
Näin leivot gluteenitonta – Vihelän perheen parhaat vinkit
Kalajokelaisen Vihelän perheen jäsenistä viisi kärsii keliakiasta. Perheessä leivotaan paljon, joten Vihelät ovat oppineet, miten gluteenittomista leipomuksista tulee kuohkeita ja maukkaita.
Tässä heidän parhaat vinkkinsä:
- Aloita helposta. Käytä valmiita jauhoseoksia ja testattuja reseptejä. Muffinit, kääretorttu tai suolainen piirakka syntyvät helposti.
- Muista peruna. Lisää muusiin öljyä ja pari lusikallista soijajauhoa, ja pizzataikina on valmis!
- Lisää kuitua. Keliaakikolle käyvät muun muassa psyllium, sokerijuurikaskuitu, chia, kasvisraaste ja siemenet sekä gluteenittomat rouheet.
- Tuunaile koostumusta. Esimerkiksi rahka, banaanisose, porkkanaraaste ja munat parantavat rakennetta.
- Anna koneen vaivata. Kakkutaikinaan ei synny sitkoa, kun ei ole gluteenia. Mitä enemmän ilmakuplia, sitä kuohkeampi kakku.
- Älä tee tönkköä taikinaa. Kun muunnat ohjeita, 1 dl tavallista jauhoa vastaa 1 dl gluteenitonta jauhoseosta, maissi- tai soijajauhoa, mutta peruna- ja tattarijauhoissa ¾ dl riittää.
- Syö heti tai pakasta. Gluteenittomat leivonnaiset kuivuvat tavallisia herkemmin.

Voit lukea lisää Vihelän perheen gluteenittomasta elämästä Kotiliedestä 16/2016.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Näin leivot gluteenitonta – Vihelän perheen parhaat vinkit