Ruoka

Mitä juoda sushin kanssa? Helpolla muistisäännöllä et mene vikaan

Mitä kaataa lasiin sushin kanssa? Yhden täsmäjuoman valinta on vaikeaa, koska susheja sekä makuja on paljon erilaisia. Muista kuitenkin ruoan ja juoman yhdistämisestä yksi tuttu neuvo, niin onnistut aina.

Sushin suosio on kasvanut kovaa vauhtia myös Suomessa. Uusia sushiravintoloita on avattu viime vuosien aikana useita, ja onpa trendi vallannut myös ruokakaupat. Sushin myynti on ohittanut vuonna 2019 jopa kalapuikkojen myynnin joissain kaupoissa. Tuoretta paikan päällä valmistettua sushia saa yhä useammasta ruokakaupasta.

Mitä juoda sushin kanssa?
K-Citymarket Järvenpää järjesti marraskuussa 2019 Japanin suurlähettilään kokin opastamaan asiakkaita sushin ja saken yhdistämiseen. Maistelussa oli tuoretta juuri valmistettua sushia ja neljää erilaista sakea. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Sushiriisi on maustettu makealla etikalla, joka tekee siitä haastavan makuparin juomalle. Sushin kyytipojaksi lasiin kannattaa kaataa paikallista juomaa. Japanissa sushin kanssa juodaan joko vihreää teetä, olutta tai sakea. Ruoan ja juoman yhdistämisestä kannattaa muistaa muistisääntö, että paikallinen juoma ja paikallinen ruoka sopivat yleensä hyvin yhteen. Aikojen saatossa makuparit ovat hioutuneet yhteen.

Mitä juoda sushin kanssa? Sake on hyvä valinta

Japanin kansallisjuoma sake on hyvä valita, kun haluat tarjota sushin kanssa alkoholijuomaa. Saken valinta ruokajuomaksi kuuluu myös osaltaan etnisten ruokien kasvavaan ruokatrendiin, jossa suositaan aitoja alkuperäisiä makuja. Sakea on valmistettu toista tuhatta vuotta ja juoman historiaan liittyy mielenkiintoisia tarinoita ruokajuomasta rituaaliseen käyttöön.

Autenttisuus ja monipuolisuus puhuu saken puolesta. Kulttuuri juoman takana, saken erilaiset tyylit ja loputtomat käyttömahdollisuudet kiinnostavat kokeilemaan tätä moniulotteista juomaa ruokapöydässä ruokajuomana ja osana ruoanlaittoa.

Mitä juoda sushin kanssa?
Sakea voi ostaa myös pienemmissä pulloissa, joka on kätevää makuihin tutustumisen kannalta.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Yli 300 miljoonaa ihmistä ei voi olla väärässä. Sake on aivan huikea ruokajuoma äyriäisten, simpukoiden, valkolihaisen kalan, graavatun kalan ja itseoikeutetusti sushin kanssa. Tanniinittomana ja erittäin vähähappoisena viininä sake sopii hyvin sushi-illallisen juomaksi”, Pekka Tyllillä maahantuontiyritys JFTrading Co:sta kertoo.

Samaa mieltä ovat Alkon asiantuntijat. Viineihin verrattuna sakeissa ei ole juuri nimeksikään tanniineja ja ne ovat matalahappoisia. Yleisesti ottaen saket sopivat japanilaiselle, vähärasvaiselle ja kasvispainotteiselle sekä umamiselle ruoalle. Uuden aallon pohjoismainen keittiö istuu niin ikään puhtaine ja selkeäpiirteisine makuineen sakeille, Alkon sivuilla kerrotaan.

Mitä sake on?

Sake on riisistä käymisteitse valmistettu viini. Sitä on tehty Japanissa jo kaksi tuhatta vuotta. Sake nautitaan kylmänä, huoneenlämpöisenä tai lämmitettynä riippuen saken tyylistä. Alkoholia sakessa on noin 15 %. Sake nautitaan usein pienistä keraamisista ochoko-kipoista tai mukeista.

Sushin kanssa juodaan sakea.
Sushin kanssa juomaksi tarjoillaan sakea. Sake tarjoillaan usein perinteisistä keraamisista astioista.  Kuva: iStock

Laatua etsiessä kannattaa tutustua useampaan tyyliin. Alkossa myydään useita erilaisia sakeja, joten tutustu valikoimaan myymälässä tai japanilaisessa ravintolassa. Koska makuja on monia, vain maistamalla voit löytää oman suosikkisi.

Japanissa sakea myydään myös rennosti ”pillimehu” purkeissa ja sitä käytetään osana erilaisia juomasekoituksia. Sakebaarit ovat myös yleisiä, niissä kannattaa pyytää suosituksia baarimestarilta ja tutustua erilaisiin tyyleihin. Laadukasta sakea etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota tarjoilulämpötilaan. Laadukkaimmat saket juodaan lähes poikkeuksetta viilennettyinä.

Sakea on erilaatuista

Sakelaadut jaotellaan käytetyn raaka-aineen, pääosin riisin, mukaan. Sake on sitä laadukkaampaa, mitä pienempi osa riisinjyvästä valmistukseen on käytetty. Kaikkein puhtaimmissa sakelaaduissa raaka-aineena on käytetty vain 30 prosenttia riisinjyvästä. Junmaishu eli ”puhtaan riisin viini” on laadukkainta sakea. Honjōzōshuun on voitu lisätä pieni määrä tislattua alkoholia tai sokeria.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä juoda sushin kanssa? Helpolla muistisäännöllä et mene vikaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.