maa-artisokka

Makoisa maa-artisokka

Maa-artisokka on parhaimmillaan myöhään syksyllä. Jos et ole vielä tutustunut tähän miedonmakuiseen herkkuun, kokeile mainioita ohjeitamme.

Maa-artisokka (Helianthus tuberosus) on mukulakasvi, jonka sato kypsyy vasta myöhään syksyllä. Mukulat voi myös jättää talvehtimaan maahan ja korjata sadon vasta keväällä. Maa-artisokat eivät kestä säilytystä kovin hyvin ja ne olisikin parasta käyttää mahdollisimman nopeasti noston jälkeen.

Lue myös: Maa-artisokkarisoton resepti

Maa-artisokan mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia. Niiden päällä on ruskea ohut kuori, jonka alla on vaaleaa mehukasta hedelmälihaa. Kuorittuna maa-artisokka tummuu helposti, joten se pitää säilyttää vedessä.

Maa-artisokka keitto

Maa-artisokka sopii keittoihin ja muhennoksiin

Maultaan maa-artisokka on mieto. Siitä valmistuu herkullinen, pehmeä sosekeitto ja se maistuu erinomaisesti myös muhennoksissa ja kasvisgratiineissa. Kokeile maa-artisokkaa myös perunan tapaan keitettynä ja tarjoile pääruoan lisäkkeenä. Kannattaa huomata, että maa-artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunan.

Kokeile Kotilieden maa-artisokkaohjeita:

Eilan maa-artisokkakeitto

Eilan maa-artisokkakeitto sopii hyvin vaikka alkuruoaksi. Miedonmakuinen keitto tehdään pelkistä maa-artisokista, mausteeksi mukaan lorautetaan sherryä ja silputaan basilikaa.

Johannan maa-artisokkakeitto on helppo kasvissosekeitto, jonka valmistamisessa suurin uurastus on muhkuraisten maa-artisokkien kuoriminen. Hyvin pestyt maa-artisokat voi myös jättää kuorimatta, jolloin maa-artisokan maku on entistä intensiivisempi.  Konstailemattomaan keittoon käytetään yhtä paljon maa-artisokkaa ja perunaa, mausteeksi riittävät kerma, suola sekä pippuri.

Maa-artisokkalaatikko valmistetaan soseutetusta maa-artisokasta, kananmunasta ja kermasta. Mausteeksi riittää suola ja mustapippuri. Ripaus muskottipähkinää tuo maa-artisokkalaatikkoon herkullisen säväyksen.

Yrttinen maa-artisokkakeitto

Ihanan yrttinen maku maa-artisokkakeittoon syntyy valkosipulista ja tuoreesta timjamista. Jos yrttisestä maa-artisokkakeitosta haluaa erityisen hienon, sen voi vatkata kuohkeaksi ja koristella vesikrassilla tai vuonankaalilla.

Avainsanat

Keskustelu

Erinoinainen perunan/muusin korvike on myös artisokkapyre. Kuori ja keitä artisokat, poista vesi ja survo muusiksi, lisää joukkoon hieman kermaa.Loistavaa esim poron kera!

Maa-artisokka on aivan upea myös lisänä esim. juurespihveihin, keitä ja pilko taikinaan. Helppo kasvattaa omalla pihalla. Laita keväällä kaupasta ostetut juurekset itämään juuri niinkuin peruna, pilko itujen tultua ulos ja peitä maahan.
Kasvi leviää hienosti ja on jo syksyllä valmis poimittavaksi. Maa-artisokka on monivuotinen. Yksi hienoimman makuinen mutta ei kovin tunnettu juures.

Itse kasvatettu maa-artisokka on ainakin minulla LUOMUA! Ja se on kallista kaupassa! Sadon lisäksi maa-artisokat kukkivat kauniisti.

Eilen muussasin ensi kerran maa-artisokat saamani ohjeen mukaan. Ensin pesin ne hyvin harjalla, sitten keitin ja puristin parunapuristimella, isolla, valkosipulipuristinta muistuttavalla vehkeellä. Hyvin sujui! Kuoriminen on melkoinen riesa; ne tietävät, jotka ovat sen tehneet.

Sopan tein seuraavasti: keitin pari purjoa, muutaman perunan ja porkkanan sekä palan selleriä kasvisliemessä. Siihen lisäsin sitten muussatut maa-artisokat. Hyvää tuli. Niin, sen puristimen ostin edullisesti Ikeasta…

Hyvin maukas juures, mutta kannattaa syoda ainakin alussa varovasti. Minulla aiheuttaa ihan HIRVEITA …. ilmavaivoja. Lakkasin kayttamasta sen vuoksi muutaman tuskaisen kokeilun jalkeen.

Hei!
Maa-artisokan pakastaminen on oivallinen tapasäilöä. Kuorin ja kiehautan ne vähässä nesteessä ja soseutan ja laitan annosrasioihin. Käytän talvella sosekeittoihin ja perunasoseen joukkoon.

Ilmavaivoihin kannattaa syödä joko samalla tai ruoan jälkeen kuminaa tai anista, minulla on auttanut. Lisäsin jo keittoon kuminaa

Voiko maa-artisokkaa syödä raakaraasteena.Olen käyttänyt pakasteena ollutta raastetta ja hyvää on.Vain aluksi tulee niitä ilmavaivoja,mutta melko pian mahan elimistö on siihen tottunut.

No niin. valmistaa sen miten vain, sen sisältämä inuliini (sokerijohdannainen) alkaa vaikuttaa. Ilmavaivoja runsaati,kipuiluakin, ainakin omasta kokemuksesta voin sen kertoa. Mutta ihanan makuista se on. Kertakaikkiaan hieno juures.

Aivan ihana juures syödä ja kasvattaa!!Mutta ne ilmavaivat vaivaa ja taisi jollekin tulla oikein ripuli.Onko teillä muuta keinoa kuin totuttelu ja kumina?Pakastan soseena ja viipaleina ryöpättynä.Kun laittaa vain vähän muiden juuresten joukkoon,vaivoja ei ole. Jätän aina talveksi puolet kasvupaikalleen, vapuksi herkuteltavaksi..

Kokeilin nyt eka kerran elämässä itsevalmistettua maa-artisokkakeittoa. Maa-artisokat ovat luomua, itse kasvatettua. Keitto oli hyvää, mutta…. Sain ihan hirveästi ilmavaivoja, aamuyöstä heräsin mahtavaan ripuliin sekä oksenteluun.
Ajatus oli tehdä viikonloppuvieraillekin herkullinen keitto, mutta nyt kyllä menu meni uusiksi.!!!

Sosekeittoni mun.
Noin ykskolmasosa kuorittua ja paloiteltua perunaa, jotka laitetaan ensin kiehumaan.
Kakskolmasosaa maa-artisokkaa kuorittuna, paloiteltuna lisätään hieman myöhemmin kiehuvaan veteen. Keitinveteen olen yleensä lisännyt kasvislientä.
Kun ovat sitten pehmenneet, osa keitinvedestä kaadetaan pois, soseutetaan
ja woilaa lisätään kermaa ja mahdollisesti maun mukaan yrttejä sekä jopa pippuria.
Ilmavaivoista ei ole omaa kokemusta. Oon kyllä halolla päähän lyöty. Ei oo tullu noita ongelmia mun miehellekkään, vaikka se onkin sekaravinnon syöjä.

Sain vinkin, että suolaheinä auttaa ehkäisemään ilmavaivoja, kun sitä lisää ruokiin…

Keväällä sain valmiita taimia, kasvi oli todella komea ja se 2m. Eilen kävin kaivamassa ja yllätys oli suuri kuinka paljon niitä mukuloita oli siellä. Täytyy tehdä ensi kesänä oikein koko kukkapenkki niistä, nyt etsin ohjeita ja kokeilemaan. Minulle tulee helposti ilmavaivoja, että oikein uteliaisuuttani täytyy kokeilla kuinka minun käy.

Löytyykö keltään maa.artisokan marinointivihjeitä. Näin eilen marinoituja maa-arisokkia salaattipöydässä ja haluaisin tarkammat marinointiohjeet. Kuinka kauan marinoituja voi säilyttää?

Tämä Maa-artisokka keitto on ihan mielettömän hyvää! Pääse maistelemaan muutakin kun peruna muussia:)

Kommentoi juttua: Makoisa maa-artisokka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X