Meksikolainen ruoka tutuksi

Meksikolainen ruokaperinne vaihtelee sen mukaan, mitä eri alueilla on saatavilla. Suosittuja ovat täytetyt kasvikset ja tortillat eli maissiletut, jotka täytetään raikkailla vihannessalsoilla, guacamolella, paputahnalla ja kypsällä lihalla.

Meksikon rannikolla syödään paljon kalaa ja äyriäisiä, kuten limettimehussa raakakypsytettyä, alunperin perulaista chevitcheä ja grillattuja rapuja. Pohjoisessa nautitaan enemmän lihaa, kanaa, porsasta ja lammasta sekä joskus myös nautaa, jotka tarjotaan usein leivän tai tortillan täytteenä.

Meksikolainen ruoka ei ole aina niin tulista kuin luullaan. Paprika- ja chililajeja on useita miedoista polttaviin, kuivattuihin ja savustettuihin. Tulisin on habanero, kuivat chipotle-chilit ovat savustettuja jalopenoja.

Makujen kirjoa

Meksikolainen ruoka sisältää lähes aina papuja tai linssejä, sipulia, valkosipulia, paprikaa, tomaattia, tomatilloa, limettiä, chiliä ja jopa kaktusta. Avokadon lehteäkin käytetään mausteena. Korianteri on suosituin yrtti. Ruoassa maistuvat usein myös kaneli, neilikka ja inkivääri sekä maailman happamin ja makein hedelmä tamarindi.

Tomaattiset ja hedelmäiset salsat, tahnat ja kastikkeet maistuvat tortillojen kanssa. Tunnetuin on avokadotahna, guacamole, erikoisin lienee vahvasta suklaasta ja chilistä sekoitettu lihan kanssa tarjottava tulinen suklaakastike ja ruokaisin mustapapukastike. Tuorejuustot ja hapankermat tekevät ruoasta miedompaa ja ne mehevöittävät tortillan täytteet.

Kurpitsa ja maissi ovat lisukekasviksia. Kurpitsan siemeniä käytetään myös ruoassa. Maissilajeja on useita, kullankeltaisista sokerimaisseista valkeisiin ja violetteihin. Eri maissilajeja käytetään eri tarkoituksiin grillattaviksi, jauhoihin ja tärkkelykseksi. Valkea masa harina -maissijauho on parasta tortillataikinaan. Lisukkeena tarjotaan myös pastaa, riisiä tai bataattia.

Jälkiruokana suositaan paahtovanukasta eli flania, makeita leivonnaisia ja suklaata sekä mangoa, granaattiomenaa, melonia ja muita hedelmiä. Tequiladrinkit makeutetaan agavesiirapilla, mutta olutlasiin lisätään suolaa ja limettiä.

Runsas aamupala ja kevyt päivällinen

Meksikossa ruokarytmi on erilainen. Runsas aamupala sisältää munia, papuja, hedelmiä ja mehuja.

Puolenpäivän aikaan nautitaan välipala ja lounaan vuoro on iltapäivän paahteessa. Kevyt päivällinen kokoaa perheen, ja se tarjotaan illan viiletessä.

Meksikolainen kahvi on vahvaa, kuuma suklaajuoma on sakeaa ja makeaa. Tyypillinen aamujuoma on atole de maizena tai atole de avena eli maissitärkkelyksellä tai kaurajauholla suurustettu, agavesiirapilla makeutettu kuuma maitojuoma, joka maustetaan kanelilla ja rusinoilla.

Lettuja joka lähtöön

Amerikkalainen tex-mex-villitys teki meksikolaisen katukeittiön herkut maailmalle tutuiksi. Suomalaisillekin tutut tortillat, tacot ja burritot syödään rempseästi käsin.

Masa harina -maissijauhoista tai vehnästä painon alla prässätyt ja pannulla paahdetut lettuset täytetään kypsällä kanan- tai porsaanlihalla, tomaattisalsalla, papukastikkeella, kasviksilla ja ranskankermalla tai tuorejuustolla. Täyte voi olla myös kalaa, äyriäisiä tai kasviksia.

Tortilla on ohut, pehmeä maissileipänen.
Taco ei ole alun perin kovaksi kuivattu kuori, kuten se meillä kaupataan, vaan pehmeä, lisukkeilla täytetty tortilla.
Taquito on pieni, täytetty ja öljyssä friteerattu taco.
Tostada on pieni, rapeaksi paahdettu, täytetty tortilla.
Quesadilla on runsaasti täytetty, juustoinen, paahdettu tortillanyytti.
Burrito on suuri, runsaasti täytetty ja rullattu tortilla.

Lisää eksoottisia ruokaideoita:
Tulisia chilimakuja
Brasilian hedelmäisiä makuja
Aasialainen ruoka tuo auringon keittiöön
Aasialaisen keittiön mausteet
Ruoka.fi: Makuja Meksikosta

Kuvat: Kristiina Kurronen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Meksikolainen ruoka tutuksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X