Muurinpohjaletut maistuvat kesällä
Hyvän kesäaterian kruunaa herkullinen jälkiruoka, ja mikäpä sopisi kesään paremmin kuin nuotiolla paistetut muurinpohjaletut. Muurinpohjaletuista saa helpon ja nopean jälkiruoan vaikka suuriinkin illanistujaisiin.

Lettutaikina säilyy hyvin muutaman päivän kylmässä, joten sitä voi surutta tehdä isonkin erän kerralla.
Muurinpohjalettujen taikinaan käytetään vehnäjauhojen ohella ohrajauhoja. Marken muurinpohjaletut leivotaan spelttijauhoista, jolloin taikina saa pehmeämmän maun. Muurinpohjalettujen taikina kannattaa tehdä hyvissä ajoin ja laittaa kylmään turpoamaan.
Muurinpohjalettujen kanssa maistuvat tuoreet marjat ja vaniljajäätelö sekä raparperihillo tai mansikkahillo.
Perinteisen makean täytteen lisäksi letuista voi tehdä suolaisia erilaisilla täytteillä ja tahnoilla. Kokeile esimerkiksi fetaa ja pinaattia, juustoista sienitäytettä tai maukasta kalatahnaa.
Lue myös:
Letut sopivat suveen
Letut ja pannukakku kelpaavat kaikenikäisille
Kommentoi
Kommentoi juttua: Muurinpohjaletut maistuvat kesällä
Mummoni teki Pohjois-Savossa aina pyykkipäivänä lettutaikinan vehnä -ja ohrajauhoista pulloon. Mukaan otettiin myös pala silavaa ja sitten rannalle, me lapset uimaan ja huuhtomaan pyykkiä, ja aikuiset pesemään iso määrä lakanoita, pyyhkeitä sekä tietysti käyttövaatteita. Koko päivä meni useammalta naiselta, ennenkuin viimeinen padallien vettä oli lämmitetty. Ja sitten koitti padan pohjalla lettujen paisto.Pohja siveltiin silavalla ja ohuenohuita, pitsimäisiä lettuja alkoi tulla ensin meidän lasten nautittaviksi ja lopuksi aikuiset söivät oman osuutensa ja joivat kahvin villasukan sisällä säilytetystä pullosta. Lettujen täytettä ei ollut, vaan ne syötiin ateriana ikään. Mielestäni nykyisin muurinpohjalettu nimeä käytetään väärin aivan tavallisistakin letuista. Ohuita lettuja saa valurautapohjaa käyttämällä ja valuttamalla taikinaa reunoilta pohjaa kohden. Itse en ole kovin taitava, lettuni ovat liian paksuja.
Ihanaa, mökille lähdössä, muurinpohjalettuja tiedossa!!
Käsittääkseni se taikina laitetaan keskelle ja pannua kallistelemalla levitetään lettu. Näin tulee ohut lettu myös keskeltä ja reunat pitsimäiset.
Kyllä perinteiset muuripohjaletut paistettiin muuripadassa ja reunoilta valuttamalla
Kolme suurta suurta lettua kerralla. Tietenkin muuripadan koosta riippuen kuinka monta siihen sopii. Nykyisin käteviä ovat kaasulla toimivat kierrepolttimet ja muurikapannut. Nyt tänä keväänä pääsin sitä kokeilemaan ja oikein kätevä, kun tulesta ei tarvitse huolehtia lämpö on aina sopiva. Räiskäleet tuovat kesän.
Tiedätkö Savon Mummu enemmän muurinpojalettujen historiasta? Miltä alueelta ovat kotoisin? Äitini on Vieremältä ja pitsilettuja paistaa, joita suolaisen kanssa syödään.. mutta olisi kiva tietää enemmän lettujen alkuperästä!
Ihana lettutarina ensimmäiseltä kommentoijalta! Kiitos 🙂
Minunkin pitäisi opetella spelttijauhojen käyttö! Käytän vehnä- ja ohrajauhoja.
Meillä on mökillä Ylä-Savossa vanhasta, reunasta rikkimenneestä muuripadasta pohja pois leikkaamalla tehty muurinpohjalettupannu, jolla saa ihania, isoja lettuja, halkaisijaltaan noin 30 cm. Letut ovat pitsimäisiä ja ihanan rapeita. Samalla muurinpohjalla paistan myöskin kyljykset, joista tulee paljon parempia kuin tavallisella pannulla tai grillillä. Kyljysten paistamisen jälkeen seuraavalla kerralla lettuja paistaessani ensimmäiset letut maistuvat hieman suolaisilta, mutta se ei juuri haittaa. Olen paistanut lettuja yli 20 vuotta eivätkä kesävieraani ole vielä tähän mennessä kyllästyneet niihin.
http://worsa.typepad.fi/q/2010/07/muurinpohja-lettutaikina.html
Tässä on aivan törkeän hyvä resepti, niin ei tarvitse painia taikinan kanssa. Tehkää arvon lukijat ohuita niin saatte pitsisiä. Ja muurikkapannu on paras.