Marmeladissa maistuu suven sato

Kesän vihannes- marja- ja hedelmäsadosta syntyy purkkikaupalla herkullisen värikkäitä marmeladeja, jotka tuovat kesäauringon aamiaispöytään vielä syyssateidenkin saavuttua.

Punainen tomaattimarmeladi maustetaan makealla chilikastikkeella ja inkiväärillä. Jos kesä ei ehdi kypsyttää kaikkia tomaatteja voi valmistaa marmeladia vihreistä tomaateista. Mausteinen ja etikkainen marmeladi maistuu etenkin liharuokien kaverina.

Makeahko sipulimarmeladi valmistuu helposti salottisipuleista. Se sopii tarjottavaksi vaikka juustojen kanssa.

Inkiväärillä, sitruunalla ja appelsiinilla maustettu kurpitsamarmeladi tuo auringon aamiaispöytään syksylläkin. Pirtsakan oranssi marmeladi syntyy keltamaltoisesta halloween- tai talvikurpitsasta.

Iloisen väristä on myös porkkanamarmeladi, joka keitetään porkkanoista sekä omenoista ja maustetaan kaneliripauksella. Porkkanamarmeladiin voi lisätä mukaan myös punaisia karviaisia, puolukoita tai raparperia.

Kesäkurpitsamarmeladiin käytetään yhtä paljon kesäkurpitsaa ja karviaisia, joiden lisäksi mukaan voi lisätä vielä muutaman omenan.

Myös pelkistä vihreistä karviaisista valmistuu mainio karviaismarmeladi, joka maustetaan lorauksella sitruunalikööriä.

Punaisista karviaista keitetyn tikkerperimarmeladin voi maustaa mintulla, kanelilla tai kardemummalla.

Aprikoosimarmeladi keitetään tuoreista aprikooseista ja maustetaan kanelilla ja inkiväärillä. Omatekoinen aprikoosimarmeladi maistuu ihanalta paahtoleivän päällä ja sopii tietysti myös sacherkakun väliin siveltäväksi.

Jos luumusato on runsas, kannattaa keittää useampi purkillinen luumumarmeladia, niin sitä riittää vielä loppusyksystäkin vaikka joulutorttujenkin täytteeksi.

Lisää vinkkejä säilöjälle:
Säilötään hilloja
Säilö vihannessato talteen
Säilöminen varastoi suven sadon
Pakasta kotipuutarhan hedelmiä ja kasviksia
Ruoka.fi: Hilloa helposti

Kuvat: Jorma Marstio, Norman Ojanen ja Kristiina Kurronen

Avainsanat

Keskustelu

Tomaattimarmeladin voi maustaa myös korinteilla. Näin syntyy makea, täyteläinen marmeladi, josta ei tomaattia enää tunnistakaan…

Kommentoi juttua: Marmeladissa maistuu suven sato

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X