
Marenkireseptit juhlapöytään – kokosimme parhaiden marenkiherkkujen ohjeet!
Marenkireseptit ja -herkut ihastuttavat pienemmissä ja isommissa juhlissa. Polvet notkauttavat marenkikakut, hauskat piparimarengit ja kerrokselliset pavlovat sekä iki-ihana britakakku hurmaavat juhlapöydässä.
Monilla marenkireseptit ovat jääneet suunnitteluasteelle, sillä marengin valmistaminen koetaan hankalaksi, haastavaksi ja aikaa vieväksi, vaikka on itse asiassa kaikkea muuta. Marengin valmistuksessa tärkeää on varmistaa, ettei valkuaisten joukkoon pääse pisaraakaan keltuaista tai rasvaa, muuten valkuaiset eivät vaahtoudu ja marenki ei onnistu.
Jos marengin valmistaminen tuntuu työläältä, kipaise kauppaan ja tee marenkikakku valmiista marengista. Sekin sulaa suuhun. Säästetyn ajan voit käyttää virittelemällä marenkikakun täytteitä.
Onnistunut valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin. Toisaalta liian pitkä vatkaaminen vie vaahdosta kimmoisuuden. Vaahto laskee myös silloin, jos sitä seisottaa pitkään. Esilämmitä uuni ja nosta marenkileivonnaiset uuniin mahdollisimman pian.
Lue myös: Leivo marenkikakku sokerileipuri Jenni Höijerin ohjeella
Joulupöytään marenkitorttua ja -piirakkaa
Kokeile juhlapöydässä klassisen sitruuna-marenkipiiraan pirteää sisarta, puolukka-marenkipiirasta. Pumpulin pehmeän marenkihunnun kaunis väri on peräisin ruokosokerista. Manteli- ja hasselpähkinäjauheella maustettu marenkirulla puolestaan kätkee sisäänsä viikunoita, pähkinöitä sekä mascarponejuusto-kermaseosta. Aikuiseen makuun maustetussa Brandy-kääretortussa marengista valmistetaan suussa sulava kreemi.
-
Puolukka-marenkipiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Pähkinäinen marenkitorttu
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Kääretorttu marenkitäytteellä
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
Pavlovasta kaikki pitävät
Marenkipohjainen pavlova on jälkiruokien kuningatar ja suussa sulava leivonnainen, jota kaikki rakastavat. Joulun aikaan pavlovan voi täyttää pähkinöillä, kuivahedelmillä, sesongin hedelmillä tai vaikka suklaalla.
-
Hedelmäpavlova
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Suklaapavlova
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Pähkinäpavlova
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Pavlova
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Mansikkapavlova
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Sikke Sumarin minipavlovat
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Upeat britat ja muut marenkikakut
Jos kaipaat juhlapöytääsi klassikoita, kruunaa perinteinen hedelmäkakku komealla marenkikruunulla tai kokeile iki-ihanan Brita-kakun päärynöillä ja piparkakuilla maustettua versiota. Joulun satumaisin täytekakku puolestaan syntyy marengin ja kookoksen yhdistelmästä. Perinteisen sokerikakkupohjan välissä on kookoskermalla höystettyä kermavaahtoa. Kaunis lumenvalkoinen kuorrute syntyy italialaisesta marengista
-
Marenkipäällysteinen hedelmäkakku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
-
Päärynäbritakakku
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Kookos-marenkikakku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Raparperibrita
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Appelsiinibritakakku
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Mansikkabritakakku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Pientä ja makeaa marengista
Etsitkö jouluaterian jälkiruoaksi jotain pientä, kaunista ja makeaa? Kokeile paahdetulla marengilla hunnutettua sekahedelmäkiisseliä tai marengilla kruunattuja appelsiinijuustokakku-leivoksia. Somat pikkupavlovat viimeistellään granaattiomenansiemenillä, ananaskirsikoilla sekä suolakinuskilla.
-
Sekahedelmäkiisseli ja poltettu marenki
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Appelsiini-juustokakut marengilla
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Suolakinuski-pavlova
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Mausta marenki rohkeasti
Maustetut marengit sopivat joulupöytään suklaan, makeisten ja piparkakkujen rinnalle. Onko suosikkimakusi piparminttu, pistaasipähkinä vai piparkakku-suklaa?
-
Pipari-suklaamarengit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 75 annosta
-
Piparminttumarengit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Mansikka- ja pistaasimarengit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 50 annosta
Marenkireseptit näyttäviksi koristeiksi
Marenki sopii myös kakkujen kuorrutukseen, ja pursotetuista marengeista voi loihtia helposti näyttäviä kakun ja leivosten koristeita.
Lisäjujua ja näyttävyyttä saa, kun valkoisen marengin värjää geeliväreillä. Marengin voi halutessaan värjätä vaikka kokonaan, mutta kauniin raidalliset marengit onnistuvat värjäämällä pursotinpussin reunat geelivärillä ennen kuin valkuaisvaahdon lusikoi pussiin. Juhlavaa kimallusta marenkikakkuihin saa leivontaan tarkoitetuilla kimallesuihkeilla, joita löytyy kauppojen leivontaosastolta.
Ja vaikkei marenkiherkkujen ulkonäkö olisi kuin leivontalehtien kuvista, älä huoli. Instagram-täydellisyys kannattaa heittää olan yli jorpakkoon. Taideteoksille on oma paikkansa, mutta ei ole vakavaa onko kakku juuri millilleen suorassa ja koristeet täydellisesti paikoillaan. Olkoon kyse joulusta tai mistä tahansa juhlasta, leivonnan pitää olla hauskaa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Marenkireseptit juhlapöytään – kokosimme parhaiden marenkiherkkujen ohjeet!