Munakoiso on aterian kaunokainen

Ruoka antaa iloa kaikille aistille. On nautinnollista valita ja käsitellä kauniita raaka-aineita ja kuulla keittiössä ruokahalua kiihottavia ääniä: rapsahtelua, napsahtelua, tirinää ja poksahtelua. Niistä nousee herkullisia tuoksuja, joista voi aavistaa pian aistittavan maun.

Välimeren keittiöstä tuttu munakoiso on kasvis, jonka graafisen jumalaista kauneutta ei väsy ihailemaan. Tutuin on violettina kiiltävä laji, mutta sävyjä löytyy punertavasta raidalliseen ja valkoiseen. Muotokin voi olla pyöreä, soikea tai kippurainen.

Kokitkin kiistelevät siitä, onko munakoisoa syytä itkettää ennen ruoaksi valmistamista. Jos haluat välttää riskin, että ruokaan jää kitkerä sivumaku, ripota viipaleille hiven suolaa, anna sen vaikuttaa viitisen minuuttia, huuhdo suolavesi pinnalta ja kuivaa viipaleet.

Makoisat munakoisoruoat

Tutuin munakoisoruoka on Kreikanmatkoilta tuttu moussaka, jauhelihan ja juustokastikkeen kanssa kuorrutettu uunivuoka. Hieman uudenlainen versio tästä munakoisoruoasta on taivaallinen pesto-munakoisovuoka.

Kun munakoison paahtaa, sen kuoresta saa irrotettua pehmeän sisuksen. Siitä syntyy meze-pöydän lempeä munakoisotahna, jonka voi pyöräyttää öljyn, valkosipulin ja mausteiden kanssa.

Paahdetuista munakoisoista tehdään myös munakoisokaviaari, joka maistuu kasvissyöjällekin vaikka blinin kaverina.

Öljyssä paistetut munakoisoviipaleet sekä leivitetyt munakoisot sopivat alkupalaksi tai lisukeruoaksi.

Tomaattikastikkeella täytetty turkkilainen munakoisoherkku, Imam bayildi, saa puolestaan imaaminkin pyörtymään.

Tomaattikastikkeessa kypsennetään myös mehevät munakoisokääryleet, jotka täytetään lampaan jauhelihalla ja viimeistellään parmesaanilla.

Kuvat: Jorma Marstio ja Norman Ojanen

Avainsanat

Keskustelu

munakoisoa voi myos laittaa ”mezeksi” esim. leikkamalla useamman munakoison viipaleiksi, keita niita vahan kattilassa, etta vahan pehmenevat.
Laita tapperiin vuorotellen munakoisoa, leikkattua persiljaa, valkosipulinkynsia pieneksi leikattuina, viinietikkaa, oliivioljya ja suolaa. Anna olla viikon verran jaakaapissa ja kokeile! herkullista!

Kommentoi juttua: Munakoiso on aterian kaunokainen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X