Ruoka

Mitä tehdä kanasta? Kurkkaa Kotilieden suosituimmat kanareseptit

Mitä tehdä kanasta, kun paketti suikaleita tai fileepihvejä tarttui jälleen kaupasta mukaan? Kokosimme parhaat ideat ja kanareseptit, joilla saat arki- ja viikonloppuruokiin mukavasti vaihtelua.

Mitä tehdä kanasta, kun perinteinen kanakastike, -keitto tai -pasta tylsistyttää? Maistuisiko vaihteeksi vietnamilainen kanakeitto, sinappiset broilerinleikkeet tai muhkeiden makujen Lyonin kana? Kokosimme Kotilieden herkullisimmat kanareseptit.

Lue myös: Broilerin tähteet – niitä ei kannata heittää pois, niistä syntyvät helpot herkut hetkessä

Kanareseptit haussa? Kokosimme parhaat ohjeet

Kana muodossa tai toisessa on täydellinen arkiruoan raaka-aine: monipuolinen, edullinen ja maukas, mutta se taipuu erinomaisesti myös viikonloppuaterialle. Kana tai broileri itsessään on varsin neutraalin makuista, minkä ansiosta se taipuu moniin ruokiin ja makumaailmoihin. Osta mahdollisuuksien mukaan marinoimatonta kanaa, niin saat ruoasta juuri mieleisesi makuista. 

Kanaa myydään kokonaisena, filee- ja paistisuikaleina, koipireisinä, nuijina, rintafileinä ja -leikkeinä, jauhettuna sekä sisäfileenä. Valitse sopiva ruhonosa käyttökohteen mukaan: suikaleita ja rintafileetä kastikkeisiin ja keittoihin, paistileikkeitä ja koipireisiä uunissa paahdettavaksi. Toki voit kiireessä turvautua myös kaupan palvelutiskiltä löytyvään valmiiseen grillikanaan, josta pyöräytät vaikkapa nopean kanakeiton tai tortillan täytteen. 

Kun seuraavan kerran pohdit, mitä tehdä kanasta, kurkkaa alta parhaat kanareseptit ja veikeimmät ideat.

mitä tehdä kanasta
Mitä tehdä kanasta, kun tutut arkiruoat tylsistyttävät? Uunissa kokonaisena kypsennetystä kanasta riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi. Kuva: Pekka Holmström

Mitä tehdä kanasta? Pyöräytä siitä nopea salaatti, wokki tai pasta!

Nopea salaatti, pasta tai wokki sopii erinomaisesti arki-illan vatsantäytteeksi. 

Salaattia tehdessä kannattaa unohtaa perinteinen salaatti-kurkku-tomaatti -pohja ja rikastaa salaatti vaikkapa pastalla tai kvinoalla. Keväällä ja alkukesästä mehevä salaattipohja syntyy ohueksi suikaloidusta varhaiskaalista sekä porkkanaraasteesta.

Itse tehty kastike viimeistelee salaatin ja niputtaa raaka-aineet sekä maut kokonaisuudeksi. Inspiraatiota makumaailmaan voi hakea esimerkiksi Aasiasta. Chili, inkivääri ja raikas limetti sopivat erinomaisesti miedon makuisen kanan seuraan.

Kulhoon koottu ateria muistuttaa salaattia ja käy erinomaisesti ruokaisasta lounaasta. Kokoa annos jääkaapin tähteistä tai lemppariraaka-aineistasi. Sitruunainen öljykastike ja ihastuttavat seesaminsiemenet tuovat annokseen viime silauksen. 

Aitoon caesarsalaattiin kuuluvat roomansalaatti, parmesaani, worchesterilla kirpeytetty sakea kastike sekä rapeat krutongit. Uusein suosikkisalaatti tarjotaan paistetun kanan kanssa. Koska raaka-aineita on vain kourallinen, kannattaa niihin panostaa. Valitse rapea salaatti ja maukas juusto. Myös krutongit ja kastike kannattaa tehdä itse. 

Mitä tehdä kanasta, kun salaatti ei houkuta? Maistuisiko chilistä potkua saava kanapasta, josta kuohukerma, paahdettu pekoni ja parmesaanijuusto tekevät erityisen tuhdin ja maukkaan?

Myös thaimaalaisittain maustettu pähkinäbroileri täyttää vatsan maukkaasti. Voit tarjota annoksen riisin tai nuudeleiden kera.  

Kanareseptit haussa? Tee lämmittävä keitto tai nopea kanakastike!

Kanakeitto tai -kastike on arkiruokaa parhaimmillaan. Nopeiten ne valmistuvat valmiiksi kypsennetystä broilerista, kuten edellispäivän uunibroilerin rippeistä tai kaupan palvelutiskiltä mukaan napatusta grillikanasta. Riivi liha luista ja upota se esimerkiksi kouluruokalastakin tuttuun kanaviillokkiin tai vaikkapa nopeaan kanakeittoon nuudeleiden tai valkoisten papujen seuraan. 

Kanakeittoon jujua saa, kun liemen maustaa vaihteeksi meksikolaisittain tai sujauttaa soppaan omenakuutioita ja pyöristää maun kookosmaidolla.

Vietnamilainen kanakeitto on mukaelma vietnamilaisesta pho-keitosta, jossa käytetään perinteisesti naudanlihaa. Keiton juju piilee liemessä, joka on todellista makujen ilotulitusta. Päälle lisätyt höysteet, kuten idut ja yrtit, limetinlohkot ja tuoreet chiliviipaleet tuovat soppaan viime silauksen.

Kanaviillokin voi maustaa myös aasialaista makumaailmaa mukaillen inkiväärillä, valkosipulilla ja kookoksella.  

Lyonin kanaa eli poulet au vinaigre on ranskalaisen keittiön klassikkoruoka, joka tuo arkiruokapöytään ripauksen luksusta. Jos vielä pohdit, mitä tehdä kanasta, tartu tähän klassikkoreseptiin. Lyonin kanan kastike on niin hyvää, että viimeisestä pisarasta kisataan.

Mitä tehdä kanasta? Paahda se uunissa meheväksi! 

Uunissa mehevimmäksi kypsyvät rasvaisemmat, luulliset sekä nahalliset broilerin osat: koipireidet, nuijat ja siivet, rinta- ja paistileikkeet sekä tietysti kokonainen broileri. Jos käytät rintafileetä, kannattaa kypsyyden kanssa olla tarkkana. Älä paista yli, vaan nappaa liha uunista, kun sisälämpö on 73-75 astetta. 

Kanan rintafileistä voi valmistaa vaikkapa italialaishenkisen gremolatabroilerin tai ruokaisan sitruuna-broileri-oliivivuoan. Myös yrttikuorrutetusta broilerista syntyy maukas kana-ateria. Rapea sitruksinen yrtti-leipäkuori antaa broilerille mehevän maun.

Kanan paistileikkeistä valmistettu mozzarella-kanapannu on herkullista ja vähän erilaista arkiruokaa. Paistat pannulla vain värin, ja leike kypsyy uunissa kuin itsekseen. Balsamicokastike tuo ihanaa makeutta ja sopii hyvin mozzarellajuuston kumppaniksi. 

Paneroidut kananuijat ovat niin lasten kuin aikuistenkin mieleen. Japanilainen panko-korppujauho takaa superrapean lopputuloksen.

Jos kaupasta tarttui mukaan kokonainen broileri, ovat mahdollisuudet lähes rajattomat. Voit esimerkiksi maustaa lihan korealaisittain, kypsentää sen spelttihelmipedillä tai sivellä rakuunavoilla ja viimeistellä maun sitruunamehulla. 

Kanareseptit mietinnässä? Grillaa tai paista kananopeasti!

Paketti kanaa kypsyy nopeasti grillissä tai paistinpannulla meheväksi ja maukkaaksi. Grillissä kana on parhaimmillaan vartaaseen pujotettuna. Makumaailmaa voi hakea vaikkapa Aasian suunnasta. Esimerkiksi soijasta, mirinistä sekä sakesta sekoitettava marinadi antaa yakitori-kanavartaille runsaasti makua.

Kanavartaiden seuraksi grilliin voi sujauttaa myös maalaisleipäviipaleita sekä napakkalehtistä salaattia, kuten romainea. Grillaus antaa salaatille pienen savuisen maun. Kokoa aineksista supersuosittu caesarsalaatti ja viimeistele kokonaisuus itse tehdyllä caesarkastikkeella. 

Japanilaiset tsukune-vartaat tehdään jauhetusta broilerin lihasta. Juju piilee siinä, että mureketaikinaan paistetaan osa jauhelihasta. Se tuo vartaisiin erilaista rakennetta ja purutuntumaa. Glaseerauskastike tekee pinnasta herkullisen makeantahmean.

Ohueksi nuijitut ja paneroidut broilerin rinta- tai sisäfileet paistuvat pannulla parissa minuutissa ihanan rapeapintaisiksi ja meheviksi. Wieninleikkeet broilerista tarjotaan sitruunan, anjovisten ja kapristen kanssa. Sinappiset broilerileikkeet puolestaan saavat upean makunsa väkevän makeasta hunaja-dijoninsinapista.  

Saltimbocca on yksi roomalaisen keittiön ja koko Italian tunnetuimmista ruoista. Perinteisesti se tehdään vasikasta, mutta broileri on hyvä vaihtoehto arkeen. Pyöräytä rintafilee ympärille pari salvianlehteä ja viipale ilmakuivattua kinkkua, paista pannulla voissa ja tarjoa pastan sekä salvia-voikastikkeen kera. 

Lue myös Anna.fi: Kokkaisitko tänään kanapastaa? Kokosimme parhaat kanapastareseptit – näistä voi löytyä uusi kestosuosikkisi

Mitä tehdä kanasta? Tee siitä perjantai-illan paras purtava!

Mitä tehdä kanasta perjantai-iltana? No vaikka mitä herkkuja! Arkinen broileri on mitä parhain raaka-aine perjantai-illan parempaan herkutteluun. Voit sujauttaa kypsän kananlihan vaikkapa tortillan, burriton, burgerin tai leivän väliin tai vaikkapa piirakan täytteeksi. 

Uunissa paahdetut, herkullisen tahmaiset broilerin siivet sekä rapeat kananugetit ovat ihanaa sormisyötävää sellaisenaan tai erilaisten kastikkeiden, dippien ja tahnojen kera. 

Broilerisamosat eli ruokaisat intialaiset pikkupiiraat sopivat paitsi perjantai-illan herkutteluun, myös kahvipöydän suolapalaksi, iltateelle tai eväskoriin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä kanasta? Kurkkaa Kotilieden suosituimmat kanareseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.