Ruoka

Manteli mehevöittää ja antaa rapeutta – upota hurjan monikäyttöinen luumarja leivonnaisiin, pikkuherkkuihin ja ruokiin

Manteli on hurjan monikäyttöinen. Se maustaa monenmoiset leivonnaiset: mureat pikkuleivät, pehmeät pullat, suloiset macaronit ja perinteiset kuivakakut. Manteli on myös maukas ja varsin terveellinen syötävä vaikka siltään. Tutustu manteliin ja nappaa vinkit käyttöön.

Manteli löytyy mantelipuun hedelmästä, joka on aprikoosin ja persikan tavoin luumarja. Kypsän, puisevan hedelmän sisällä kasvaa kovakuorinen siemen, josta paljastuu ruskea manteli. 

Alun perin manteli on kotoisin Välimeren alueelta ja Lähi-idästä. Luksusluokan mantelit tulevat edelleen Välimereltä, Kreetalta ja toiseksi suurimmasta viljelijämaasta Espanjasta, jossa kasvaa arvostettu Marcona-manteli. Nykyään pieniä mantelipuita kasvaa eniten Kaliforniassa, jossa viljellään noin 80 prosenttia maailman manteleista.

Makean mantelin useimpien villimuotojen siemenet ovat karvasmanteleita ja sisältävät myrkyllistä amygdaliinia. Niitä ei syödä sellaisenaan, mutta esimerkiksi runebergintortuissa käytetään sen aromia.

Mihin mantelia voi käyttää? 

Manteli sopii syötäväksi sellaisenaan. Sen ohut, joskus karvas ruskea kuori irtoaa helposti kiehuvassa vedessä kalttaamalla. Kuoren alta paljastuu valkoinen manteli, josta valmistetaan mantelijauhoja, -lastuja, -rouhetta, -juomaa ja -öljyä. Mantelit toimivat myös mantelimassan ja marsipaanin pääraaka-aineena. 

Manteli mehevöittää piirakat, kakut ja kääretortut

Manteli sopii monipuolisesti leivontaan. Erityisesti mantelijauhe on leipurin salainen ase, kun haluat saada esimerkiksi piirakoista ja kakuista supermeheviä. Mehevyyden lisäksi mantelijauhe tuo leivonnaisiin vienon pähkinäisen makuvivahteen. Sujauta mantelijauhetta taikinoihin tai tee siitä supermehevä piirakan täyte vaikkapa mustikkagaletteen.

Muista leivonnassa myös mantelilastut, joita voit ripotella esimerkiksi toscakakun pinnalle.

Manteleita pikkuherkkuihin

Mantelit sopivat erityisen hyvin joulun aikaan. Manteli kuuluu joulupuuroon, mutta mantelit maustavat myös monet joulunajan pikkuherkut ympäri maailman. Leivo joulunajan kahvipöytään esimerkiksi mantelisia inkivääripipareita tai karvasmantelilla maustettuja aprikoosikeksejä

Espanjassa herkutellaan jouluna mantelikaramelleilla. Manteliturrón on perinteinen espanjalainen jouluherkku jo tuhansien vuosien takaa. Tarvitset vain kolme ainetta tämän viettelevän herkun valmistamiseen. 

Panforte on sienalaisen keittiön keskiajalta periytynyt pähkinäkakku. Pieni pala tuhtia panfortea maistuu italilaiseen tapaan joulunaikaan jälkiruokaviinin kera.

Erityisen ihanasti manteli sopii suklaan makupariksi. Ruokalahjaksi lähimmäiselle tai pikkumakeaksi glögin kylkeen kannattaa valmistaa itse tehtyjä mantelitryffeleitä, joiden sisältä paljastuu rouskuva manteli, ja päällä on herkullista lakritsaa. 

Manteleita pääruoaksi

Ei makeaa mahan täydeltä! Manteli sopii loistavasti myös suolaiseen ruoanvalmistukseen ja sen voi löytää niin intialaisesta currysta, italialaisen lasagnen välistä kuin mantelikalan pinnalta. 

Perinteinen pestokin muuttuu astetta jännittävämmäksi, kun sen tekee vaihteeksi manteleista ja kukkakaalista. 

Manteli piiloutuu puuroon 

Manteli on tuttu myös aattoaamun puurosta. Keskiajalla joulupuurossamme uiskenteli papu, mutta se vaihtui 1800-luvulla ruotsalaisten esimerkistä manteliksi tuomaan onnea löytäjälleen. 

Kun perinteet kaipaavat mielestäsi päivitystä, tee vegaaninen joulupuuro, joka tarjotaan itse tehdyn mantelimaidon ja karamellisoitujen pähkinöiden kera.

Manteleita välipalaksi ja pikkunälkään

Terveelliset, proteiinipitoiset ja kuituja pullollaan olevat mantelit sopivat hyvin myös välipalaksi. Sekoita manteleita siemenpatukoiden tai energiapallojen joukkoon.

Manteleista, siemenistä ja kaurahiutaleista voi valmistaa myös rouheisen ja supermaukkaan leivän. Rusinoilla höystettynä herkkuleipä sopii erinomaisesti myös jouluun.

Hunajalla maustetut, paahdetut mantelit puolestaan sopivat pikkunaposteltavaksi juustolautaselle tai glögin kaveriksi.

Manteli: Juomat

Mantelit tuovat kermaisuutta ja sakeutta juomiin. Parhaan lopputuloksen saat, kun liotat manteleita ensin kylmässä vedessä ja ajat ne sitten tasaiseksi tehosekoittimessa. Surauta liotetut mantelit esimerkiksi smoothien joukkoon ja saat superkermaisen lopputuloksen. 

Mantelimaito valmistetaan liottamalla kuorittuja manteleita jääkaapissa kaksi vuorokautta, jonka jälkeen ne siivilöidään ja ajetaan hienoksi puhtaassa vedessä. Mantelimaitoa voi juoda siltään, nauttia puuron kera tai hyödyntää sitä leivontaan tai smoothien raaka-aineena. 

Lisää mantelilastuja tai kuorittuja manteleita myös perinteisen ja tuunattujen glögien joukkoon. 

Manteli on myös marsipaanin ja mantelimassan raaka-aine

Jauhetusta mantelista ja tomusokerista valmistetaan marsipaania ja mantelimassaa. Marsipaanin ja mantelimassan raaka-aineet ovat pitkälti samat, mutta marsipaani eroaa mantelimassasta siten, että marsipaaniin käytetään vähemmän manteleita kuin mantelimassaan.

Marsipaania ja mantelimassaa voi ostaa kaupasta valmiina, mutta molempia on helppo tehdä myös itse ja ne voittavat kaupan valmiit mennen tullen.

Sujauta mantelimassaa esimerkiksi laskiaispullan väliin, pullakranssin täytteeksi tai vaikkapa piirakkapohjaan ja saat supermehevän lopputuloksen.

Marsipaania käytetään karamelleissa, sillä päällystetään täytekakkuja, kuten supersuosittu prinsessakakku ja marsipaanista syntyy myös somia kakunkoristeita. 

Lue myös Anna.fi: Rakastatko sinäkin maapähkinävoita? Keksit, kakut, smoothiet ja kastikkeet saavat siitä ihanaa täyteläisyyttä – kokosimme parhaat reseptit

Manteli: ravintosisältö 

Vaikka manteli ei virallisesti olekaan pähkinä, on se kuitenkin ravintoarvoiltaan pähkinöihin verrattavissa ja sillä on monia samoja terveyshyötyjä.

Pähkinöiden tapaan manteleissa on runsaasti rasvaa ja energiaa. Sadassa grammassa manteleita on energiaa 600 kcal ja rasvaa noin puolet. Tästä kuitenkin vain pieni osa on tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. 

Mantelit ovatkin täynnä hyviä rasvahappoja, mutta niistä saa myös runsaasti proteiinia sekä vatsaa hellivää kuitua. Lisäksi mantelit sisältävät runsaasti B-ryhmän vitamiineja sekä E-vitamiinia. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Manteli mehevöittää ja antaa rapeutta – upota hurjan monikäyttöinen luumarja leivonnaisiin, pikkuherkkuihin ja ruokiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.