Ruoka

Maukkaat ohraruoat ja -leivonnaiset

Ohra on Suomen vanhin viljelykasvi. Se sisältää runsaasti kuitua ja proteiineja ja sopii erinomaisesti ruokien ja leivonnaisten valmistukseen.

Keitetyt ohrasuurimot sopivat tarjottavaksi niin liha- kuin kasvisruokien lisukkeena. Kokeile esimerkiksi lämpimän tofusalaatin kera. Sipulilla, valkosipulilla, yrteillä ja sieneillä maustettu ohrahöystö maistuu pääruokien lisukkeena riisin sijaan.

Ohrasuurimot ovat oleellinen osa niin perinteisten jauhelihatäytteisten kaalikääryleiden kuin kasvistäytteisten kaalikääryleidenkin täytettä. Syksyisen jänispadan kera tarjoillaan sieni-ohrarisottoa.

Ohrasuurimot sopivat myös esimerkiksi sienikeittoon. Ruokaisa ja yksinkertainen ulkoilijan salaatti syntyy ohrasuurimoista, broilerista ja punajuuresta.

Rikotuista ohrasuurimoista voi valmistaa myös karjalanpiirakoiden täytteen. Juustopaprikasämpylät saavat lisämakua ohrahiutaleista.

Ohrajauhoista syntyy perinteikäs ohraleipä ja  perunakropsu. Ohrajauhoista valmistat myös pienet perunarieskat, värikkäät porkkanarieskat tai maukkaat sienirieskat sekä kesäkurpitsalla höystetyn kurpitsavuokaleivän.

Ohrajauhoilla rikastat myös lettu- ja vohvelitaikinan.

Ohratärkkelyksen avulla täytekakusta tulee kevyen muhkea.  Myös jälkiruokakastikkeet suurustuvat ohratärkkelyksellä, kokeile vaikka marja-aronia-kirsikkakastiketta.

Ohratärkkelys sopii myös kastikkeiden ja patojen, kuten possupadan tai inkivääri-katkarpuwokin suurustukseen. Lisäksi ohratärkkelys toimii sitovana aineena esimerkiksi jauhelihapihveissä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maukkaat ohraruoat ja -leivonnaiset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.