Miten marenki tehdään? Listasimme erot ranskalaisen, italialaisen ja sveitsiläisen marengin teossa ja niiden käytössä
Eritavoin valmistetuilla marengeilla on erilaiset käyttötarkoitukset. Yksi sopii hyvin kakkupursotuksiin, toinen pavlovaan ja kolmas marenki on sitkoinen ja sopii erityisen hyvin ilmakuivattuihin marenkeihin.
Marenki voidaan jakaa kolmeen erilaiseen kategoriaan valmistustavan mukaan: ranskalaiseen, italialaiseen ja sveitsiläiseen. Jokainen näistä kolmesta vaatii omanlaisen ohjeen, jota tarkasti noudattamalla onnistuu varmasti.
Ennen marengin valintaa pitää miettiä, millaisen leivonnaisen haluaa valmistaa. Jotta leivonnainen onnistuisi, valitse oikea marenkityyppi käyttötarkoituksen mukaan.
Ranskalainen on tunnetuin ja yleisin
Se tavallinen sokerista ja valkuaisesta tehty on ranskalainen marenki. Marenkivaahto sopii kakun kuorrutuksiin, jotka päätyvät uuniin. Esimerkiksi britakakussa ja pienissä kuivissa ja kevyissä uunissa paahdetuissa marengeissa käytetään ranskalaista marenkia. Myös pavlova tehdään ranskalaisen marengin tyyliin.
Sveitsiläinen marenki tehdään lämpimässä vesihauteessa
Sveitsiläinen marengin valmistus aloitetaan tekemällä lämmin vesihaude. Tarvitset kattilan ja metallisen kulhon. Kattilan pohjalle laitetaan vettä, joka kiehautetaan kuumaksi ja annetaan poreilla pienellä lämmöllä. Päälle asetetaan kattilaan hieman pienempi kulho, joka pysyy kattilan päällä. Kulhoon laitetaan valkuaiset ja niitä vatkataan sähkövatkaimella. Sokeria lisätään valkuaisten joukkoon pikkuhiljaa.
Kattilassa poreileva vesi ei saa olla liian kuumaa, jotta sokeri ja valkuaiset eivät pala kulhon pohjaan, mutta sen verran lämmintä, että sokeri sulaa hitaasti vaahtoutuvan valkuaisen joukkoon ja valkuainen kypsyy hitaasti. Lopputulos on hieman sitkoinen ja sileä.
Sveitsiläinen marenki on melko tiivis, ja siksi se sopii hyvin täytekakkujen tai leivosten kuorruttamiseen. Kokeile sveitsiläistä marenkia pursotuksiin, joita ei paisteta. Siitä voi tehdä myös ilmakuivattuja marenkeja. Sen joukkoon voi helposti lisätä suklaata raidoiksi tai karamelliväriä. Tämäkin herkullinen kerroskakku on tehty sveitsiläiseen marenkiin.
Sveitsiläisen marengin voi tehdä etukäteen valmiiksi ja lusikoida pursotinpussiin jääkaappiin odottamaan käyttöä. Se säilyy muutamia päiviä.
Ammattilaisten suosikki ja haastavampi italialainen marenki
Italialainen marenki tehdään sokerisiirapista ja valkuaisista. Kuuma sokerisiirappi kaadetaan hitaasti valkuaisen joukkoon sähkövatkaimen käydessä.
Italialainen marenki on kondiittoreiden suosikki, joka sopii monenlaiseen leivontaan. Se on macaron-leivosten salaisuus ja sen voi tehdä etukäteen pursotinpussiin jääkaappiin odottamaan kakkujen koristelua.
Italialaisesta ja sveitsiläisestä marengista ei voi tehdä klassisia kevyitä ja rapeita marenkeja. Ne sopivat molemmat erilaisten kakkujen päälle. Niiden pinnan voi paahtaa ruskeaksi keittiötohottimella halutessaan.
Tämä satumainen marenkikakku on kuorrutettu italialaisella marengilla.
Vegaaninen marenki tehdään ilman munia
Kurkkaa Kotilieden ohjeet marenki-voikreemille ja vegaaniselle marengille.
Vegaaninen marenki on paistettava marengin tyylinen leivonnainen, joka tehdään kikhernepurkin liemestä kokonaan ilman kananmunia. Gluteeniton ja vegaaninen versio on yllättävän helppo tehdä.
Marenki-voikreemi on notkea ja kestävä kuorrute, joka sopii loistavasti kakun päälle silloin, kun kuorrutuksen pitää kestää esimerkiksi hellepäivänä tarjoilua noutopöydästä.
Lue myös Anna.fi: Näin syntyy täydellinen marenki
Kommentoi
Kommentoi juttua: Miten marenki tehdään? Listasimme erot ranskalaisen, italialaisen ja sveitsiläisen marengin teossa ja niiden käytössä