
Jäätelö ilman konetta – viileimmät reseptit, joiden valmistukseen ei tarvita jäätelökonetta
Kesän jäätelöherkut valmistuvat helposti myös ilman jäätelökonetta. Käytä tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita. Vain mielikuvitus on rajana.
Suomalaiset rakastavat jäätelöä ja sitä syödäänkin eniten, reilu 13 litraa asukasta kohden vuodessa. Kaupan jäätelöaltaalla saattaa iskeä runsauden pula, ja kun jäätelön valmistaa itse, ovat makuvaihtoehdot rajattomat.
Lue myös: Kotitekoinen jäätelö x 5
Jäätelö ilman konetta
Itse tehty jäätelö ei ole vain jäätelökoneen omistajien luksusjuttu. Jäätelökone on toki oiva apuväline, mutta ilmankin pärjää mainiosti, kunhan pakastimessa on tilaa. Jos teet jäätelön ilman jäätelökonetta, pitää massaa muistaa sekoittaa useampaan kertaan erityisesti jäätymisen alkuvaiheessa, jottei rakenteesta tule suurikiteistä. Lisäämällä glukoosisiirappia jäätelömassaan, saat kaupan jäätelöistä tutun pehmeän rakenteen.
Jäätyminen kestää pakastimesta riippuen vähintään 4–6 tuntia. Jäätymistä voin nopeuttaa käyttämällä kylmiä raaka-aineita tai kaatamalla jäätelö suoraan pienempiin annosvuokiin tai jäätelömuotteihin. Valmis jäätelö kannattaa nostaa jääkaappiin pehmenemään puolisen tuntia ennen tarjoilua.
Näin saat vaihtelua jäätelöön
Perinteisesti jäätelömassa tehdään kermasta ja maidosta, mutta osan voi korvata esimerkiksi jogurtilla, rahkalla tai vaikka kookosmaidolla. Muista kuitenkin, että rasvaisemmat tuotteet tekevät jäätelöstä täyteläisemmän. Jäätelöt sopivat myös moniin erityisruokavalioihin, sillä itse tehden jätskeistä saa laktoosittomia, maidottomia tai halutessaan vaikka vegaanisia.
Helpoimmillaan jäätelön valmistukseen tarvitset vain kermaa ja kondensoitua maitoa sekä mieleisiäsi makuaineita. Näin tehden jäätelömassa ei vaadi sekoittamista pakastuksen aikana ja lopputulos on silti tuhdin täyteläinen.
Jos haluat herkutella kevyemmin, valmista viileä kesäherkku mehujään tapaan hedelmistä, kuten pakastetuista banaanista ja marjoista tai vaikkapa jäädytetystä vesimelonista.
Lue myös: Pensasmustikkainen pikajäätelö ja muut viileät kesäherkut
Jäätelö ilman konetta – kurkkaa kuusi herkullista reseptiä
1. Helppo lakujäätelö kondensoidusta maidosta
Kesän helpoin jäätelö tehdään kermasta ja kondensoidusta maidosta, jota löydät kauppojen säilykeosastolta. Varmimmin jäätelö onnistuu, kun vatkaat kerman ensin vaahdoksi ja sekoitat vasta sitten joukkoon kondensoidun maidon ja haluamasi makuaineet.
Lakritsin ja vadelman yhdistelmä on klassikko ja toimii aina. Lisää lakukastike jäätelömassaan vasta viimeiseksi ja sekoita vain hieman, jotta massaan jää lakritsipyörteitä. Koristele pinta lakuilla ja kokonaisilla vadelmilla ja nosta jäätelö pakastimeen jähmettymään. Massaa ei tarvitse sekoitella pakastamisen aikana. Vaihtele makupareja ja löydä suosikkisi. Toffeejäätelön teet helposti karamellisoidusta kondensoidusta maidosta.
Ohje: Lakritsi-vadelmajäätelö
2. Kirsikkajäätelö aikuiseen makuun
Aikuisten jäätelöannoksessa maistuu kirsikka ja marjalikööri. Jäätelö tehdään kookosmaitoon, joten se sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Jos haluat voimakkaan värin jäätelölle, lisää massaan tilkka punajuurimehua antamaan väriä. Jäätelön voi viimeistellä rouhitulla tummalla suklaalla, joka sopii kirsikan makupariksi kuin nakutettu.
Ohje: Kirsikkajäätelö
3. Mansikkaiset Oreo-jäätelöpuikot
Kokonainen Oreo-keksi on sujahtanut mansikkaiseen jäätelötikkuun. Herkulliset Oreo-jäätelötikut näyttävät hauskoilta, valmistuvat nopeasti vain neljästä raaka-aineesta ja maistuvat perheen pienimmillekin. Paina jäätelötikku vasta aavistuksen jähmettyneeseen jäätelömassaan, jotta se pysyy paremmin pystyssä.
Ohje: Oreo-jäätelötikut
4. Överit banana split -jäätelöpuikot
Jos sokerihammasta kolottaa ihan toden teolla, ei amerikkalaiselta klassikkojäätelöannokselta mallia ottaneilla banana split -jäätelötikuilla voi iskeä harhaan. Ihanan överissä banaanijäätelössä on sattumina suklaata ja pähkinärouhetta, päällä suussa sulava suklaakuorrute.
Ohje: Banana split -jäätelötikut
5. Raikas sitruunajäätelö
Tämä jäätelö raikastuu maitorahkalla ja sitruunankuoriraasteella, joten se sopii virkistämään kuumintakin hellepäivää. Vaikka glukoosisiirappi estää suurien jääkiteiden muodostumisen, kannattaa jäätelömassaa sekoittaa jäätymisen aikana, jotta jäätelöstä tulee hileetön, pehmeä ja suussa sulava.
Ohje: Sitruuna-rahkajäätelö
6. Helpot hedelmäjääpuikot
Näiden upean väristen hedelmäjäätelötikkujen raaka-ainelista on niin helppo, että sen muistaa ulkoa vaikka unissaan. Tikuissa on kerroksittain vesimelonia ja kiiviä, jotka on soseutettu vesitilkan kanssa sauvasekoittimella ja maustettu ripauksella sokeria. Niin raikasta – ja vieläpä varsin terveellistä.
Ohje: Vesimeloni-kiivi-jäätelötikut
Mausta mieleiseksesi
Itse tehtyyn jäätelöön voi yhdistää juuri mieleisensä makuparit. Jäätelömassan voi maustaa esimerkiksi marjoilla ja hedelmillä, pähkinöillä, marenki- tai keksimuruilla, raastetulla sitruunankuorella, jälkiruokakastikkeilla, pienellä lorauksella likööriä tai vaikka lempimakeisilla tai -suklaapatukalla. Makuyhdistelmien määrä on loputon.
Jäätelöntekijän muistilista
- Kylmät raaka-aineet jäätyvät nopeammin. Voit nopeuttaa jäätymistä myös kaatamalla jäätelömassan pieniin jäätelömuotteihin.
- Rasvaisemmat tuotteet tekevät jäätelöstä täyteläisemmän.
- Muista sekoittaa useasti jäätymisen alkuvaiheessa, jotta jäätelöstä ei tule suurikiteistä. Myös glukoosisiirappi saa aikaan pehmeän koostumuksen.
- Itse tehty jäätelö säilyy pakkasessa, hyvin suljetussa astiassa noin viikon verran.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Jäätelö ilman konetta – viileimmät reseptit, joiden valmistukseen ei tarvita jäätelökonetta
Hei!
Minä teen maidotonta jäätelöä ilman jäätelökonetta näin:
Citymarketista 1 l Sure whisp -”kermaa”, joka vatkataan vaahdoksi yleiskoneen isossa kulhossa. Erikseen vatkataan 4 keltuaista ja 2 dl hienoa sokeria + vaniljasokeria tarpeen mukaan. Nämä yhdistetään. Maustetaan tarpeen mukaan esim. Nutellalla, suklaarouheella, lemon curdilla, siis ihan millä vain. Nämä yhdistetään vatkaamalla ja laitetaan valmiisiin astioihin pakastimeen ja käydään pari kolme kertaa sekoittamassa parin tunnin ajan. Tämä on ainakin onnistunut meillä ja kaikki tykkää.