Mehevät mangoherkut

Makea ja mehukas mango tuo palmurantojen lämpöä ja lempeä pohjolan pimeään syksyyn. Tarjoa jälkiruokana raikasta mangosorbettia tai kermaista magomoussea.

Intiasta kotoisin olevaa mangoa on lukuisia eri lajikkeita ja värejä. Nahkamaisen ja syötäväksi kelpaamattoman kuoren väri vaihtelee vihreästä keltaiseen ja syvänpunaiseen. Tumman oranssi ja makea hedelmämalto on tiukasti kiinnittynyt isoon, litteään kiveen.

Mangot painavat keskimäärin puoli kiloa ja suurimmat hedelmät jopa kolme kiloa.

Kypsä mango tuntuu kevyesti pinnalta painettaessa pehmeältä. Raaka mango kypsyy huoneenlämmössä muovipussissa muutamassa päivässä.

Näin leikkaat mangon

1. Leikkaa kypsä mango pitkittäin molemmin puolin kiveä.

2. Kuori ja leikkaa kiveen jäänyt hedelmäliha huolellisesti irti.

3. Ruuduta hedelmälihat kuoressaan ja käännä kuoret kuperaksi.

4. Irrota kuutiot kuoresta pienellä terävällä veitsellä suoraan kulhoon.

5. Kuutioi loput hedelmälihat.

Eksoottiset mangoreseptit

Mehevä mango on herkullista sellaisenaan sekä salaateissa, soseutettuna kastikkeissa ja jälkiruoissa että savustettujen liharuokien, kanan tai kalkkunan lisukkeena.

Mangomousse on nopeatekoinen jälkiruoka, jolle kookoksenmakuinen rommipohjainen likööri antaa eksoottisen vivahteen.

Viileän raikas mangosorbetti syntyy nopeasti ja helposti myös pakastemangopaloista.

Mangolassi on raikkaan hedelmäinen jogurttijuoma, joka sopii viilentämään kaukomaiden keittiöiden tulisia makuja. Lassin voi valmistaa tuoreesta, säilötystä tai pakastetusta mangosta.

Mangohyytelökakku on kahvipöydän aurinko. Keksipohjaisen kakun täyte valmistetaan mangososeesta ja tuorejuustosta ja hyydytetään liivatteella.

Lisää hedelmäisiä ruokaideoita:
Raikkaat limettireseptit
Sitrushedelmät sopivat moneen ruokaan
Hedelmät ruoanlaitossa
Jälkiruokia banaanista
Ruoka.fi: Mango

Kuvat: Kristiina Kurronen ja Norman Ojanen

Avainsanat

Keskustelu

”Leikkaa kypsä mango”! Kas siinä se pulma meillä Suomesa. En ole vielä koskaan onnistunut saamaan KYPSÄÄ mangoa kaupasta. Olen yrittänyt kypsyttää niitä sisälämpötilassa mutta turhaan. Sisus muuttuu tummaksi ja maku on kamala.
Ulkomailla, Thaimaassa esimerkiksi, on ihania ja suuria kypsiä mangoja myynnissä joka paikassa. Ovat ihania.
Miten emme saa Suomen kaupoista HYVIÄ ULKOMAISIA HEDELMIÄ?

Suomessa vähän on se ongelma että ollaan näin kaukana pohjoisessa. Siksi meille tuodaan raakoja hedelmiä koska kypsät pilaantuisivat matkalla. Banaani on yleensä helpoin kypsytettävä, koska kuoren väristä pystyy päättelemään paljon. Jostain syystä suomalaiset tosin tykkäävät syödä raakoja banaaneja.

Mutta esim. mango ja avokado ovat sellaisia joiden kypsytys on vaikeampaa, koska kypsyyttä ei välttämättä pysty päättelemään ulkonäöstä. Pehmeydestä voi jotain päätellä, mutta hedelmät ei tykkää jos niitä kokoajan puristelee. Yksilöissä on myös eroja, välillä kohdalle osuu hedelmiä jotka eivät kypsy, ainoastaan menevät pilalle. Kannattaa ostaa hedelmiä isompi satsi kerralla, aina on se riski että osa on pilalla. Thaimaassa tietenkin vähän eri juttu kun kuljetusmatkat on lyhyemmät, hedelmät voidaan antaa kypsyä puussa, kuulemma makukin silloin ihan erilainen (en ole itse päässyt maistamaan).

Olen paraikaa Thaimaassa ja syömme päivittäin ihania, kypsiä ja makeita mangoja, banaaneja ja muita ihanuuksia.
Niinhän se on, että hedelmät tuodaan raakoina Suomeen ja silloin niistä ei saada saman makuisia kuin täällä. Harmittaa vaan, koska kaikki hedelmät meidän kaupoissamme ovat 1-luokkaa, joka on minusta ihan väärä luokitus raaoille hedelmille.
Ja nyt uimaan!

Kommentoi juttua: Mehevät mangoherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X