
Manchego on parasta sellaisenaan – nauti espanjalaista herkuttelujuustoa tapaksina, vartaissa tai marinoituna
Manchego on espanjalainen herkuttelujuusto, joka sopii juustolautaselle, tapastarjottavaksi ja naposteluun sellaisenaan. Kokosimme manchegon parhaat makuparit ja vinkit nautiskeluun.
Manchego on Espanjan tunnetuin juusto, joka on kotoisin Keski-Espanjan La Manchan alueelta. Siellä juustoa on kautta aikojen valmistettu kuumalla ja kuivalla ylängöllä laiduntavien lampaiden maidosta.
Lue myös: Hillo juustoille x 3
Manchego: maku vaihtelee kypsytysajan ja valmistustavan mukaan
Manchegoa on tarjolla eri kypsyisinä. Nuorimmat juustokaupasta löytyvät manchegojuustot ovat saaneet kypsyä viileissä kellareissa vähintään kolme kuukautta. Nuori manchego on väriltään vaalea ja rakenteeltaan pehmeä. Sitä voi leikata makua antamaan eväsleipien väliin.
Kypsytysajan pidentyessä juuston rakenne muuttuu tiiviimmäksi ja maku kevyen pähkinäiseksi. Jo kuusi kuukautta kypsynyt manchegojuusto on maultaan aromikasta ja koostumukseltaan kiinteää.
Yli vuoden kypsytys tuo juuston makuun selvästi lisää luonnetta ja aromia. Parhaiden juustokauppiaiden valikoimissa on parikin vuotta kypsyneitä manchegojuustoja. Niissä on ainutlaatuinen, hieman pippuriin vivahtava jälkimaku. Tällaiset manchegojuustot ovat parhaimmillaan tapaspöydässä sellaisenaan ja tuhdin espanjalaisen punaviinin kera nautittuna.
Manchegon makuun vaikuttaa paitsi kypsytysaika, myös se valmistetaanko juusto pastöroidusta vai pastöroimattomasta maidosta. Juustomestari voi itse päättää, pastöroidaanko maito ennen juuston valmistusta, vai halutaanko valmistaa voimakkaan makuista juustoa käsittelemättömästä maidosta.
Kokonaisen manchego-juustokiekon pintaa peittää tumma, syötäväksi kelpaamaton vaha. Vaikka juusto nykyään valmistetaankin metallisissa juustomuoteissa, juuston pinnassa näkyy myös juuston valmistukseen perinteisesti käytetyn punotun heinäkorin kuviointi.
Manchegojuuston käyttö ja makuparit
Manchego on rasvainen ja voimakassuolainen, pitkään kypsynyt herkuttelujuusto, joka on parhaimmillaan sellaisenaan tapaspaloina tai juustotarjottimella tarjottuna hunajan, tuoreiden viikunoiden tai viikunahillon sekä pähkinöiden kera.
Samojen makuparien kanssa juusto sopii erinomaisesti myös salaatteihin. Manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti on varma tarjottava juhlien buffetpöydässä ja sopii erinomaisesti myös jouluateriaa raikastamaan.
Ohje: Manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti
Ihastuksen huokaukset täyttävät huoneen, kun perinteisen juustotarjottimen sijaan nostat tarjolle hauskan juustokranssin. Sen voit koota maun mukaan manchegosta sekä muutamasta muusta mielijuustostasi, oliiveista, paprikasta ja tuoreesta rosmariinista.
Ohje: Juustokranssi
Jos juustotarjottimelle kaipaa enemmän jujua, voi manchegojuuston tarjota myös marinoituna. Sekoita marinointiliemi sitruunasta, hunajasta, oliiviöljystä sekä yrteistä, kaada marinadi viipaleiksi leikatun juuston päälle ja anna marinoitua viileässä pari tuntia tai yön yli. Nosta juusto huoneenlämpöön tekeytymään noin tunti ennen tarjoilua.
Ohje: Marinoitu manchego
Hauskoihin antipastivartaisiin voin pujottaa mitä vain – myös manchegojuustoa. Vartaat on helppo pakata mukaan piknikille, ja ne ovat hauska tarjottava illanistujaisissa viinilasillisen kera.
Ohje: Antipastivartaat
Lue myös Anna.fi: Näin rakennat täydellisen juustotarjottimen: viisi eri juustoa ja ihania makupareja
Lähde: Juustopöytä ry
Kommentoi
Kommentoi juttua: Manchego on parasta sellaisenaan – nauti espanjalaista herkuttelujuustoa tapaksina, vartaissa tai marinoituna