Meksikolainen ruoka hurmaa – parhaat tacot, quesadillat ja muut mausteiset herkut

Meksikolainen ruoka on kuin maansa kulttuuri – runsasta, värikästä, rohkeaa ja ajan kuluessa muokkautunutta. Meksikossa ruokakulttuuri on runsas ja moninainen.

Meksikon rannikolla syödään kalaa ja äyriäisiä, pohjoisessa enemmän lihaa ja kanaa, jotka tarjotaan usein leivän tai tortillan täytteenä.

Meksikon lipun värit eli punainen, vihreä ja valkoinen muodostavat meksikolaisen aterian perustan: punaista tomaattisalsaa, vihreää guacamolea ja valkoisia tortillalettuja. Meksikolainen ateria sisältää lähes aina myös papuja tai linssejä sekä sipulia, paprikaa, tomatilloa ja jopa kaktusta.

Suosituimpia mausteita ovat paitsi chili, myös valkosipuli ja tuore korianteri sekä kaneli, juustokumina, neilikka ja kaakao.

Meksikolaista keittiötä on helppo rakastaa, sillä vanha ruokakulttuuri on kuin luotu tähän päivään. Se on rentoa, mausteista ja jaettavaksi tarkoitettua. Kokosimme parhaat reseptit, joilla kokkaat maukkaan makumatkan Meksikon aurinkoon.

Tortilloista on moneksi

Amerikkalainen tex-mex-villitys teki meksikolaisen katukeittiön herkut maailmalle tutuiksi. Suomalaisillekin tutut tortillat, tacot ja burritot syödään rempseästi käsin.

Tortilla on ohut, pehmeä maissileipänen ja taco puolestaan lisukkeilla täytetty tortilla, ei kovaksi kuivattu kuori, jollaisena sitä usein näkee kaupattavan.

tortilla

Tortilloja voi ostaa valmiina kaupasta, mutta itse tehdyt hakkaavat kaupan valmiit mennen tullen. Tortillat tehdään joko vehnäjauhoista tai masa harina -maissijauhoista, joita löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista ja etnisistä liikkeistä. Lisäksi tarvitaan vain vettä ja suolaa sekä tilkka öljyä.

Valmis taikina kääräistään kelmuun ja laitetaan toviksi jääkaappiin vetäytymään, jonka jälkeen se jaetaan osiin, kaulitaan ohueksi ja paistetaan sitten nopeasti kuumalla, kuivalla pannulla.

harkapaputayte

Tortillojen täytteenä vain mielikuvitus on rajana. Pöytään kannattaakin kattaa erilaisia täytteitä, joista jokainen voi koota mieleisensä annoksen. Tomaattisalsa eli pico de gallo sekä avokadosta tehty tahna eli guacamole ovat lähes välttämättömät. Kasvissyöjä innostuu taatusti savunmakuisesta härkäpapu-chilitäytteestä, lihansyöjä mausteisesta broileritäytteestä. Ruokaisa tortillan täyte syntyy myös mustapavuista, chilistä ja punasipulista. Mustapapukastikkeen voi tarjota salsana sellaisenaan tai tehosekoittimessa pyöräytettynä kastikkeena.

Näiden lisäksi pöytään voi asettaa tarjolle myös ranskankermaa ja tuoreita yrttejä, kuten korianteria.

Reseptit:

Vehnätortillat

Maissitortillat

Quesadilloja ja burritoja

Quesadilla on taitettu tai kaksinkertainen tortilla, jonka väliin voi sujauttaa mitä mieli tekee, kuten kasviksia, papuja tai lihaa. Pääasia on, että välissä on myös reilusti juustoa, joka pannulla kuumennettaessa sulaa vastustamattomaksi herkuksi. Quesadillat tarjotaan kolmioiksi leikattuna hauskana pikkupurtavana tai esimerkiksi meksikolaisen kanakeiton kaverina.

Quesadillat

Resepti: Quesadillat

Burrito on suuri, rullalle kääritty tortilla, jonka täytteenä voi olla lihaa, kanaa, riisiä, papuja, kasviksia tai vaikkapa härkistä tai nyhtökauraa.

Nämä burritot kätkevät sisäänsa espressolle vivahtavan broileritäytteen, jossa on mausteena myös suklaata. Täyte jaetaan tortillaletuille, jotka kääritään rullalle ja kuorrutetaan cheddarjuustoraasteella. Muutama minuutti uunissa lohtii pöytään mahtavan meksikolaisherkun.

Espresso-broileriburritot

Resepti: Espresso-broileriburritot

Chili con carne maistuu riisin tai nachojen kera

Yksi Meksikon tunnetuimmista ja suosituimmista ruoista lienee chili con carne eli pavuilla tukevoitettu chilinen lihapata, jonka voi valmistaa myös kasvisversiona eli sin carne. Vaikka jo ruoan nimi viittaa tulisen mausteiseen ruokaan, voi chilin poltetta lisätä oman suun mukaisesti. Nokare tuorejuustoa tai hapankermaa tekee ruoasta miedompaa ja mehevöittää samalla annoksen.

Chili con carnen voi tarjota pääruokana riisin kera, tortillan täytteenä tai naposteluruokana esimerkiksi nachojen kera. Tortillalettujen tapaan myös nachot on helppo valmistaa itse: Leikkaa tortillaletut haluamasi kokoisiksi paloiksi, sivele päälle öljyä sekä ripaus suolaa ja paahda 2oo-asteisessa uunissa muutama minuutti, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja rapeutuneet.

meksikolainen chili con carne

Reseptit:

Meksikolainen chili con carne

Chili sin carne

Lue lisää blogeista

Keskustelu

Kommentoi juttua: Meksikolainen ruoka hurmaa – parhaat tacot, quesadillat ja muut mausteiset herkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X