Ruoka

Munakoiso – unohda itkettäminen ja ota haltuun munakoison oikea käsittely ja suositut ohjeet

Munakoiso on Välimeren maiden ja arabikeittiön herkku, joka monipuolisuudellaan hakee vertaistaan. Kotiliesi kokosi parhaat vinkit munakoison käsittelyyn sekä munakoisoreseptit, jotka vievät herkkusuilta jalat alta.

Kameleonttimainen, lihaisa ja muheva munakoiso sopii erinomaisesti grilliin, pannulla paistettavaksi ja uunissa kypsennettäväksi. Jos munakoiso ei kuulu suosikkeihisi, olet todennäköisesti syönyt sitä huolimattomasti valmistettuna. Aubergiini on parasta pehmeäksi paahdettuna ja vaatii seurakseen happoa, mausteita sekä reilun lorauksen öljyä. Kokosimme vinkit munakoison käsittelyyn sekä parhaat reseptit herkutteluun.

Lue myös: Grillattu munakoiso – katso 3 tapaa, joilla valmistat mehevän munakoisoherkun!

Hurmaava kaunotar

Pensaassa kasvava munakoiso on koisokasveihin kuuluva perunan ja tomaatin lähisukulainen. Eurooppaan vihannes on saapunut Intiasta ja matkallaan valloittanut niin Lähi-idän kuin Välimerenkin alueen ruokakulttuurit. Munakoiso-nimi tulee englannin sanasta eggplant eli munakasvi. Se tunnetaan myös nimellä aubergiini tai munahedelmä.

Munakoisoa on kaupoissa tarjolla sekä kotimaisena että ulkomaisena. Suomalaisen munakoison satokausi ajoittuu kesäkuusta syyskuulle. Talviaikaan sekä keväällä munakoisoja tuodaan Suomeen Hollannista sekä Espanjasta ja Israelista.

Munakoiso voi olla nuijan tai päärynän muotoinen, soikea, pyöreä, pitkulainen tai minikokoinen. Myös kuoren väri voi vaihdella. Joko olet törmännyt kaupassa violetti-valkoraidalliseen graffiti-lajikkeeseen? Suomessa tutuin munakoiso on mustanpuhuva violettiin vivahtava lajike.

Munakoison kuori on kiiltävä, sitkeä ja nahkamainen. Herkullisimmat munakoisot ovat pinnaltaan tummia ja kiiltäviä. Kuoren himmeytyminen tai muuttuminen sitkeäksi on merkki ylikypsyydestä. Hedelmäliha on vaalea, pehmeä ja siinä on paljon siemeniä, joita ei tarvitse poistaa.

Aubergiini ei kestä kylmää, joten se kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslaatikossa 10-12 asteen lämpötilassa tai huoneenlämmössä

Lue myös Anna.fi: Täytetty munakoiso

munakoiso viipaleina

Älä turhaan itketä, mutta ole tarkka kypsennyksessä

Aiemmin munakoisoviipaleita neuvottiin itkettämään kirkeryyden poistamiseksi. Nykyajan munakoisolajikkeet on kuitenkin jalostettu niin, ettei itkettäminen ole enää välttämätöntä maun kannalta. 

Suolakylpy tekee kuitenkin hyvää, mikäli toivot munakoisoviipaleisiin rapeaa paistopintaa. Itketä munakoisoviipaleet ripottelemalla pinnalle suolaa, anna hikoilla puolisen tuntia ja huuhtaise sitten suola sekä pinnalle tihkunut neste huolellisesti pois.

Munakoiso kuuluu ehdottomasti niihin kasviksiin, joihin ei kannata kypsennettäessä jättää purutuntumaa. Raakana munakoiso maistuu hieman karvaalta sisältämänsä solaniinin vuoksi. Vasta läpeensä pehmeäksi kypsennettynä munakoison lempeä maku pääsee oikeuksiin. 

Monipuolinen munakoiso sopii tahnoista kääryleisiin ja vuokaruoista vartaisiin

Munakoiso on monipuolinen ja moneen ruokaan sopiva kasvis, ja se käykin erinomaisesti niin grilliin, pannulla paistettavaksi kuin uunissa kypsennettäväksikin.

Helpoiten munakoison voi kypsentää uunissa kokonaisena tai halkaistuna. Pistele pintaan haarukalla reikiä ja paahda munakoiso läpeensä pehmeäksi. Kypsän munakoisonpuolikkaan voi täyttää tai hedelmälihan kaapia kulhoon ja pyöräyttää tahnaksi.

Aubergiini imee paistettaessa runsaasti rasvaa. Öljyn kanssa ei kuitenkaan kannata nuukailla. Runsas rasva tekee munakoisosta suussa sulavan herkun. Paistetut tai grillatut munakoisoviipaleet maistuvat esimerkiksi kala- tai liharuokien lisukkeena ja sopivat myös salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen tai pitaleivän väliin.

Munakoiso rakastaa valkosipulia, tomaattia, sitruunaa ja yrttejä sekä reilua lorausta oliiviöljyä. Monissa resepteissä vihannes yhdistetäänkin juuri näihin raaka-aineisiin. Yrteistä erityisesti minttu, basilika ja oregano sopivat munakoison kaveriksi.

Mezet, tahnat ja muut pikkusyötävät munakoisosta

Lähi-idän maissa aubergiini on tuttu meze-lautaselta, jossa se usein näyttäytyy paistettuna, marinoituna tai erilaisiksi tahnoiksi pyöräytettynä. Tahnoista tunnetuin lienee baba ganoush. Öljyssä paistetut munakoisoviipaleet sopivat paitsi alkupalaksi myös lisukkeeksi.

Munakoiso-vuohenjuustorullat syntyvät paistetuista munakoisoviipaleista, jotka saavat täytteekseen vuohenjuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. 

Munakoisobruschetta on mainio ruokahalun kiihottaja. Tomaatti ja munakoiso täydentävät toisiaan ja sulautuvat samassa padassa haudutettuina herkuksi, joka maustetaan pippurilla, sipuleilla, ripauksella sokeria ja suolaa, ja lusikoidaan rapeiden alkupalaleipien täytteeksi.

Jouluksi munakoisosta valmistuu herkullista vegaanista sinappi”silliä” ja sadonkorjuun aikaan herkullista kasvispiirakkaa.

Munakoiso maistuu salaateissa ja pastassa

Munakoison lihaisa rakenne sopii erinomaisesti kasvissyöjän pasta-aterialle. Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta on monen mielestä vegepastojen ykkönen. Tulinen peperoncino eli kuivattu chili tuo kastikkeeseen potkua. 

Intialainen munakoisosalaatti tehdään öljyssä paistetuista munakoisoviipaleista. Seesaminsiemenet antavat makua, linssit ruokaisuutta. Salaatti sopii lisukkeeksi tai ruoaksi sellaisenaan.

Vegaanisen munakoisosalaatin juju on munakoisosta valmistettu ”pekoni”. Uunissa paahtaminen ja savupaprika tuovat munakoisopekoniin huikean maun ja rapsakkuuden. 

Munakoiso toimii aterian päätähtenä

Pata- ja vuokaruoissa munakoiso on varsinainen ässä ja erityisen suosittua Välimeren maiden ruokapöydissä. Kuuluisimpia herkkuja on suomalaisille Kreikan-matkoilta tuttu laatikkoruoka moussaka, joka kootaan hieman lasagnen tapaan tomaattisesta jauhelihakastikkeesta, valkokastikkeesta sekä munakoisoviipaleista. 

Perinteiseen moussakaan lisätään lampaan jauhelihaa, mutta juustoinen kasvismoussaka sopii myös kasvisten ystävälle. Kreikkalaisittain täytetyt munakoisot valmistuvat moussakaa mukaillen, mutta astetta pienemmällä vaivalla noin tunnissa.

Taivaallinen munakoisovuoka muistuttaa moussakaa, mutta on vieläkin parempaa. Kermainen kastike, pinaatilla rikastettu jauheliha ja pestokastike muodostavat verrattoman makuliiton. Kourallinen oliiveja tekee elämyksestä täydellisen.

Turkissa munakoisoa löytyy lukuisista erilaisista ruoista ja yksi niistä on imaami pyörtyi eli imam bayildi. Hauskan nimen takaa löytyy tarina imaamista, joka oli ihastunut tähän munakoisoherkkuun niin kovasti, että pyörtyi sitä maistettuaan. Vaikka tarinasta on myös muunlaisia versioita, on itse ruoka aina sama eli kasviksilla täytettyä munakoisoa.

Savustettu kokonainen munakoiso ja jogurttikastike maistuu yllättävän lihaisalta ja sopii vegaanin joulupöytään kinkun sijaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Munakoiso – unohda itkettäminen ja ota haltuun munakoison oikea käsittely ja suositut ohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.