Mansikoiden pakastaminen – viisi helppoa vinkkiä

C-vitamiini säilyy pakastuksessa melko hyvin, joten myös pakastetut mansikat ovat hyviä vitamiinilähteitä. Pakastaminen onkin paras tapa säilöä marjat, jos haluaa saada talteen myös niiden tehoaineet.

Kotimaiset mansikat ovat kesäherkku vailla vertaa. Auringon alla kypsyneet, pirteän punaiset marjat ovat paitsi aromikkaita, makeita ja mehukkaita, myös täynnä luonnon omia, terveyttä edistäviä tehoaineita.

Mansikat sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita sekä fenoliyhdisteitä, joiden uskotaan ehkäisevän erilaisia tauteja ja parantavan vastustuskykyä.

C-vitamiinipitoisuudellaan mansikka ylittää useimmat hedelmät, ja jo pari desilitraa mansikoita päivässä tyydyttää aikuisen ja nuoren päivittäisen vitamiinitarpeen.

Viisi vinkkiä: mansikoiden pakastaminen

1. Pakasta mansikat mahdollisimman pian poimimisen tai ostamisen jälkeen.
2. Putsaa ja perkaa mansikat. Likaiset marjat voi puhdistaa sudilla, samaan tapaan kuin sienet.
3. Pakasta pienet mansikat kokonaisina, suuremmat marjat kannattaa viipaloida tai soseuttaa nopeasti esimerkiksi tehosekoittimella, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
4. Lisää kokonaisten tai soseutettujen mansikoiden joukkoon noin yksi desilitra sokeria marjakiloa kohden. Sokerin avulla mansikoiden rakenne, maku, väri ja C-vitamiini säilyvät paremmin.
5. Pakasta mansikat pienissä, puhtaissa ja tiiviissä rasioissa tai pusseissa. Laita yhteen astiaan aina vain kerralla sulatettavaksi ja käytettäväksi sopiva määrä marjoja.

Herkuttele pakastemansikoilla talviaikaan

Pakastimesta sulatetuilla mansikoilla herkuttelu tuo talviaikaankin pienen palan kesän aromeja ja tunnelmaa.

Nauti kokonaisena tai soseena pakastettuja mansikoita aamiaisella tai välipalalla vaikka puuron, myslin, murojen, viilin ja jogurtin kanssa. Tai pyöräytä tehosekoittimessa mansikkainen jogurttismoothie tai hedelmäinen mansikkasmoothie.

Mansikat maistuvat myös lettujen, vohvelien, pannukakun ja jäätelön kaverina. Kirpeän makea mansikkakastike kruunaa sekä suklaa– että juustokakun.

Pakastemansikoista valmistuu näppärästi lämmin mansikkakeitto sekä hedelmäinen juhlakiisseli. Mansikkasoseesta puolestaan syntyy raikas sorbetti, basilikalla maustettu pannacotta ja valkosuklainen juustotorttu.

Lue myös lisää eri mansikkalajikkeista ja niiden sopivuudesta pakastemarjaksi, leivo makeita mansikkaleivonnaisia ja kokeile kesäisiä mansikkaherkkuja.

Lähde: www.marjat.fi

 

Avainsanat

Keskustelu

Mansikat ovat kuitenkin parhaimmillaan tuoreina: hyvää ja kevyttä kesäsyömistä.

Kommentoi juttua: Mansikoiden pakastaminen – viisi helppoa vinkkiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X