleen lämmitettynä. Jämäpuuro on kuitenkin erinomainen pohja niin suolaisille kuin makeillekin leivonnaisille sekä monille jälkiruoille.

Puuron jämät kattilassa? Leivo sämpylöitä, rieskoja tai piirakoita

Puuron jämät sopivat erinomaisesti leipä- ja sämpylätaikinoihin. Voit vaikka leipoa sunnuntaiaamuksi kaurapuuron rippeistä uunituoretta kauraleipää. Myös pataleipätaikinaan voi piilottaa joulupuuron tai kaurapuuron jämät.

Kaurapuuron tähteistä syntyvät myös nopeat kaurarieskat. Lisää puuron sekaan vehnäjauhoja ja taputtele taikinasta ohuita rieskoja uunipellille. Helppoa kuin mikä ja aikaakin kuluu vaivainen vartti. 

Tai pidä viikonloppuna kunnon piirakkatalkoot. Itse tehtyjä karjalanpiirakoita ei voita mikään. Piirakoiden täytteessä voi hyödyntää niin riisi- kuin ohrapuuronkin tähteet. Itse asiassa karjalanpiirakoiden täyte ei perinteisesti ole ollut riisi, vaan erilaiset juuressoseet sekä hirssiryyni- tai ohrapuuro ovat olleet muinoin suosituimmat täytteet.

Sultsinat ovat ennen vanhaan olleet sunnuntairuokaa, jota on syöty kirkon jälkeen lounaaksi. Ne ovat ”avopiirakoita” eli pelkkiä paistettuja kuoria, jotka sitten täytettiin pöydässä itse puurolla. Puurokulho nostettiin pöytään, ja jokainen täytti siitä oman piirakkansa. Perinteisesti sultsinat paistetaan hellanringillä, uunin arinalla tai riehtilällä, sipaistaan voilla, pehmitetään liinan alla ja täytetään hirssipuurolla.

Mitä tehdä ylijääneestä puurosta? Paista letuiksi tai muhekeaksi pannariksi

Jämäpuuro on erinomainen pohja pulleille pannareille ja muhkeille pannukakuille. Ahvenanmaan pannukakku on klassikko, joka ei esittelyitä kaipaa. Keitä suosiolla reilu satsi mannapuuroa, sillä tämä herkku ihastuttaa aina. Kokeile myös riisipuuroa, hyvää tulee niinkin. Pannari maistuu etenkin hillon ja kermavaahdon kera.

Brunssipöydän täydellisimmät letut on tässä. Valkosuklaalla höystetyt ja sitruunalla sekä vaniljalla maustetut makeat kaurapuuroletut katoavat syöjiensä suuhun ennätysvauhtia.

Lue myös Anna.fi: Kaurapuuro aloittaa päivän lempeästi – 5 ohjetta, jotka saavat sinut odottamaan aamua vesi kielellä

Puuron jämät hyötykäyttöön? Loihdi suussasulavia jälkiruokia

Riisipuuro on aattoaamun herkku, jota kannattaa keittää reilu kattilallinen. Tähteistä saa helposti loihdittua jouluaterian makean päätöksen. 

Helppo jouluvanukas syntyy riisipuuron tähteistä, vatkatusta kermasta sekä pähkinärouheesta. Kun keität puuron mantelimaitoon ja korvaat myös kerman kasvisvaihtoehdolla, maistuu jälkkäri myös vegaaneille.

Viktorian luumuherkku on maukas muunnos suosikista, johon riisipuuron lisäksi tarvitset kermaa, sokeria ja liivatelehtiä. Kermainen jälkiruokaherkku tarjotaan inkiväärillä ja kanelilla marinoitujen luumujen kera.

Appelsiiniriisi on suussa sulava klassikkojälkkäri, jossa yhdistyvät samettinen riisipuuro, kuohkea kermavaahto ja raikkaat appelsiinit. Helposti valmistuvaa jälkiruokaa voi muunnella monella tapaa. Kokeile kerman sijaan vaniljavaahtoa ja appelsiinien tilalla persikoita tai veriappelsiineja. 

Riisipuuron ystävät herkuttelevat riisipuurojälkkäristä keskikesälläkin. Kookos-riisivanukkaan kaverina maistuu mansikoista ja aprikooseista tehty kompotti.

Mitä tehdä puuron tähteistä? Loihdi niistä maittava laatikkoruoka

Riisipuuron tähteet tekevät myös laatikkoruoista ruokaisia ja muhevia. Isoäidin maksalaatikko tuo makumuiston mummolasta! Riisipuuron sijaan voit käyttää myös ohrapuuroa.

Raidallinen juureslaatikko tehdään peruna-, porkkana- ja lanttusoseesta, mutta voit paistaa jokaisen soseen myös omaksi laatikoksi pienessä alumiinivuoassa. Sekoita tällöin porkkanasoseen joukkoon desilitran verran valmista riisipuuroa. Ripottele laatikoiden pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puuron jämät kattilan pohjalla? Upota tähteet rieskoihin, sämpylöihin ja jälkkäreihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.