Ruoka

Näin keliaakikko pärjää matkalla – nämä vinkit on testattu moneen kertaan käytännössä!

Miten onnistuu matkailu ulkomailla, jos ruokavalio on gluteeniton? Yli 10 vuotta keliakiadiagnoosin kanssa elänyt ahkera matkailija paljastaa parhaat vinkkinsä gluteenittomaan matkailuun.

Ensimmäinen ulkomaanmatka keliaakikkona tai gluteenittomalla ruokavaliolla pohdituttaa ja jännittää etukäteen.

Saanko reissussa mitään syötävää? Tuleeko vahinkoja ja siksi sairastumista? Tietävätkö ihmiset kohdemaassa mitään gluteenittomuudesta ja siitä, miten tarkkaa puuhaa keliakian kanssa eläminen on? Meneekö reissu pelkäksi ruokapaikkojen etsimiseksi, ja pitääkö matkalaukku pakata täyteen omia eväitä?

Jotta matkailu gluteenittomana onnistuisi, tarvitaan etukäteissuunnittelua – ja kyllä, joskus myös omien eväiden raahaamista. Mutta kotiin ei tarvitse kenenkään tämän ruokavalion tai sairauden takia jäädä.

Kotilieden toimituksen keliaakikko on matkaillut aina ahkerasti, myös 13 vuotta sitten saadun keliakiadiagnoosinsa jälkeen. Hän jakaa meille nyt parhaat matkavinkkinsä gluteenittomille reissuille.

1. Selvitä, millainen kohde on keliaakikolle

Jos lähdet matkalle ensi kertaa gluteenittomana tai matkustat uuteen kohteeseen, kannattaa suunnitteluvaiheessa selvittää, millainen kohde ylipäänsä on gluteenittomalle matkailijalle. Maat, kaupungit ja jopa pienemmät lomakohteet eroavat tässä suhteessa hurjasti toisistaan!

Euroopassakin on maita ja kaupunkeja, jotka ovat gluteenittomalle matkailijalle todella helppoja, ja valitettavasti kohteita, joissa gluteeniton elämä taas ei ole niin auvoisaa.

Miten sitten voi selvittää, millainen kohde on gluteenittomasta vinkkelistä?

Hae tietoa etukäteen netistä, esimerkiksi hakusanoilla gluten free + kohteen nimi. Suosituimpien matkakohteiden kohdalla päädyt paitsi esimerkiksi Tripadvisorin parhaat gluteenittomat ravintolat ja kahvilat listoihin myös todennäköisesti moniin blogipostauksiin, joissa gluteenittomat siskot ja veljet jakavat vinkkejään.

Liity Facebookin Gluteeniton matkailu -ryhmään. Tee siellä ensin haku, jotta näet, onko matkakohteestasi keskusteltu ryhmässä aiemmin. Jos ei ole, aloita keskustelu ja kysy vinkkejä. Avuliaat kanssagluteenittomat auttavat varmasti!

2. Majoitus: huoneisto vai hotelli?

Monessa kohteessa gluteenitonta ruokavaliota noudattavan voi olla mukavampi majoittua huoneistossa, jossa on keittomahdollisuus, kuin perinteisessä hotellissa. Itse suosin huoneistoja aina, kun se on vähänkin järkevää, sillä siten aamu-, väli- ja iltapalojen ja eväiden tekeminen ja säilyttäminen on helpompaa. Ja pystyypä huoneistoissa usein myös kokkaamaan kunnolla, jos ulkona syöminen tuntuu kohteessa erityisen vaivalloiselta.

Lasten kanssa matkustaessa huoneistoissa majoittuminen on muutenkin kätevämpää ja mukavampaa.

3. Ota etukäteen yhteyttä hotelliin

Jos majoitut hotellissa, kannattaa sinne olla yhteyksissä jo varausta tehdessä. Lähetä siis sähköpostia, jossa tiedustelet, miten he pystyvät ottamaan gluteenittomuuden huomioon ja pyydä kohteliaasti gluteenitonta leipää aamiaiselle.

Jos hotelli ei vastaa tai vastaus on nihkeä tai epämääräinen, jätän yleensä varauksen tekemättä tällaiseen paikkaan.

Hankalimmat aamiaiset oman kokemukseni mukaan ovat Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Italiassa, joissa perinteinen aamiainen koostuu paahtoleivästä tai croissantista hillon kera. Näiden matkakohteiden kohdalla tsekkaan aina erityisen tarkasti, millainen aamiainen hotellissa on tarjolla.

Toki aina en jaksa olla etukäteen hotelleihin yhteydessä, sillä yleensä buffetaamiaispöydistä löytyy aina gluteenittomia vaihtoehtoja: juustoa, leikkeleitä, munia, jogurttia ja hedelmiä.

4. Valitse muutama ravintola etukäteen

Tätä teen erityisesti kaupunkilomien kohdalla ja kohteissa, joissa en ole käynyt aiemmin: ennen matkaa haen netistä tietoa kohteen parhaimmista gluteenittomista ravintoloista ja valitsen muutaman hyvältä kuulostavan paikan, joissa ainakin aion käydä.

Gluteeniton matkailu: selvitä etukäteen parhaat gluteenittomat ravintolat.
Surffaile etukäteen netissä ja tutki matkakohteesi gluteenittomien ravintoloiden tarjonta.

Lähes kaikista Euroopan suurkaupungeista löytyy nykyään esimerkiksi gluteenittomia pizzerioita ja pastapaikkoja. On mukavaa käydä vaikka edes kerran matkan aikana sellaisessa ravintolassa, jossa gluteenittomuutta ei tarvitse mitenkään selitellä.

5. Selvitä, mitä ainakin voit syödä turvallisesti

Mutta ei gluteenittoman ihmisen tarvitse tyytyä matkalla vain tiettyihin ravintoloihin! Usein olen jättänyt etukäteissuunnittelun tekemättä lähes kokonaan, jos olen matkustanut itselleni aiemmin tuttuun kohteeseen. Vuosien saatossa minulle on kertynyt hyvä näppituntuma siitä, mitä missäkin maassa keliaakikko voi turvallisesti syödä.

Lähes joka paikassa salaatit ovat hyvä vaihtoehto lounaaksi. Tietenkin ravintolassa kannattaa aina tarkistaa, mitä salaattiin laitetaan, jotta esimerkiksi leipäkrutongit eivät pilaa annostasi.

Keittoja varon Keski- ja Etelä-Euroopassa, sillä siellä ne usein suurustetaan jauhoilla. Sen sijaan Pohjoismaissa kalasoppaa voi yleensä vedellä turvallisesti.

Etelä-Euroopassa kalaruoat ovat usein gluteenittomia, kunhan ne on valmistettu grillaamalla. Pyydän myös aina annoksen ilman kastiketta, ellen voi olla ihan varma, että soossi on tehty esimerkiksi vain oliiviöljystä. Samoin grillattu liha on yleensä gluteenitonta.

Risotot ovat yleensä gluteenittomia, toki asia kannattaa tarkistaa ravintolassa, sillä joskus risottoon käytetyssä kasvis- tai kalaliemessä voi olla gluteenia.

Espanjassa paella on superherkkua ja gluteenitonta. Toinen suosikkini on espanjalainen munakas eli tortilla espanola, joka tehdään perunasta ja kananmunista.

Kaupunkilomilla suosin etnisiä ravintoloita ja sushipaikkoja. Sushiravintoloissa on hyvä muistaa, että tavallinen soijakastike on turvallista keliaakikolle, vaikka ainesosaluettelossa mainitaan vehnä (sitä on kastikkeessa niin pieni määrä, että se ei aiheuta oireita, Keliakialiitto on todennut). Intialaiset ja kaakkoisaasialaiset ravintolat ovat yleensä superhelppoja gluteenittomalle ruokailijalle, toki aina pitää muistaa tarkistaa tarjoilijalta annoksen gluteenittomuus.

Vegaanius on monessa Euroopan kaupungissa nykyään todella muodikasta. Usein vegaanipaikkojen tarjonta on myös gluteenitonta.

6. Omat eväät mukaan

Pitääkö matkalaukkuun sitten ahtaa syötävää reissun ajaksi? Ikävä kyllä, monesti se on fiksu veto. Itse varaan viikon reissuun yleensä aina vähintään yhden leipäpaketin, keksejä ja välipalapatukoita sekä puuropusseja aamupalalle.

Toki nykyään Euroopassa pärjää yleensä ilman eväitä, mutta itse haluan pelata varman päälle, etenkin kun mukanani reissaa keliaakikkolapsi.

Omilla leivillä ja puuropusseilla pärjää yleensä viikon verran hyvin hotellin aamiaisilla, vaikka kohdemaa olisi sellainen, jossa gluteenittomista leivistä ei olisi kuultukaan. Kreikka on esimerkiksi kohde, jossa keliaakikko selviää muuten hyvin (perinteiseen kreikkalaiseen keittiöön kuuluu paljon luontaisesti gluteenittomia ruokalajeja, kuten salaatteja, lihavartaita ja grillattua kalaa), mutta leipää siellä on vaikea saada ja gluteenittomuus muutenkin on heille vielä melko vieras asia.

Aivan viime aikoina olen uskaltautunut reissuun ilman mittavaa ruokavarastoa, kun olen matkustanut kohteisiin, joissa tiedän etukäteen olevan paljon gluteenitonta tarjontaa. Viimeisimmällä Berliinin-reissulla minulla ei ollut laukussani kuin kaksi välipalapatukkaa ja niistäkin toinen jäi syömättä. Berliini onkin kokemukseni mukaan yksi helpoimpia kohteita gluteenittomalle matkaajalle.

7. Printtaa keliakiakäännös ja käytä sitä

Etenkin keliakiadiagnoosini ensimmäisinä vuosina käytin matkoilla paljon Keliakialiiton kielikäännöksiä.

Keliakialiiton sivuilta löytyy eri kielillä selostuksia keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta, joita voi näyttää ravintoloiden henkilökunnalle. Etenkin jos oma kielitaito on vajavainen tai kohdemaassa ei puhuta hyvin englantia, suosittelen kielikäännösten käyttämistä. Niiden avulla tarjoilijoiden pitäisi tajuta, että gluteenittomuus on sinulle vakava asia ja se on otettava huolellisesti huomioon.

Jossain vaiheessa lopetin käännöslapun käyttämisen, sillä joissain maissa tuntui, että lappu aiheutti enemmän hämminkiä kuin hyötyä. Maissa, joissa tietoisuus gluteenittomuudesta on vähäistä, tarjoilijat saattoivat pelästyä lappusta niin paljon, että olivat sitä mieltä, että en voi syödä turvallisesti mitään. Tästä seurasi tankeroenglannilla käytyjä väittelyitä esimerkiksi siitä, voinko syödä perunaa tai riisiä! Ajattelin, että selviän reissuilla, koska tiedän itsekin, mitkä ruokalajit ovat turvallisia (kts. kohta 5.)

Viime aikoina olen palannut käännöslappujen käyttäjäksi, sillä esimerkiksi Kreikassa perheelleni on sattunut vahinkoja, vaikka olen kuvitellut tietäväni jonkun annoksen olevan varmasti gluteeniton ja jopa maininnut asiasta etukäteen tarjoilijalle.

8. Uusi löytö: Find me gluten free -sovellus!

Kun suunnittelin viimeisintä matkaani, tein uuden löydön: älypuhelimeen ladattavan sovelluksen eli appin nimeltä Find me Gluten Free. Ilmainen sovellus etsii sijaintitietoja käyttämällä lähistöllä olevat gluteenitonta ruokaa tarjoavat ravintolat.

Sovellus ei välttämättä ole joka paikassa aivan ajantasainen, mutta ainakin Berliinissä siitä oli hyötyä. Kun sovellus näytti jotain paikkaa, varmistin ravintolan olemassaolon ja menun vielä googlaamalla sen erikseen.

9. Asenne ratkaisee

Gluteeniton matkailu voi olla stressaavaa eikä touhu sovi spontaaniutta rakastavalle, tiedän sen. Tärkein vinkki on mielestäni kuitenkin reipas ja positiivinen asenne. Avoimella mielellä ja olemalla valmis kysymään selviää yleensä joka tilanteessa.

Tietoisuus gluteenittomuudesta on yleistynyt viime vuosina hurjaa vauhtia, joten moni matkakohde Euroopassa yllättää nykyään positiivisesti. En olisi esimerkiksi ikinä uskonut, että kun matkustin muutama vuosi sitten Barcelonaan ja Kataloniaan useamman vuoden tauon jälkeen, paikka oli muuttunut sinä aikana keliaakikon taivaaksi! Samaa ystäväni vinkkasi Baskimaasta.

Joten lähde rohkeasti reissuun – toki muutaman vakuumipakatun gluteenittoman leipäpaketin kera!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin keliaakikko pärjää matkalla – nämä vinkit on testattu moneen kertaan käytännössä!

Ilman hiilihydraattia pian 10 vuotta

Yksi ja ainoa vinkki minkä tarvitset: ”Ala ketoruokavaliolle”. Toisin sanoen vähähiilihydraattiselle.
Ruokavalioon ei kuulu mitään viljoja, joten ei tarvitse miettiä missä on gluteenia. Ilman viljoja on ns. terveenkin parempi olla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.