Ruoka

Meksikolainen ruoka kiehtoo – listasimme parhaat tacot, quesadillat ja tortillat

Meksikolainen ruoka on kuin maansa kulttuuri – runsasta, värikästä, rohkeaa ja ajan kuluessa muokkautunutta. Meksikossa ruokakulttuuri on runsas ja moninainen.

Meksikolainen ruoka on rentoa ja kivan mausteista. Meksikon rannikolla syödään kalaa ja äyriäisiä, pohjoisessa enemmän lihaa ja kanaa, jotka tarjotaan usein leivän tai tortillan täytteenä.

Lue myös: Salaattitacot x 5 – näitä keventäjän unelmia et jätä syömättä

Meksikon lipun värit eli punainen, vihreä ja valkoinen muodostavat meksikolaisen aterian perustan: punaista tomaattisalsaa, vihreää guacamolea ja valkoisia tortillalettuja. Meksikolainen ateria sisältää lähes aina myös papuja tai linssejä sekä sipulia, paprikaa, tomatilloa ja jopa kaktusta.

Suosituimpia mausteita ovat paitsi chili, myös valkosipuli ja tuore korianteri sekä kaneli, juustokumina, neilikka ja kaakao.

Meksikolaista keittiötä on helppo rakastaa, sillä vanha ruokakulttuuri on kuin luotu tähän päivään. Se on rentoa, mausteista ja jaettavaksi tarkoitettua. Kokosimme parhaat reseptit, joilla kokkaat maukkaan makumatkan Meksikon aurinkoon.

Tortilloista on moneksi

Taqueriaksi kutsutaan meksikolaista tacoihin erikoistunutta ravintolaa, ruokarekkaa tai kioskia. Amerikkalainen tex-mex-villitys teki meksikolaisen katukeittiön herkut maailmalle tutuiksi. Suomalaisillekin tutut tortillat, tacot ja burritot syödään rempseästi käsin. 

Tortilla on ohut, pehmeä maissileipänen ja taco puolestaan lisukkeilla täytetty tortilla, ei kovaksi kuivattu kuori, jollaisena sitä usein näkee kaupattavan. 

Tortilloja voi ostaa valmiina kaupasta, mutta itse tehdyt hakkaavat kaupan valmiit mennen tullen. Tortillat tehdään joko vehnäjauhoista tai masa harina -maissijauhoista, joita löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista ja etnisistä liikkeistä. Lisäksi tarvitaan vain vettä ja suolaa sekä tilkka öljyä. 

Valmis taikina kääräistään kelmuun ja laitetaan toviksi jääkaappiin vetäytymään, jonka jälkeen se jaetaan osiin, kaulitaan ohueksi ja paistetaan sitten nopeasti kuumalla, kuivalla pannulla. 

Tortillojen ja tacojen täytteenä vain mielikuvitus on rajana. Letun sisään voi sujauttaa niin possua, kalaa, broileria kuin kasviksiakin.  

Quesadilla puolestaan on taitettu tai kaksinkertainen tortilla, jonka väliin voi sujauttaa mitä mieli tekee, kuten kasviksia, papuja tai lihaa. Pääasia on, että välissä on myös reilusti juustoa, joka pannulla kuumennettaessa sulaa vastustamattomaksi herkuksi ja liimaa letunpuolikkaat ja täytteet toisiinsa. Quesadillat tarjotaan kolmioiksi leikattuna hauskana pikkupurtavana tai esimerkiksi keiton kaverina. 

Meksikolainen ruoka tunnetaan myös burritoista. Burrito on suuri, rullalle kääritty tortilla, jonka täytteenä voi olla lihaa, kanaa, riisiä, papuja tai kasviksia. Halkaistuna alkupalana tarjoiltavan mehukkaan kanaburriton päälle lisätään erilaisia kastikkeita, jotka tekevät makuelämyksestä täydellisen. 

Burritot voivat kätkeä sisäänsä myös espressolle vivahtavan broileritäytteen, jossa on mausteena myös suklaata. Täyte jaetaan tortillaletuille, jotka kääritään rullalle ja kuorrutetaan cheddarjuustoraasteella. Muutama minuutti uunissa lohtii pöytään mahtavan meksikolaisherkun.

Meksikolainen ruoka: Salsat ja pikkusyötävät 

Tortillojen ja tacojen lisäksi meksikolaiseen herkkupöytään kannattaa kattaa erilaisia salsoja, itse tehtyjä nachoja sekä tietysti kylmää juomaa. Salsoja Meksikossa on lukematon määrä, ja niiden avulla voi tuoda miedompiinkin ruokiin makua syöjän mielen mukaan.

Tomaattisalsa eli pico de gallo sekä avokadosta tehty tahna eli guacamole ovat meksikolaisista herkuista puhuttaessa lähes välttämättömät. Perinteinen guacamole valmistetaan avokadosta, mutta maukas tortillojen dippisoosi valmistuu myös kesäkurpitsasta. 

Guacamole kesäkurpitsasta valmistetaan joko osin tai kokonaan kesäkurpitsasta. Vaikkei kyseessä olekaan mikään aito ja alkuperäinen meksikolainen ruoka, passaa herkku mainiosti muiden meksikolaisten pikkusyötävien seuraan. 

Vihreä salsa eli salsa verde on meksikolainen kastike, joka valmistetaan chilistä, tomatillosta, korianterista ja mausteista. Vihreä salsa sopii tarjottavaksi lisukekastikkeena, grilliruokien kaverina, tortillan täytteenä tai lisänä padoissa ja kastikkeissa.

Ruokaisa tortillan täyte syntyy pavuista, maissista, paprikasta ja tomaateista. Maissi-paprikasalsan voi tarjota salsana sellaisenaan, tortillojen täytteenä tai vaikkapa grilliruokien lisukkeena. 

Tuhdin täyteläinen cheddarjuustokastike sopii dipiksi ja on helppo valmistaa itse kunnon cheddarjuustosta. Kokeile kastiketta myös nachopellin kanssa.

Meksikolainen ruoka on mausteisen mojovaa eikä siitä puutu makua ja meininkiä. Tee itse tacomauste. Se sopii sekä meksikolasiin että texmex-herkkuihin monipuolisesti käytettäväksi.

Näiden lisäksi pöytään voi asettaa tarjolle myös ranskankermaa ja tuoreita yrttejä, kuten korianteria. Myös itse tehdyt tortillasipsit ovat herkullista pikkusyötävää salsojen ja kastikkeiden kanssa. Meksikossa paahdettuja maissilastukolmioita kutsutaan nimellä totopo, meillä ne tunnetaan nachoina. Itse tehdyt nachot valmistuvat hetkessä tortillaletuista.

Meksikolaisten ruokien kaveriksi pöytään sopii meksikolainen olut. Kun juoman nauttii suolareunaisesta lasista ja maustaa sen kevyesti limellä, juomaa kutsutaan cheladaksi. Michelada taas maustetaan maustekastikkeilla kiinnostavaksi drinkiksi.

Lue myös Anna.fi: Vietä herkullinen TexMex-ilta: näin teet tortillat, salsat ja boolin

Meksikolainen ruoka: Lämpimät ruoat 

Meksikolainen ruoka on paljon muutakin kuin tacoja, tortilloja ja salsoja. Meksikon rannikolla syödään kalaa ja äyriäisiä, pohjoisessa enemmän lihaa ja kanaa. Eläimistä hyödynnetään tarkasti kaikki ruhonosat. Lihaa ja broilerin hyödynnetään niin keitoissa kuin tuhdeissa pataruoissa ja muhennoksissakin. 

Yksi Meksikon tunnetuimmista ja suosituimmista ruoista lienee chili con carne eli pavuilla tukevoitettu chilinen lihapata, jonka voi valmistaa myös kasvisversiona eli sin carne. 

Vaikka jo ruoan nimi viittaa tulisen mausteiseen ruokaan, voi chilin poltetta lisätä oman suun mukaisesti. Nokare tuorejuustoa tai hapankermaa tekee ruoasta miedompaa ja mehevöittää samalla annoksen. Chili con carnen voi tarjota pääruokana riisin kera, tortillan täytteenä tai naposteluruokana esimerkiksi nachojen kera.

Nachoista valmistuu myös supersuosittu nachopelti. Sormin syötävä nachopelti on paras illanistujaisherkku. Ja kun mitään ei lataa pellille liikaa, nachoja on helpompi herkutella siististi. Tarjoa nachopelti avokadon, jalopenon ja ranskankerman kanssa. Vaikka nachopelti lienee enemmän texmexiä, sujahtaa se meksikolaisten herkkujen seuraan varsin vaivattomasti.

Jos haluat herkutella meksikolaisilla mauilla myös arki-iltana, tee ruokaksi meksikolaista kanakeittoa tomaatista, broilerista ja kidneypavuista. Meksikolainen kanakeitto ja kermaiset avokadoleipäset sopivat kylmiin talvi-iltoihin. Tarjoa keittoa myös seuraavana päivänä, jolloin se on vielä parempaa. 

Täytetyt paprikat meksikolaisittain eli Chiles en nogada on Meksikossa suosittua ruokaa, jota syödään tyypillisesti loppukesästä ja alkusyksystä Meksikon itsenäisyyspäivän aikoihin. Yllättävät, mutta toimivat makuparit tekevät tästä ruoasta kokeilemisen arvoisen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Meksikolainen ruoka kiehtoo – listasimme parhaat tacot, quesadillat ja tortillat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.