
Mansikoiden pakastus ilman sokeria – Marttojen asiantuntija kertoo, miten suositut marjat kannattaa pakastaa
Joka kesäinen tärkeä kysymys on varmasti monen kielellä tällä viikolla. Laitetaanko mansikoihin sokeria, kun ne laitetaan pakastimeen vai ei? Kysyimme asiaa Martoilta. Saimme yllättävän vastauksen ja lisäksi Martat muistuttavat siitä, kuinka mansikat kannattaa sulattaa oikein. Tässäkin asiassa mennään monesti metsään.
Mansikkakausi on parhaimmillaan ja hinnat ovat nyt kohdillaan. Jos ostat laatikollisen mansikoita, niin syö niistä osa heti ja laita loput pakastimeen. Mutta mikä onkaan oikeaoppinen tapa pakastaa mansikat talven varalle?
Lue myös: Mansikan terveyshyödyt – 5 hyvää syytä syödä mansikoita
Mansikoiden pakastus ilman sokeria vai sokerilla?
Marttaliiton koordinaattori Katariina Juurikkala vastasi kiperiin kysymyksiin: onko mansikoihin pakko laittaa sokeria mukaan pakastusvaiheessa vai onnistuuko mansikoiden pakastus ilman sokeria? Pitääkö paikkansa, että väri ja vitamiinit säilyvät paremmin sokerin ansiosta?
”Mansikoihin suositellaan pientä sokerilisäystä juurikin vitamiinien, värin ja maun säilymisen vuoksi. Mansikoissa tapahtuu pakastuksen aikana jonkin verran soluhengitystä, joka aiheuttaa luontaisen makeuden vähenemistä ja happamuuden lisääntymistä. Etenkin viipaloituihin ja soseutettuihin mansikoihin kannattaa lisätä vähän sokeria”, Juurikkala sanoo.
Pieni sokerilisä on siis vain hyvästä. Toki mansikat voi Juurikkalan mukaan pakastaa myös ilman sokeria, mutta silloin niiden maku saattaa vähän muuttua kuukausien aikana pakasteessa. Makeus katoaa ja happamuus lisääntyy.

Ei mikroa! Pakastettujen mansikoiden sulatus menee monella pieleen
Marjojen sulatus onkin sitten kinkkisempi juttu. Mansikoita ja muita marjoja sulatellaan usein mikroaaltouunissa kiireessä. Mansikoita on saatava puuron joukkoon tai kakun täytteeseen, mutta mikroon niitä ei kannata laittaa sulamaan.
”Tärkeää C-vitamiinin säilymisen kannalta on oikea sulatustapa. Sulata mansikat nopeasti huoneenlämmössä tai lämminvesihauteessa”, Juurikkala muistuttaa.
Lue myös: Mansikkakakku kruunaa kesäpöydän
Mansikan vihreä kanta – voiko sen syödä?
Mansikassa on pieni vihreä kanta. Se poistetaan usein ennen pakastusta ja koristelua, mutta onko siitä haittaa ja voiko sen syödä tai laittaa mukaan smoothiemansikoihin esimerkiksi pakastimeen?
”Kanta ei ole sinänsä myrkyllinen ja periaatteessa siis ihan syötävä,” Juurikkala sanoo.
Eli jos pakastaa mansikoita smoothieta varten, missä koko marja menee soseeksi myöhemmin, niitä ei tarvitse välttämättä edes perata. Pakastimeen vain vaikka kokonaisena!
Jos haluat täydellisien makukokemuksen ja käytät mansikat koristeluun tai aamupuuron joukkoon, niin kanta kannattaa irrottaa.
”Mansikka on rakenteeltaan pehmeä marja ja kannat usein melko kovia. Irrottaisin ne kuitenkin, kantojen makukin eroaa aikalailla mansikan makeudesta.”
Kakun koristeeksi tuoreen marjan voi kuitenkin käyttää kannan kanssa ihan huoletta. Se on aivan syötävä ja tuleehan siitä kivaa väriä.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mansikoiden pakastus ilman sokeria – Marttojen asiantuntija kertoo, miten suositut marjat kannattaa pakastaa
En laita mansikoihin sokeria. Pakastan viipaloituna ja hyvin säilyvät.
Varsinkin ylivuotisissa mansikoissa huomaa, että säilyvät sokerilla paremmin.
En todellakaan laita sokeria. Sokeroidut mansikat maistuvat sulaessaan liian imelälle.
Aloin 80-luvulla laittaa mehuunsa survotun (kuten puolukka) mansikan päälle 2-3 mm kerroksen juoksevaa, uutta hunajaa. Säilyneet pakastettuna loistavasti useitakin vuosia.
En laita sokeria mansikoihin pakastaessa. Pakastan mansikat lohkoina ja väri ja maku ovat sulatuksen jälkeen erinomaiset. En ymmärrä miksi sitä sokeria tuputetaan sinne mihin sitä ei tarvita. Soker säilyy ihan moitteetomasti tavallisessa kaapissa ei sitä tarvitse pakastaa!!
En laita sokeria pääsääntöisesti minnekään missä sitä ei tarvita. Muutenkin vähintään puolitan reseptien sokerimäärät. Ei ihme, että diabeetikkojen määrät lisääntyvät turhan sokerinkäytön vuoksi.
Sokerin lisäämisellä mansikoihin pakastaessa ei synnytä diabetestä.
Laitan suhteella 1 osa mansikkaa ja 2 osaa sokeria. Ilman sokeria mansikat maistuu pahalta.
Laitan aika reilusti sokeria ja silti mansikat ovat sulatuksen jälkeen kovin happamia. Siksi en juurikaan enää pakasta vaan teen hilloa.
Pakastan marjat kokonaisina ilman sokeria, niin niitä on helppo ottaa käyttöön vähän kerrallaan suoraan pakastimesta. Ovat irtonaisia ja hyvän makuisia.
Survonta ja vähän sokeria. Maku pysyy kuin tuoreella.
Pakastan mansikat kokonaisina ilman sokeria. Ensin hyvä jäähdytys jääkaapissa ja pakastin pakastusteholle Mansikat maistuvat talvella ilman sokeria. Minusta tuo nopea pakastuminen on maun kannalta tärkeä ja tietenkin huippulaatuiset täysin kypsät luomuviljellyt marjat- vaikka omalta palstalta.
Totta kai pakastettaviin mansikoihin sokeria.