Ruoka

Meritin, 33, joulutorttukuuset kieputellaan kekseliäästi lehtitaikinasta – näyttävä leivonnainen onnistuu keneltä tahansa

Helsinkiläinen Merit Miljaste loihti lehtitaikinasta veikeät leivokset, jotka valmistuvat sarvimuotin avulla. Meritin joulutorttukuuset nappasivat finaalipaikan Joululeivonnan SM-kilpailuista.

Tähtitorttu on osa suomalaista joulukahvipöytää vuodesta toiseen, mutta taipuu lehtitaikina muuksikin. Helsinkiläinen Merit Miljaste, 33, keksi taiteilla pakastealtaan valmistaikinasta appelsiinitäytteiset joulutorttukuuset.

Ideassa yhdistyvät hänen mukaansa kaksi asiaa: maku ja jouluun sopiva ulkonäkö. Joulukuusen muotoisten torttujen sisällä on appelsiinirahkasta ja kuohukermasta tehty seos sekä appelsiinimarmeladia.

Meritin joulutorttukuuset
Meritin joulutorttukuuset valmistuvat pakastealtaan lehtitaikinasta. © Merit Miljaste

”Pidän appelsiinin mausta, jota täytteessä oli. Lisäksi joulukuuset toimivat koristeena pöydällä hetken ennen kuin ne syödään”, Merit sanoo.

Meritin joulutorttukuuset leivotaan sarvimuotteja apuna käyttäen. Lehtitaikina leikataan ensin ohueksi nauhaksi, kierretään sarvimuottien ympärille ja paistetaan uunipellillä pystyasennossa.

Kun kypsät taikinakuuset ovat jäähtyneet, ne irrotetaan varovaisesti muoteista. Sen jälkeen joulutorttukuusien sisään pursotetaan vuorotellen rahka-kermaseosta ja appelsiinimarmeladia.

Lopuksi täytetyt joulukuusitortut suljetaan lehtitaikinasta pyöreiksi leikatuilla ja erikseen paistetuilla pohjilla.

”Olen leikannut pohjat paiston jälkeen kahteen osaan, jotta ne eivät olisi liian paksuja.”

sarvimuotit
Ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla sarvimuoteilla valmistat niin suolaisia kuin makeitakin sarvia.  © Kristiina Kurronen

Meritin joulutorttukuuset pääsivät Joululeivonnan SM-kilpailujen finaaliin

Joulutorttukuuset ovat itseoppineen kotileipurin mukaan helpommat kuin miltä ne näyttävät.

”Kuka tahansa pystyy tekemään tällaiset joulukuuset. Jos ei omista sarvimuotteja, apuna voi käyttää esimerkiksi foliota”, Merit sanoo.

Varhaiskasvatuksen opettajana päiväkodissa työskentelevä Merit innostui leipomisesta hoitovapaalla. Hän kokeilee ja kehittelee mieluiten uusia reseptejä.

”Aluksi ajattelin koota pyöreistä pipareista sekä kreemistä tai vaahdosta joulukuusia. Lopulta päätin kokeilla lehtitaikinasta tehtyjä joulukuusia ensin”, Merit sanoo.

Päätös siivitti Meritin joulutorttukuuset Joululeivonnan SM-kilpailun finaaliin. Voittoa ei tällä kertaa kuitenkaan tullut.

Merit Miljaste
Merit Miljaste leipoo jouluisin erilaisia piparkakkuja ja jouluisia juustokakkuja. © Maarja Vahi

Joululeivonnan SM-kilpailu 2022 oli kolmen tunnin taisto

Joululeivonnan SM-kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Myllyn Parhaan pitämässä kilpailussa leivontataidoissa mitellään kahdessa eri sarjassa: aikuisten ja 15–20-vuotiaiden. Kummassakin sarjassa oli kolme finalistia, jotka oli valittu ennakkoon lähetettyjen hakemusten ja kilpailutöiden joukosta.

3. joulukuuta käydyssä kolmetuntisessa finaalissa kilpailijoiden tehtävänä oli leipoa jouluiseen kahvipöytään yksi suolainen ja yksi makea herkku sekä piparinen pöytäkoriste. Arvion kohteina olivat maku, ulkonäkö sekä taikinoiden taidokas ja innovatiivinen käyttö. Kilpailijoita kannustettiin myös minimoimaan leivonnaisissa ruokahävikki.

Aikuisten sarjan voitti nokialainen Anna Jaatinen ja 15–20-vuotiaiden sarjan iisalmelainen Pihla Sallinen. Voittajat palkittiin vuoden kestävällä Someleipuri 2023 -yhteistyökumppanuudella Myllyn Parhaan kanssa.

Tuomaristoon kuuluivat Myllyn Parhaan kehitysjohtaja Iiro Heinonen, Pullahiiren leivontanurkka -blogia pitävä elintarvikealan yrittäjä Taru Vihavainen ja viime vuonna Myllyn Parhaan Piparinleivonnan SM-kisoissa vuoden someleipuriksi valittu Piia Hjelt.

Aiemmin Myllyn Paras on järjestänyt Piparinleivonnan SM-kilpailuita.

Lue myös Anna.fi: Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina? Näin valitset oikean pakastetaikinan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Meritin, 33, joulutorttukuuset kieputellaan kekseliäästi lehtitaikinasta – näyttävä leivonnainen onnistuu keneltä tahansa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.