Myöhäissadon herkut

Myöhäissadon kasviksista loihdit lämpimiä ruokia, kasvislisukkeita ja salaatteja.

Kaalit ovat terveellistä ja edullista kausiruokaa. Valmista kaalikääryleet vaihteeksi sienitäytteellä kurttukaalista, jota voi käyttää kääryleissä valkokaalin tapaan.

Kurttukaalikääryleiden ohjeella voit kokeilla myös chilillä, inkiväärillä ja jeeralla maustettuja kääryleitä.

Kiinankaali sopii vokkivihannekseksi itämaisiin ruokiin, kuten sieni-broilerivokkiin. Punakaalista valmistat kaali-pähkinäsalaatin tai kasvislisukkeeksi cassis-punakaalia.

Purjoa, punajuurta ja papuja

Purjossa ovat aromit kohdallaan syksyllä. Purjo maistuu hyvältä keitoissa ja kalan kanssa. Moneksi muuttuvan peruna-purjokeiton ohjeesta varioidaan maultaan ja väreiltään erilaisia keittoja.

Pilko purjoa perinteiseen lohikeittoon tai kalaruoan kanssa tarjottavaan salaattiin. Silakkamarkkinoiden aikaan lokakuussa purjo maistuu myös sitruunasilakoiden kera.

Punajuuri antaa ruoille kauniin värin ja näyttävyyttä. Punajuurisoppa saa lisämakua selleristä ja palsternakasta.

Punajuuri sopii yhteen juuston kanssa. Punaisessa sienirisotossa maistuu herkullinen punajuuren ja sinihomejuuston yhdistelmä. Kokeile myös vuohenjuusto-punajuuripiiraan reseptiä.

Näyttävä punajuuriterriini ja ihana punajuurihummus jäävät ruokailijoiden mieleen.

Runsaasti proteiinia sisältävät pavut kuuluvat kauden kasviksiin. Ruokaisa papusalaatti tai feta-papusalaatti sopivat kevyelle lounaalle.

Pavuista voit tehdä myös nopeasti valmistuvan papukeiton makean chilikastikkeen kera tai hitaasti hauduteltavan sakean papu-kaalikeiton. Kauden kasviksia voi laittaa porisemaan myös syksyiseen kaali-kasvispataan.

Lue myös:
Herkuttele syksyisillä kaaliruoilla
Pavut ovat maukasta kasvisruokaa
Punajuuri on makean mehukas juurikas

 

Avainsanat

Keskustelu

Punakaali on herkullista myös haudutettuna. Punakaali ja sipuli (mielellään punasipuli, mutta keltasipulikin käy) suikaloidaan ja käännellään hetki kuumassa öljyssä valurautapadassa. Lisätään joukkoon omena paloiteltuna sekä hiukan vettä, maustetaan pienellä määrällä siirappia ja suolaa ja haudutetaan pehmeäksi. Alkuperäisessä ohjeessa joukkoon lisätään myös soijakastiketta ja käytetään veden sijaan kasvislientä, mutta mielestäni punakaalin maku ei kaipaa niitä.

Haudutettua punakaalia tarjoillaan myös joulupöydässä, mutta mielestäni se sopii mainiosti syksyn ja talven arkiruoaksi. Se on maukasta, edullista ja helppo valmistaa.

Kiitos ideasta! Taidan kokeilla tuota haudutettua punakaalia heti tänäiltana!!

Kommentoi juttua: Myöhäissadon herkut

Vastaa käyttäjälle Kaisla Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X