Ruoka

Mehevä kaalipata – näin teet sen helposti

Kaalipata on kotiruokaklassikko vailla vertaa. Se on kevyttä, edullista sekä helppoa valmistaa, ja se myös paranee joka kerta lämmitettäessä. Mitään pikaruokaa kaalipata ei kuitenkaan ole, sillä maun salaisuus piilee pitkässä haudutusajassa. Varaa siis tovi jos toinenkin ja tee kerralla kunnon satsi.

Kaalipata kuuluu syksyn suosikkiuuniruokiin. Ihanan pehmeä ja pikkuisen makea kaalipata valmistuu ilman monimutkaisia keittiötoimenpiteitä. Pari niksiä kannattaa kuitenkin ottaa haltuun, siten saat siitä vielä himpun verran parempaa.

Lue lisää: Herkuttele syksyisillä kaaliruoilla

Paras kaalipata valmistuu hissukseen hautumalla

Paras kaali-jauhelihapata valmistuu tällä Kotilieden ohjeella. Sen valmistus alkaa kaalin suikaloinnilla. Älä hienonna kaalia aivan pieneksi, sillä pitkän muhiessaan silpusta tulee epämiellyttävää muhjua. Isoiksi lohkoiksi leikelty kaali ei puolestaan kypsy tasaisesti.

Ohje: Kaali-jauhelihapata

Kaalin seuraksi lisätään mukulaselleriä ja lanttua. Myös sipuli sopii kaalin kaveriksi. Mikäli näyttää siltä, ettei kaikki ainekset mahdu samaan pataan, kannattaa ensin lisätä kaali. Hetken hauduttuaan kaali pehmenee ja painuu kasaan niin, että tilaa löytyy myös padan muille raaka-aineille. 

Paista kasviksia hetki ja lisää joukkoon sitten tilkka vettä. Nosta kansi päälle ja laske lämpöä. Älä kiirehdi vaan anna kaalipadan muhia kannen alla rauhassa tovi jos toinenkin. Hissukseen hautuessaan kaali pehmenee ja makeutuu juuri oikealla tavalla.

kaali-lihapata

Lue lisää: Kaaliruokien klassikot

Ruskista jauheliha huolella

Kaalipadan muhiessa liedellä on aikaa käydä jauhelihan kimppuun. Kunnolla ruskistettu jauheliha antaa muuten varsin pehmeälle pataruoalle pontta. Kuumenna siis paistinpannu kunnolla ennen lihan lisäämistä ja paista jauheliha useamassa pienemmässä erässä, jotta se ei jäähdytä pannua. 

Naudan jauheliha on varma ja edullinen valinta. Sen voi halutessaan vaihtaa vaikkapa karitsaan, joka antaa kaalipadalle lisää luonnetta. 

Lue lisää: Kaalilaatikko muuntuu mausteilla moneksi

Ripaus mausteita täydentää kaalipadan makumaailman

Lisää huolella ruskistettu jauheliha kaalipadan joukkoon ja viimeistele maku ripauksella suolaa tai tilkalla soijakastiketta sekä yrteillä. Meirami on kaalin huippuhyvä kaveri, mutta myös oregano toimii mausteena mainiosti. Täydennä kaalin makeutta tikalla siirappia, jos pataruoka ei mielestäsi ole riittävän makeaa.  

Näin valmistettu kaalipata on muhevan makea, oikein maukas ja ihan varmasti kaiken odottelun arvoinen. Koska kerralla valmistuu koko padallinen, kuittaat samalla parinkin päivän ruokapulmat. Älä huoli, kaalipata vain paranee uudelleen lämmitettäessä. 

Kuten kaikki muutkin kaaliruoat, myös kaalipata saa lisäpontta puolukkahillosta. Juuri muuta huippuhyvä kaalipata ei sitten kaipaakaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mehevä kaalipata – näin teet sen helposti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.