Boolin tarjoilu - mansikkainen jäinen booli
Ruoka

Näin tarjoilet boolin – lue ammattilaisen neuvot

Raikas booli virkistää hellepäivänä, mutta kuinka juoman saa pysymään viileänä. Miten se tarjoillaan, kuinka koristellaan? Lue asiantuntijan vinkit!

Boolin tarjoilu on parhaimmillaan ohjelmanumero. Täydellinen kesäjuhlien booli viilentää ja herättää ihailua ulkonäöllään. Kysyimme Altian baarimestarilta ja valmentajalta, Tatu Torikalta vinkkejä boolin tarjoiluun ja viilentämiseen.

Lue lisää: Suuren kuohuviinitestin yllättäjä: ”Kuin olisi marjatorttu valahtanut suuhun!”

Miten boolin saa pysymään kylmänä?

Boolin tekeminen alkaa juomien ja booliastian viilentämisellä. Booli kannattaa tehdä aina kylmistä juomista. Laita juomat hyvissä ajoin jääkaappiin ennen juhlia. Booliin lisätään juuri ennen tarjoilua runsaasti jäitä.

”Mitä isommat jääpalat, sitä hitaammin ne sulavat. Puhtaat, tyhjät korkilliset mehu-tai maitotölkit täytetään vedellä ja jäädytetään. Jään voi tehdä myös juomasta, esimerkiksi gini-pohjaisen booliin voi tehdä jääpalat tonicista. Myös mehusta voi tehdä booliin jään, vinkkaa Torikka.

Jos juhlapäivänä aika on kortilla, voi boolin kaikki hiilihapottomat ainekset sekoittaa jo etukäteen jääkaappiin odottamaan boolin kokoamista.

Lue myös: Täydellinen booli – katso ammattilaisen vinkit!

Millaisia koristeita booliin?

Boolissa kannattaa käyttää koristeina samoja hedelmiä ja marjoja kuin juomassa. Marjat ja hedelmät tuovat paitsi näköä myös makua juomaan. Eniten makua on juuri hedelmien kuorissa ja esimerkiksi sitruunan kuoresta erittyy eteerisiä öljyjä, jotka syventävät boolin makua.

Lue myös: Kesän paras alkoholiton booli – ota talteen baarimestarin ohje!

Koristejäät

Jääpalamuotin pohjalle voi lisätä marjoja ja syötäviä kukkia. Kun muotti täytetään ja sen annetaan rauhassa jäätyä, saadaan pienellä vaivalla koristeellisia jääpaloja. Yksityiskohdat, koristeet ja vahvat värit tekevät juomasta myös esteettisen ja houkuttelevan.

”Vastavärit toimivat myös mainiosti, punaiseen booliin limettiä tai sitruunaa, vihreään booliin appelsiiniä, keltaiseen vaikkapa kurkkua tai punaisia marjoja, boolin makumaailmasta riippuen. Syötävät kukat, hedelmien kuoresta leikatut spiraalit viimeistelevät juoman”, kertoo Torikka.

Lue myös: Näin teet mansikka-persikkasangrian

Boolin tarjoilu –  miten astia valitaan?

Boolit ovat viime aikoina nousseet uuteen suosioon ja samalla erilaisten astioidenkin tarjonta on kasvanut. Muoviset boolimaljat ovat vaihtuneet lasisiin kannuihin tai hanallisiin lasitonkkiin. Mutta millaista astiaa asiantuntija suosittelee?

Boolikannut

”Astian valinnassakin vain mielikuvitus on rajana. Pienen seurueen boolin voi tehdä kahvalliseen kannuun ja tarjota siitä, isomman joukon boolin voi valmistaa useamman litran lasiseen hana-astiaan tai vaikkapa kylmälaukkuun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että iso osa juomaa on sen estetiikka”, naurahtaa Torikka.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin tarjoilet boolin – lue ammattilaisen neuvot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.