Munkit ja tippaleivät kuuluvat vappuun

Vapun perinteisiin herkkuihin kuuluvat upporasvassa kypsennetyt leivonnaiset. Herkulliset munkit, tippaleivät, donitsit ja rosetit onnistuvat myös kotona.

Lue myös: Kronitsit, donitsit, churrot, munkit sekä kolme muuta rapeaa leivonnaista vapuksi!

Kotitekoisen siman kera tarjotaan ihanan rasvaisia ja sokerisia uppopaistettuja leivonnaisia. Uppopaistaminen onnistuu myös kotona.

Pullataikinamaisesta taikinasta valmistetut vappumunkit sokeroidaan uppopaistamisen jälkeen. Sokerointi onnistuu kätevästi esimerkiksi paperipussin avulla. Laita pussiin sokeria, nosta pussiin aina yksi munkki kerrallaan ja ravista, jolloin sokeri tarttuu munkkeihin tasaisesti.

mustikkamunkit

Jos haluat valmistaa hillomunkkeja, pursota valutettujen lämpimien munkkien sisään hilloa tai marmeladia ja sokeroi ne vasta sen jälkeen. Hillon pursotus onnistuu pursotinpussin ja pitkän kapeateräisen, ruiskumaisen, pursoteterän avulla.

Perinteisten munkkien sijaan voi valmistaa vaikka pieniä mustikkamunkkeja, joita ei täytetä, vaan munkit saavat mustikanmakua kuivatuista mustikoista.

Vappukarkeloissa maistuvat myös tomusokerikuorrutuksella värikkäiksi koristellut vappudonitsit.

Jos donitsien uppopaistaminen ei innosta, kannattaa kokeilla ihania suklaadonitseja, jotka valmistuvat kätevästi uunissa donitsipellillä. Valmiit suklaadonitsit kuorrutetaan suklaalla ja koristellaan nonparelleilla.

Tippaleipiä ja rosetteja

Mureat tippaleivät valmistetaan ohuesta lettutaikinamaisesta taikinasta, jota pursotetaan kuumaan rasvaan.

Jotta tippaleivät eivät leviäisi, rasvaan kannattaa upottaa etiketön säilyketölkki, josta on poistettu sekä kansi että pohja, ja pursottaa taikinaa säilyketölkin sisään. Pursottaminen käy kätevästi pursotinpussin tai esimerkiksi tyhjän ja pestyn ketsuppi- tai sinappipullon avulla.

Rosetit ovat myös ohuesta taikinasta valmistettuja uppopaistamalla kypsennettyjä leivonnaisia. Raastettu sitruunankuori antaa makua taikinaan. Rosettien valmistukseen tarvitaan rosettirauta, joita saa etenkin vapun aikaan hyvin varustetuista marketeista sekä keittiötarvikeliikkeistä.

Rosettirauta kastetaan ensin kuumaan öljyyn ja sitten taikinaan niin, että muotin yläreunaan ei tartu yhtään taikinaa. Sen jälkeen rauta nostetaan kuumaan öljyyn ja rosetit kypsennetään kauniin vaaleanruskeiksi.

Rapea rosetti irtoaa raudasta kypsänä hyvin, ja tarvittaessa apuna voi käyttää ruokaveistä. Rosetit valutetaan talouspaperin päällä ja sen jälkeen niiden päälle siivilöidään tomusokeri.

Uppopaistajan vinkit

1. Uppopaistamiseen on hyvä varata noin 1-1 &12; l rypsiöljyä. Myös kookosrasva sopii uppopaistamiseen hyvin.

2. Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräskattilassa 160-180 asteiseksi. Varmista öljyn riittävä kuumuus joko mittarilla tai tiputtamalla öljyyn taikinapalan tai pienen palan vaaleaa leipää. Kun se ruskistuu noin minuutissa kauniin ruskeaksi, on lämpötila sopiva.

3. Kypsennä vain muutama (2-3) leivonnaista kerrallaan padan ja leivonnaisten koosta riippuen.

4. Reikäkauha on kätevä väline leivonnaisten kääntämiseen ja öljystä nostamiseen.

5. Päällystä lautanen tai vuoka talouspaperilla ja nosta leivonnaiset öljystä paperin päälle valumaan ennen sokeroimista tai koristelua.

6. Jäähdytä ja siivilöi käytetty öljy sekä säilytä viileässä. Voit käyttää samaa öljyä uppopaistamiseen pari-kolme kertaa.

7. Muista turvallisuus! Älä kuumenna rasvaa liikaa, sillä ylikuumentunut rasva saattaa syttyä palamaan. Varaa varmuuden vuoksi lähettyville pataan tai kattilaan tiiviisti sopiva kansi, jolla mahdollisen rasvapalon saa tukahdutettua. Myös sammutuspeite on hyvä apuväline. Vesi ei sovi rasvapalon sammutukseen.

Lisää ruokaideoita vapuksi:
Perunasalaatti x 5
Sima tekee vapun
Munkit kuuluvat vappuun – katso video
Tippaleivät ja rosetit paistuvat vappuna
Ruoka.fi: Vappupiknik

Kuvat: Norman Ojanen ja Kristiina Kurronen / OM-arkisto

Keskustelu

Kommentoi juttua: Munkit ja tippaleivät kuuluvat vappuun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X