Mustajuuri on syyskauden hienostunut herkku

Tunnistatko mustajuuren, jonka hienostunut maku on kuin keväisen parsan? Tutustu juurekseen nyt, kun sen satokausi on parhaimmillaan. Syksy on oiva tilaisuus juhlistaa ensimmäisen mustajuurisadon saapumista.

mustajuuret

Mustajuuren maku on miedon makeahko ja hennon pähkinäinen. Sitä kutsutaan ”köyhän miehen parsaksi” makunsa ja käyttötapojen vuoksi. Mustajuuri sopii diabeetikoille, koska sen hiilihydraatit hajoavat elimistössä fruktoosiksi. Mustajuuri sisältää kuitua ja rautaa.

Mustajuuren kuori on mustanruskea, mutta malto lähes täysin valkoinen. Se kypsyy keitettäessä noin 10 minuutissa. Keitinveteen voi lisätä hieman maitoa, jotta valkoinen väri säilyy.

mustajuurikeitto

Juures soseutuu keitettäessä, joten se sopii kohokkaisiin, keittoihin ja pateisiin. Klassisesti se tarjoillaan keitettynä hollandaise-kastikkeen tai voisulan kera, kuten parsakin.

Musta juuret voidaan myös paistaa gratiiniksi tai hauduttaa padoissa tai muhennoksissa. Ne sopivat myös uunissa paahdettaviksi, wokkeihin tai raakaraasteeksi. Paloiteltuna mustajuuri käy salaattiinkin.

Jotta mustajuuret eivät tummu, kuorimisen jälkeen juurekset kannattaa laittaa sitruunalla tai etikalla maustettuun veteen tai suoraan keitinveteen. Jos mustajuuret käytetään raakaraasteena tai pilkotaan sellaisenaan salaattiin, on hyvä pirskotella niiden päälle sitruunamehua.

Maukkaat mustajuurireseptit

Kuohkea mustajuurikeitto on elegantin makuinen, rakenteeltaan pehmeä sosekeitto. Tarjoa kuohuviinillä ohennettu keitto alkuruokana parmesaanilastujen ja ranskankerman kera.

mustajuuret pekonin kera

Alkuruokana maistuvat myös mustajuuret pekonin kera. Annos kootaan valkoviinissä keitetyistä mustajuurista, rapeaksi paistetusta pekonista, leipäkuutioista ja parmesaanista.

Mustajuuri-omenasalaatti on raikkaan makuinen, syksyisistä raaka-aineista koottu lisuke- tai alkusalaatti.

Mustajuurigratiini on juustolla kuorrutettu, kermaisen täyteläinen herkku, joka suorastaan sulaa suuhun.

mustajuuret ja sahramimajoneesi

Sahramimajoneesin kera tarjottavat mustajuuret kääräistään filotaikinaan, paistetaan rapeiksi ja tarjotaan herkullisina sormiruokapaloina.

Lisää ruokaideoita juureksista:
Lanttua lautaselle
Naurisruokia nautiskelijoille
Palsternakka piristää ruokia
Porkkana hehkuu hyvää makua
Ruoka.fi: Mustajuurikeitto

Kuvat: Ari Heinonen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mustajuuri on syyskauden hienostunut herkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X