Lanttureseptit: lanttuleipä

Mitä tehdä lantusta? – Nappaa maukkaat ohjeet

Vaatimaton lanttu tahtoo toisinaan jäädä trendikasvisten jalkoihin, aivan suotta. Se on kiva ja monipuolinen kaveri, joka taipuu muuhunkin kuin perinteiseen joulupöydän laatikkoon. Lanttu mehvöittää leipätaikinan, sulostuttaa sopassa ja yllättää myös marokkolaishenkisessä paistoksessa.

Lanttureseptit etsinnässä? Ei hätää. Kokosimme tähän parhaat lanttuohjeemme. Lanttu on monelle tuttu joulun laatikkoruoasta, mutta lantusta on moneen muuhunkin.

Lanttu mehevöittää leivän

Mehevä leipä syntyy lanttusoseesta ja sen valloittava makumaailma maltaista sekä inkivääristä, neilikasta ja pomeranssinkuoresta. Lanttuleipä saa ihanan tahmean pinnan, kun sitä valellaan paiston aikana siirappivedellä. Tämä on juuri sellainen lämpimänmausteinen  herkku, joka on omiaan voisipaisun kanssa nautittuna, kun ulkona pakkanen paukkuu. Lanttuleipää kannattaa leipoa heti, mutta resepti on syytä säästää myös ensi joulua varten.

Lanttureseptit laatikosta gratiiniin

Lanttulaatikko on klassikko, jota voi syödä muulloinkin kuin jouluna.  Kun perinteinen lanttulaatikko kyllästyttää kurkkaa tästä lanttureseptit, jotka sopivat mainiosti arkiruoanlaittoon muulloinkin kuin joulun aikaan.

Marokkolaishenkinen lanttupaistos syntyy näppärästi valmiista lanttusoseesta, jonka sekaan lisätään jogurttia, voisulaa ja loraus siirappia. Mausteeksi tujautetaan Pohjois-Afrikan herkullista ja monivivahteikasta Ras el hanout -mausteseosta. Rapea pinta syntyy, kun pinnalle lisätään paahdettuja siemeniä tai pähkinöitä sekä muutama voinokare.

Bataatti ja lanttu ovat lyömätön yhdistelmä. Kokeile makean maukasta bataatti-lanttuvuokaa tai  inkiväärillä maustettua lanttu-bataattilaatikkoa, joka viimeistellään seesaminsiemenillä.

Lanttumunkit olivat jo vuonna 1941  Kotilieden suosittelemia liharuoan korvikkeita.  Näitä lanttupaistikkaita kelpaa kokeilla nytkin kasvisruokapäivinä.

Lanttua keittoon

Lanttu sopii tietysti myös perinteiseen kasvissosekeittoon. Ihana lanttusosekeitto täytelöityy Koskenlaskija -sulatejuustolla ja saa uutta luonnetta karamellisoidusta sipulista ja paahdetuista siemenistä. Nokare sulatejuustoa valmiin keiton päällä viimeistelee makuelämyksen.

Lanttureseptit: Lanttusosekeitto

 

Lantusta syntyvät maukkaat lisukkeet

Kermassa haudutetut lanttukuutiot maustetaan tuoreella timjamilla ja tarjotaan vaikkapa kalkkunapaistin kanssa joulupöydässä.

Hunajaiset kahvilantut haudutetaan pannulla tai kasarissa kypsiksi. Herkulliset lantunpalat saavat jännittävän maun kahvista ja sipulista.

Inkivääri ja siirappi maustavat karamellisoidut lanttuviipaleet, jotka sopivat esimerkiksi joulukinkun kylkeen.

.

Katso myös Anna.fi:  Lanttukukko

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä tehdä lantusta? – Nappaa maukkaat ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X