Ruoka

Manchego on parasta sellaisenaan – nauti espanjalaista herkuttelujuustoa tapaksina, vartaissa tai marinoituna

Manchego on espanjalainen herkuttelujuusto, joka sopii juustolautaselle, tapastarjottavaksi ja naposteluun sellaisenaan. Kokosimme manchegon parhaat makuparit ja vinkit nautiskeluun.

Manchego on Espanjan tunnetuin juusto, joka on kotoisin Keski-Espanjan La Manchan alueelta. Siellä juustoa on kautta aikojen valmistettu kuumalla ja kuivalla ylängöllä laiduntavien lampaiden maidosta.

Lue myös: Hillo juustoille x 3

Manchego: maku vaihtelee kypsytysajan ja valmistustavan mukaan

Manchegoa on tarjolla eri kypsyisinä. Nuorimmat juustokaupasta löytyvät manchegojuustot ovat saaneet kypsyä viileissä kellareissa vähintään kolme kuukautta. Nuori manchego on väriltään vaalea ja rakenteeltaan pehmeä. Sitä voi leikata makua antamaan eväsleipien väliin. 

Kypsytysajan pidentyessä juuston rakenne muuttuu tiiviimmäksi ja maku kevyen pähkinäiseksi. Jo kuusi kuukautta kypsynyt manchegojuusto on maultaan aromikasta ja koostumukseltaan kiinteää.

Yli vuoden kypsytys tuo juuston makuun selvästi lisää luonnetta ja aromia. Parhaiden juustokauppiaiden valikoimissa on parikin vuotta kypsyneitä manchegojuustoja. Niissä on ainutlaatuinen, hieman pippuriin vivahtava jälkimaku. Tällaiset manchegojuustot ovat parhaimmillaan tapaspöydässä sellaisenaan ja tuhdin espanjalaisen punaviinin kera nautittuna.

Manchegon makuun vaikuttaa paitsi kypsytysaika, myös se valmistetaanko juusto pastöroidusta vai pastöroimattomasta maidosta. Juustomestari voi itse päättää, pastöroidaanko maito ennen juuston valmistusta, vai halutaanko valmistaa voimakkaan makuista juustoa käsittelemättömästä maidosta.  

Kokonaisen manchego-juustokiekon pintaa peittää tumma, syötäväksi kelpaamaton vaha. Vaikka juusto nykyään valmistetaankin metallisissa juustomuoteissa, juuston pinnassa näkyy myös juuston valmistukseen perinteisesti käytetyn punotun heinäkorin kuviointi.

Manchegojuuston käyttö ja makuparit

Manchego on rasvainen ja voimakassuolainen, pitkään kypsynyt herkuttelujuusto, joka on parhaimmillaan sellaisenaan tapaspaloina tai juustotarjottimella tarjottuna hunajan, tuoreiden viikunoiden tai viikunahillon sekä pähkinöiden kera. 

juustotarjotin
Kokoa helppo, mutta herkullinen juustolautanen manchego- ja gruyerejuustosta, saksanpähkinöistä sekä rosmariinilla maustetusta hunajasta. Kuva: Pauliina Salonen

Samojen makuparien kanssa juusto sopii erinomaisesti myös salaatteihin. Manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti on varma tarjottava juhlien buffetpöydässä ja sopii erinomaisesti myös jouluateriaa raikastamaan.

manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti
Yksinkertainen on hyvää ja kaunista. Aromikas manchego saa makuparikseen pikanttia rucolaa ja saksanpähkinöitä. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti

Ihastuksen huokaukset täyttävät huoneen, kun perinteisen juustotarjottimen sijaan nostat tarjolle hauskan juustokranssin. Sen voit koota maun mukaan manchegosta sekä muutamasta muusta mielijuustostasi, oliiveista, paprikasta ja tuoreesta rosmariinista.

juustokranssi
Juustokranssi (mukana manchego) on upea alkupala jouluisen sangrian kanssa tai hieno lopetus jouluillalliselle. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Juustokranssi

Jos juustotarjottimelle kaipaa enemmän jujua, voi manchegojuuston tarjota myös marinoituna. Sekoita marinointiliemi sitruunasta, hunajasta, oliiviöljystä sekä yrteistä, kaada marinadi viipaleiksi leikatun juuston päälle ja anna marinoitua viileässä pari tuntia tai yön yli. Nosta juusto huoneenlämpöön tekeytymään noin tunti ennen tarjoilua.

marinoitu manchegojuusto
Limetti ja tuoreet yrtit raikastavat aromikkaan manchegojuuston. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Marinoitu manchego

Hauskoihin antipastivartaisiin voin pujottaa mitä vain – myös manchegojuustoa. Vartaat on helppo pakata mukaan piknikille, ja ne ovat hauska tarjottava illanistujaisissa viinilasillisen kera.

antipastivartaat
Tikkuihin pujotetut hedelmät ja juustonpalat (mukana manchego) ovat hauskaa sormisyötävää. Antipastivartaista tykkäävät aikuiset ja lapset. Kuva: Pia Inberg

Ohje: Antipastivartaat

Lue myös Anna.fi: Näin rakennat täydellisen juustotarjottimen: viisi eri juustoa ja ihania makupareja

Lähde: Juustopöytä ry

Kommentoi

Kommentoi juttua: Manchego on parasta sellaisenaan – nauti espanjalaista herkuttelujuustoa tapaksina, vartaissa tai marinoituna

Sinun täytyy kommentoidaksesi.