Ruoka

Jauhelihakastike-ohje joka makuun – kokosimme helpot ja herkulliset reseptit

Jauhelihakastike syntyy monella tavalla. Nopea ohje on arjen kotikokin suosikki, mutta pitkään hauduteltu kastike maistuu kiireettömälle kokille. Näillä vinkeillä teet jauhelihakastikkeesta entistä parempaa.

Jauhelihakastike-ohje hakusessa? Kastikkeen voi tehdä monella tavalla ja se on helppo muunneltava. Siitä voi tehdä ruokaisamman, kun sitä muokkaa ja täydentää omien mieltymysten mukaan. Ruskeaan kastikkeeseen tehty jauhelihakastike on klassikko, nopea ohje on arjen kotikokin suosikki ja pitkään hauduteltu italialainen ragu maistuu kiireettömälle kokille spagetin kanssa.

Mitä jauhelihaa jauhelihakastikkeeseen?

Jauhelihakastikkeeseen kannattaa valita vähärasvainen jauheliha. Se antaa kastikkeeseen riittävästi makua vaikuttamatta kuitenkaan rakenteeseen tai ulkonäköön. 

Tärkeää on myös ruskistaa jauheliha huolella. Valitse suurin paistinpannusi ja ruskista liha tarvittaessa vaikka useammassa erässä. Näin lihalla on tilaa paistua eikä pannu pääse viilenemään. 

Jauhelihakastike-ohje perinteiseen tyyliin vai uudella twistillä?

Ruskeaan kastikkeeseen tehty jauhelihakastike on klassikko, joka vie makumatkalle lapsuuteen. Se maistuu parhaalta perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Kastikkeen voi tehdä pelkästään jauhelihasta tai lisätä siihen täydennykseksi soijarouhetta. Herkulliseen ruskeaan kastikkeeseen ei tarvita montaa raaka-ainetta, mutta sen valmistuksessa muutama vinkki on hyvä ottaa haltuun.

ruskean kastikkeeseen tehty  jauhelihakastike, johon on lisätty soijarouhetta.
Jauhelihakastiketta voi jatkaa esimerkiksi soijarouheella. Soijarouhe-jauhelihakastike on myös helppo tapa säästää arkiruokakuluissa. © Pia Inberg

Vehnäjauho on paras valinta kastikkeen suurustamiseen. Esimerkiksi maissitärkkelys tekee kastikkeesta helposti liisterimäisen. Jauhot voi ripotella pannulle jauhelihan sekaan, mutta maukkain tulos syntyy, kun siirrät ruskistetun lihan pannulta ja ruskistat jauhot erikseen. Älä nuukaile voin kanssa. Se estää jauhojen palamisen ja täytelöittää myös maun. Mitä huolellisemmin ruskistat jauhot, sen parempi lopputulos on. Älä kuitenkaan päästä jauhoja palamaan. Mikäli seos tuntuu pannulla kuivalta, lisää rohkeasti voita. Jos kastikkeen väri jää yrityksestä huolimatta hailakaksi ja maku vajavaiseksi, saa makuun lisää syvyyttä tilkalla soijakastiketta.

Paakkujen muodostumisen vältät parhaiten, kun jauhoihin lisättävä neste, esimerkiksi lihaliemi tai vesi on kuumaa. Lisää neste pannulle pienissä erissä kastiketta koko ajan voimakkaasti sekoittaen.

Ruskea jauhelihakastike on tuttua ruokaa lähes jokaiselle. Sen valtteja ovat konstailemattomuus ja muunneltavuus. Kastikkeeseen saa uutta jujua erilaisilla mausteilla. Niitä kannattaa käyttää ronskisti, jottei maku jää valjuksi.

Vaihtelua ruskeaan jauhelihakastikkeeseen saat näillä vinkeillä:

Tomaattiset jauhelihakastike-ohjeet

Italialainen ragu, tutummin bolognesekastike, on alkujaan Italian Bolognasta kotoisin oleva lihapohjainen kastike, josta on olemassa versioita lähes yhtä monta kuin on kokkiakin. Ragu on ruoka herkkusuille, vaan ei hätähousuille, sillä kastikkeen maun salaisuus on pitkässä haudutusajassa, mikä takaa maukkaan lopputuloksen. Spagetin sijaan ragu tarjotaan Italiassa perinteisesti leveän nauhapastan eli tagliatellen kanssa. Kokeile myös pappardellea, fettucinea tai putkimaista penneä.

Tomaattinen jauhelihakastike on arjen pelastaja ja maistuu koko perheelle pastan kanssa.

Paras jauhelihakastike -nimellä kulkevassa ohjeessa kastike saa makua pannulla kuullotetuista porkkanoista ja selleristä. Kastikkeen makua täydentää pekoni ja maut tasaa noin tunnin haudutus.

Kasvisraasteella täydennetty jauhelihakastike

Jauheliha-kasviskastike on ruokaisa kastike, jossa makua tuovat hienonnettu sipuli sekä raastetut porkkana, kesäkurpitsa ja palsternakka. Ainekset saavat hautua lihaliemessä tomaattipyreen ja mausteiden kera reilun vartin verran. Tämä kastike maistuu erityisesti pinaatilla höystetyn perunasoseen sekä kasvisten kera.

jauheliha-kasviskastike

Ohje: Jauheliha-kasviskastike

Artikkelia on muokattu 25.9.2023 klo 15:00

Lue myös Anna.fi: Jauheliha-perunasoselaatikko höystetään parmesaanilla ja pekonilla

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jauhelihakastike-ohje joka makuun – kokosimme helpot ja herkulliset reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.