Meksikolainen ruoka on nyt trendikästä

Kutsu läheiset koolle ja kata tarjolle meksikolainen menu, joka tulvii paahteisia värejä, täyteläisiä makuja ja kipakkaa tulisuutta.

Meksikolainen ruoka koostuu äitien ja isoäitien herkuista ja katukeittiöiden suupaloista, eikä sen äärellä kursailla. Rempseästi sormin syötävät meksikolaisherkut suorastaan kutsuvat seurustelemaan ja viipymään ruokapöydän ääressä tunnin jos toisenkin.

Erilaisten täytteiden kanssa tarjottavat tortillat lienevät suomalaisille tutumpia meksikolaisherkkuja. Ohuet lettuset voi tehdä itsekin. Aidot meksikolaiset maissitortillat tehdään vaaleista masa harina -jauhoista, joita kannattaa etsiä etnisistä ruokakaupoista. Vehnätortillat syntyvät tutummista durum-vehnäjauhoista.

Tortillojen kanssa maistuvat tomaattiset ja hedelmäiset salsat, tahnat ja kastikkeet. Tunnetuin on guacamole eli avokadotahna, joka maustetaan limetillä, valkosipulilla ja korianterilla.

Helppo tomaattisalsa sekoitetaan tomaatista, korianterista ja sipulista. Tulisempi salsa brava syntyy maustamalla paahdetut tomaatit chilillä. Vihreä salsa eli salsa verde syntyy chilistä, tomatillosta, korianterista ja mausteista.

Ruokaisa mustapapukastike sopii kasvistortillan täytteeksi sellaisenaan, mutta se maistuu myös vaikkapa helpon broileritäytteen rinnalla.

Meksikolainen ruoka ei kuitenkaan tarkoita pelkkiä tortilloita. Niiden lisäksi suosittuja ovat muun muassa erilaiset täytetyt kasvikset, kuten täytetyt paprikat eli chiles en nogada, jotka vievät kielen mennessään. Täytteessä on lihaa, kasviksia, hedelmiä ja tulista chiliä.

Paahdetun porsaanniskan voi tarjota sellaisenaan, tai tortillojen täytteeksi paloiteltuna. Ylikypsän possun valmistamiseen kannattaa varata reilusti aikaa, sillä se saa tekeytyä suussa sulavan mureaksi ensin marinadissa ja sitten uunissa.

Rannikon erikoisherkku ovat Meksikonlahden kalat ja äyriäiset, kuten grillatut meriravut, jotka tarjotaan korianterikastikkeen kera.

Tuhdin aterian jälkiruoaksi riittää raikas drinkki tai kuppi kuumaa.

Raikas, tequila- ja limepohjainen margarita makeutetaan agavesiirapilla. Margaritan voi tehdä mansikoista, mangosta tai tamariinista – tai kotoisasti vaikka karpalosta.

Vahva, tumma ja makea suklaajuoma maistuu kanelille ja vaniljalle. Tuhdin juoman saat lisäämällä juomaan jauhettua mantelia.

Lisää eksoottisia ruokaideoita:
Meksikolainen ruoka tutuksi
Tulisia chilimakuja
Brasilian hedelmäisiä makuja
Aasialainen ruoka tuo auringon keittiöön
Ruoka.fi: Makuja Meksikosta

Kuvat: Kristiina Kurronen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Meksikolainen ruoka on nyt trendikästä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X