Ruoka

Mitkä alkoholijuomat ovat gluteenittomia? Nämä alkoholit ja oluet sopivat keliaakikolle!

Voiko gluteenitonta ruokavaliota noudattava juoda tavallisia alkoholijuomia? Entä sopiiko olut keliaakikolle? Tarkista tästä jutusta, mitkä alkoholijuomat ovat gluteenittomia!

Voiko keliaakikko tai muuten gluteenitonta ruokavaliota noudattava juoda viiniä? Ovatko viljasta valmistetut viinat gluteenittomia? Käykö keliaakikolle siideri, entä miten on oluiden laita?

Lue myös: Näin korvaat vehnäjauhot ja muut vinkit gluteenittomaan leivontaan

Näitä kysymyksiä joutuu pohtimaan, jos itse tai joku lähipiirissä ryhtyy noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota. Myös moni juhlien järjestäjä miettii, sopivatko kaikki juhlajuomat gluteenittomaan ruokavalioon.

Vaikka gluteenittomuus on tarkkuutta ja viitseliäisyyttä vaativa ruokavalio, se on onneksi helppo alkoholijuomien suhteen. Pärjäät hyvin, kun muistat seuraavan nyrkkisäännön: kaikki alkoholijuomat tavallisia oluita lukuunottamatta ovat gluteenittomia.

Ovatko viinat gluteenittomia?

Tislatut viinat eli votkat, viskit, konjakit, brandyt, rommit, liköörit ja katkerot ovat gluteenittomia.

Esimerkiksi viljasta valmistettua votkaa tai viskiä ei siis tarvitse keliaakikon välttää, sillä gluteeni on tuhoutunut valmistusprosessissa.

Juhlien järjestä huokaisee siis helpotuksesta, sillä booli, joka on sekoitettu esimerkiksi viinasta, viinistä ja mehusta sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Lue myös: Näin keliaakikko pärjää matkalla: lue testatut vinkit!

Viinit, siiderit ja long drink -juomat sopivat keliaakikolle

Myös viinit, kuohuviinit, siiderit ja long drink -juomat ovat gluteenittomia.

Ulkomailla juomasekoitusten ainesosaluettelot kannattaa kuitenkin tarkistaa, sillä joissain maissa mietoihin alkoholijuomiin tai juomasekoituksiin on voitu lisätä olutta, joka ei sovi keliaakikolle.

Olut ei ole gluteenitonta – paitsi gluteenittomat oluet!

Olutta keliaakikko tai muuten gluteenitonta ruokavaliota noudattava ei kuitenkaan voi juoda. Olut valmistetaan käymismenetelmällä maltaista, jolloin se sisältää gluteenia.

Muista myös, että nimestään huolimatta maissi- ja riisioluet sisältävät pääosin mallasta, joten nekään eivät ole gluteenittomia.

Olut ei sovi gluteenittomaan ruokavalioon.
Olut ei ole gluteenitonta, eikä siten sovellu keliaakikolle ja gluteenittomaan ruokavalioon.

Onneksi markkinoilla on nykyään myös gluteenittomia oluita, joita keliaakikko voi nauttia turvallisin mielin.

Muutamat kotimaiset oluet on valmistettu maltaasta, mutta gluteeni on hävinnyt niiden käymisprosessissa niin hyvin, että tuotteet ovat saaneet gluteenittoman merkinnän. Näitä ovat esimerkiksi Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko-oluet ja Koff 2,5 -pilsner.

Lisäksi kaupoista löytyy nykyään oluita, jotka on valmistettu kokonaan gluteenittomista ainesosista. Tunnistat ne gluteenittomasta merkistä.

Lähde: Keliakialiiton gluteenittomien ainesosien soveltuvuustaulukko

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitkä alkoholijuomat ovat gluteenittomia? Nämä alkoholit ja oluet sopivat keliaakikolle!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.