Ruoka

Tofu muka mauton raaka-aine? Näin paistat ja maustat soijajuuston moneen eri herkkuruokaan

Tofu on miedon makuinen soijapaputuote. Proteiinipitoinen tofu muuntuu moneksi herkuksi ja täydentää hyvin kasvisruokia. Kokosimme vinkit tofun käsittelyyn ja parhaat reseptit herkutteluun.

Tofu on huikean monipuolinen raaka-aine, joka taipuu moniin makumaailmoihin ja tuo ruokaisan proteiinilisän niin keittoihin, salaatteihin kuin vokkeihinkin.

Tofun monet muodot 

Kaupoista tofua löytää yleensä juusto- tai muusta kylmähyllystä. Tofua myydään maustamattomana, valmiiksi marinoituna ja kylmäsavustettuna. Lisäksi valikoimista löytyy usein myös silkentofua, joka silkin pehmeän rakenteensa ansiosta sopii jälkiruokiin, kastikkeisiin sekä vaikkapa smoothien sekaan.

Tofua voi syödä vaikka sellaisenaan ilman kypsennystä. Koostumukseltaan kiinteää savutofua voi höylätä leivän päälle leikkeleen tapaan. Eri valmistajien tofut eroavat toisistaan paljon. Jos et pidä yhdestä tofusta, kokeile toisen valmistajan tofua löytääksesi oman lempparisi. 

Tofun käsittely 

Tofu on sitä parempaa ja rapeampaa, mitä kuivempaa se on. Ennen kuin alat paistaa tofua, kannattaa se kääräistä talouspaperin tai puhtaan keittiöpyyhkeen väliin ja asettaa hetkeksi painon alle puristuksiin. Näin saat myös sisältä valuvan nesteen tiristettyä mahdollisimman tehokkaasti pois.

Kuivaamisen jälkeen voit paloitella tofun haluamaasi muotoon: viipaleiksi, tikuiksi tai kuutioiksi. Leiki tofun muodolla ja saat tofuruokiin helposti ihan uutta ilmettä.

Revitty tofu

Kun tofun repii käsin epämääräisen muotoisiksi paloiksi, saa tofusta erityisen rapeaa ja maukasta. Revitty tofu imee paremmin makuja itseensä ja lopputulos on uskomattoman rapea.

Revittyä tofua on myös todella helppo ja miellyttävä käyttää eri ruokalajeissa, kuten tacojen ja tortillojen välissä, salaateissa tai kastikkeissa, ja lisäksi se on näyttävämmän näköinen kuin perinteinen kuutioitu tofu.

Raastettu tofu eli nyhtötofu

Hauska, helppo ja herkullinen tapa saada tofuun uutta jujua on raastaa se kartioraastimen karkealla terällä, jolloin saat trendikästä raastettua tofua eli nyhtötofua. 

Raastamalla tofun kumimainen koostumus katoaa ja se maistuu saletisti myös kovimmalle tofuskeptikolle. Raastettu tofu eli nyhtötofu (pulled tofu) sopii hyvin erilaisiin kulhoruokiin, tortilloihin ja tacoihin, salaatteihin sekä aasialaisiin ruokiin.

Tofun paistaminen

Tofun voi halutessaan paahtaa uunissa, mutta ehdottomasti parasta siitä tulee pannulla rapeaksi paistettuna. Aloita tofun paistaminen kuivalla pannulla, jotta viimeisetkin nestepisarat haihtuvat tofun sisältä. Lisää pannulle sitten öljyä ja paista tofu rapeaksi. 

Älä nuukaile öljyn kanssa, muutoin lopputulos on helposti kuivan kumimainen. Älä säädä nuppeja kaakkoon, vaan anna tofun paistua kaikessa rauhassa keskilämmöllä, jottei se pala pinnalta ja ehtii kypsyä myös sisältä. 

Halutessasi voit myös pyöritellä tofun ennen paistamista perunajauhoissa tai maissitärkkelyksessä. Näin saat siihen herkullisen rapean pinnan.

Tofu uunissa

Jos haluat paahtaa tofun uunissa, sekin onnistuu. Uunissa tofun voi paahtaa esimerkiksi paloiksi revittynä tai vaikka raastettuna. Sekoita tofun joukkoon hieman öljyä ja paahda se sitten 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes se alkaa rapeutua. 

Lisää sitten mieleisesi marinadi ja jatka paahtamista vielä viitisen minuuttia, riippuen siitä haluatko koostumuksesta mehevää vai hieman rapeampaa. 

Mihin tofua voi käyttää?

Tofulla voi korvata lihan tai broilerin melkein missä tahansa ruoassa. Lisää sitä salaatteihin, vokkeihin, keittoihin, tacojen tai tortillojen väliin tai raasta vaikka pizzan päälle. Nappaa alta lisää reseptejä ja inspiraatiota tofun käyttöön. 

Tee tofusta pastaa tai vokkeja

Vokeissa tofu on kuin kotonaan. Parhaan lopputuloksen saat, kun kuutioit tai revit tofun paloiksi, paistat sen pannulla rapeaksi ja siirrät sitten syrjää odottelemaan. Lisää tofupalat vokkiin vasta lopuksi muiden ainesten seuraan. 

Mehevä tofupasta syntyy hetkessä. Mausteseoksessa paistetusta tofusta ja kookosmaidosta syntyy maukas kastike pastalle.

Tofu tukevoittaa lämpimät ruoat

Tofu kuuluu olennaisena osana japanilaiseen misokeittoon. Keiton raaka-aineiden hankinta voi tuottaa vaivaa, mutta lopputulos on vaivannäön arvoinen.

Vähintää yhtä herkullinen keitto on kookos-tofulaksa, jonka upea-arominen liemi saa ryhtiä punaisesta currytahnasta. Ruokaisuutta tuo paitsi tofu, myös pähkinät sekä riisinuudelit. 

Saag paneer on alle puolen tunnin kasvisruokaherkku, joka tehdään pinaatista, tofusta ja aasialaisista mausteista. Tarjoa ruoka riisin kera ja nappaa halutessasi kylkeen myös naanleipää.

Grillattavaksi tofu sopii erityisen hyvin vartaisiin pujotettuna. Makunsa tofuvartaat saavat itse valmistetusta teriyaki-kastikkeesta. Tarjoa grillattu tofu vaikka tortillan välissä paahdetun ananassalsan kera.

Tofua salaattiin

Salaatteihin tofu tuo ruokaisan lisän. Lämmin tofusalaatti koostuu tofusta ja vihreistä vihanneksista, joita ei saa kypsentää liian pehmeiksi.

Pähkinäinen voimasalaatti antaa nimensä mukaan puhtia päivään. Pinaatinlehdistä kootulle salaattipedille lisätään paistettua tofua, melonia ja marinoitua punasipulia. Makuelämyksen täydentää kermainen hummus tai pehmeä pähkinäkastike.

Tofua joulupöytään

Tofu sopii loistavasti myös joulupöytään tuttujen jouluruokien rinnalle tai sijaan. Tee tofusta vaikka näyttävä tofukinkku aterian päätähdeksi tai maukas tahna suosittua skagenröraa mukaillen. 

Vegaaninen ricotta tehdään tofun lisäksi cashewpähkinöistä. Voit maustaa ”juuston” maun mukaan esimerkiksi valkosipulilla, yrteillä tai mustapippurilla. Kokeile ricottaa leivän päällä tai tarjoa sitä osana vegaanista juustotarjotinta.

Lue myös Anna.fi: Tunnetko jo quornin, tempen ja nyhtökauran? Kokosimme vinkit yleisimpien kasviproteiinivalmisteiden käyttöön ja valmistukseen

Tofun maustaminen 

Yleinen harhaluulo on, ettei tofu maistu miltään. Tofun ominaismaku onkin mieto ja neutraali, mutta juuri tässä piileekin tofun valtti. Kun tofu on kuivattu huolellisesti, se imaisee uskomattoman määrän makua sisäänsä. Tofua käytetään runsaasti Aasiassa, ja parasta se onkin juuri aasialaisittain maustettuna. 

Helpoin tapa saada tofuun makua on maustaa se yksinkertasesti soijakastikkeella. Maukkaan marinadin voit sekoittaa myös esimerkiksi seesamiöljystä, chilikastikkeesta, valkosipulista ja inkivääristä sekä tilkasta jotain hapanta ja makeaa. Halutessasi voit oikaista myös valmiilla teriyakikastikkeella. Mausteet ja marinadi lisätään vasta lopuksi, kun tofu on paistettu rapeaksi. 

Rapeaksi paistetun tofun voi lisätä sellaisenaan myös kastikkeisiin tai keittoihin imemään liemen makua itseensä. 

Juttua muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 19.4.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tofu muka mauton raaka-aine? Näin paistat ja maustat soijajuuston moneen eri herkkuruokaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.