Näin kuivaat kasvikset, sienet, yritit, hedelmät ja marjat talteen

Kuivaaminen on perinteinen tapa säilöä kasviksia, sieniä, yrttejä, hedelmiä ja marjoja.

Kuivatut tuotteet sopivat erityisen hyvin retki-, metsä- ja veneoloihin, sillä ne vievät vain vähän tilaa ja ovat kevyitä kantaa. Kevätauringon paisteessa kuivattu kala tai liha ovat Lapin kävijöille tuttuja herkkuja.

Kasviksia, sieniä, yrttejä, hedelmiä ja marjoja voi kuivata esimerkiksi uunien ja pattereiden lähellä tai pannuhuoneessa. Säilytyskään ei vaadi energiaa, sillä kuivatut tuotteet säilyvät huoneenlämmössä.

Kuivattaessa tuotteesta poistetaan vettä. Tuotteet säilyvät useita vuosia, ja maku- sekä ravintoaineet säilyvät melko hyvin. Paras tulos saadaan, kun tuote kuivataan nopeasti riittävän alhaisessa lämpötilassa. Yleensä sopiva lämpötila on 50-60 astetta, tosin sienille suositellaan 30 astetta.

Kuivaus on onnistunut, kun kuivattu tuote palautuu liotettaessa rakenteeltaan tuoreen kaltaiseksi. Liotuksen jälkeen kuivattuja tuotteita käytetään kuin tuoreita. Kuivattuja hedelmiä ja marjoja voi käyttää myös sellaisenaan leivonnassa tai aamiaisella jogurtin seassa.

Kasvikuivuri ei ole välttämätön ostos, vaikka sillä saadaankin aikaan paras lopputulos. Kuivaus onnistuu myös tavallisessa uunissa, kun säätää lämpötilan alle 50 asteeseen ja jättää luukun raolleen.

Alle 40-asteinen pyykinkuivauskaappi sopii suurien määrien kuivaukseen. Myös pannuhuone ja hiukan lämmin sauna sopivat kuivattamiseen. Jääkaapin päällä ja lämpimän patterin lähellä kuivausta kannattaa myös kokeilla.

Avainsanat

Keskustelu

Olen kuivannut esim. mustatorvisieniä tavallisessa kiertoilmauunissa. Onnistuu hyvin. Toivoisin, että lehden sieniruokaohjeissa annettaisiin ohjeet sekä kuivattujen, että tuoreiden sienten käyttöön. Pystyisin soveltaman itse sen mukaan mitä kaapista tai kaupasta parhaiten löytyy. Sama vaihtoehtojen tarve koskee myös painoja/määriä, sillä harvalla on vaakaa ja grammaohjeet jäävät siksi välillä käyttämättä.

Vaaka on kyllä varsin näppärä apu keittiössä. Eivätkä ne edes maksa hirmuisesti. Joten suosittelen sellaisen hankkimista. Uusein auttaa enemmän tietää että jotain tarvitaan 150 g kuin vaikka 7 dl. Sienten kanssa varsinkin, ne kun ovat niin eri kokoisia.

Kommentoi juttua: Näin kuivaat kasvikset, sienet, yritit, hedelmät ja marjat talteen

Vastaa käyttäjälle Tavallinen kotikokki Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X