Ruoka

Jäätelö ilman konetta – viileimmät reseptit, joiden valmistukseen ei tarvita jäätelökonetta

Kesän jäätelöherkut valmistuvat helposti myös ilman jäätelökonetta. Käytä tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita. Vain mielikuvitus on rajana.

Suomalaiset rakastavat jäätelöä ja sitä syödäänkin eniten, reilu 13 litraa asukasta kohden vuodessa. Kaupan jäätelöaltaalla saattaa iskeä runsauden pula, ja kun jäätelön valmistaa itse, ovat makuvaihtoehdot rajattomat.

Lue myös: Kotitekoinen jäätelö x 5

Jäätelö ilman konetta

Itse tehty jäätelö ei ole vain jäätelökoneen omistajien luksusjuttu. Jäätelökone on toki oiva apuväline, mutta ilmankin pärjää mainiosti, kunhan pakastimessa on tilaa. Jos teet jäätelön ilman jäätelökonetta, pitää massaa muistaa sekoittaa useampaan kertaan erityisesti jäätymisen alkuvaiheessa, jottei rakenteesta tule suurikiteistä. Lisäämällä glukoosisiirappia jäätelömassaan, saat kaupan jäätelöistä tutun pehmeän rakenteen.

Jäätyminen kestää pakastimesta riippuen vähintään 4–6 tuntia. Jäätymistä voin nopeuttaa käyttämällä kylmiä raaka-aineita tai kaatamalla jäätelö suoraan pienempiin annosvuokiin tai jäätelömuotteihin. Valmis jäätelö kannattaa nostaa jääkaappiin pehmenemään puolisen tuntia ennen tarjoilua.

karviaisjäätelö

Näin saat vaihtelua jäätelöön

Perinteisesti jäätelömassa tehdään kermasta ja maidosta, mutta osan voi korvata esimerkiksi jogurtilla, rahkalla tai vaikka kookosmaidolla. Muista kuitenkin, että rasvaisemmat tuotteet tekevät jäätelöstä täyteläisemmän. Jäätelöt sopivat myös moniin erityisruokavalioihin, sillä itse tehden jätskeistä saa laktoosittomia, maidottomia tai halutessaan vaikka vegaanisia.

Helpoimmillaan jäätelön valmistukseen tarvitset vain kermaa ja kondensoitua maitoa sekä mieleisiäsi makuaineita. Näin tehden jäätelömassa ei vaadi sekoittamista pakastuksen aikana ja lopputulos on silti tuhdin täyteläinen.

Jos haluat herkutella kevyemmin, valmista viileä kesäherkku mehujään tapaan hedelmistä, kuten pakastetuista banaanista ja marjoista tai vaikkapa jäädytetystä vesimelonista.

pensasmustikkajäätelö

Lue myös: Pensasmustikkainen pikajäätelö ja muut viileät kesäherkut

Jäätelö ilman konetta – kurkkaa kuusi herkullista reseptiä

1. Helppo lakujäätelö kondensoidusta maidosta

Kesän helpoin jäätelö tehdään kermasta ja kondensoidusta maidosta, jota löydät kauppojen säilykeosastolta. Varmimmin jäätelö onnistuu, kun vatkaat kerman ensin vaahdoksi ja sekoitat vasta sitten joukkoon kondensoidun maidon ja haluamasi makuaineet.

Lakritsin ja vadel­man yhdistel­mä on klassik­ko ja toimii aina. Lisää lakukastike jäätelömassaan vasta viimeiseksi ja sekoita vain hieman, jotta massaan jää lakritsipyörteitä. Koristele pinta lakuilla ja kokonaisilla vadelmilla ja nosta jäätelö pakastimeen jähmettymään. Massaa ei tarvitse sekoitella pakastamisen aikana. Vaihte­le makupareja ja löydä suosikkisi. Toffeejäätelön teet helposti karamellisoidusta kondensoidusta maidosta.

vadelma-lakujäätelö

Ohje: Lakritsi-vadelmajäätelö

2. Kirsikkajäätelö aikuiseen makuun

Aikuisten jäätelöannoksessa maistuu kirsikka ja marjalikööri. Jäätelö tehdään kookosmaitoon, joten se sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Jos haluat voimakkaan värin jäätelölle, lisää massaan tilkka punajuurimehua antamaan väriä. Jäätelön voi viimeistellä rouhitulla tummalla suklaalla, joka sopii kirsikan makupariksi kuin nakutettu.

kirsikkajäätelö

Ohje: Kirsikkajäätelö

3. Mansikkaiset Oreo-jäätelöpuikot

Kokonai­nen Oreo­-kek­si on sujahtanut mansikkaiseen jäätelötikkuun. Herkulliset Oreo-jäätelötikut näyttävät hauskoilta, valmistuvat nopeasti vain neljästä raaka-aineesta ja mais­tuvat perheen pie­nimmillekin. Paina jäätelötikku vasta aavistuksen jähmettyneeseen jäätelömassaan, jotta se pysyy paremmin pystyssä.

oreo-jäätelötikut

Ohje: Oreo-jäätelötikut

4. Överit banana split -jäätelöpuikot

Jos sokerihammasta kolottaa ihan toden teolla, ei amerikkalaiselta klassikkojäätelöannokselta mallia ottaneilla banana split -jäätelötikuilla voi iskeä harhaan. Ihanan överissä banaanijäätelössä on sattumina suklaata ja pähkinärouhetta, päällä suussa sulava suklaakuorrute.

banana split -jäätelöpuikot

Ohje: Banana split -jäätelötikut

5. Raikas sitruunajäätelö

Tämä jäätelö raikastuu maitorahkalla ja sitruunankuoriraasteella, joten se sopii virkistämään kuumintakin hellepäivää. Vaikka glukoosisiirap­pi estää suurien jääkiteiden muo­dostumisen, kannattaa jäätelömassaa sekoittaa jäätymisen aikana, jotta jäätelöstä tulee hileetön, pehmeä ja suussa sulava.

sitruuna-rahkajäätelö

Ohje: Sitruuna-rahkajäätelö

6. Helpot hedelmäjääpuikot

Näiden upean väristen hedelmäjäätelötikkujen raaka-ainelista on niin helppo, että sen muistaa ulkoa vaikka unissaan. Tikuissa on kerroksittain vesimelonia ja kiiviä, jotka on soseutettu vesitilkan kanssa sauvasekoittimella ja maustettu ripauksella sokeria. Niin raikasta – ja vieläpä varsin terveellistä.

vesimeloni-kiivi-jäätelötikut

Ohje: Vesimeloni-kiivi-jäätelötikut

Mausta mieleiseksesi

Itse tehtyyn jäätelöön voi yhdistää juuri mieleisensä makuparit. Jäätelömassan voi maustaa esimerkiksi marjoilla ja hedelmillä, pähkinöillä, marenki- tai keksimuruilla, raastetulla sitruunankuorella, jälkiruokakastikkeilla, pienellä lorauksella likööriä tai vaikka lempimakeisilla tai -suklaapatukalla. Makuyhdistelmien määrä on loputon.

Jäätelöntekijän muistilista

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jäätelö ilman konetta – viileimmät reseptit, joiden valmistukseen ei tarvita jäätelökonetta

Marke

Hei!
Minä teen maidotonta jäätelöä ilman jäätelökonetta näin:
Citymarketista 1 l Sure whisp -”kermaa”, joka vatkataan vaahdoksi yleiskoneen isossa kulhossa. Erikseen vatkataan 4 keltuaista ja 2 dl hienoa sokeria + vaniljasokeria tarpeen mukaan. Nämä yhdistetään. Maustetaan tarpeen mukaan esim. Nutellalla, suklaarouheella, lemon curdilla, siis ihan millä vain. Nämä yhdistetään vatkaamalla ja laitetaan valmiisiin astioihin pakastimeen ja käydään pari kolme kertaa sekoittamassa parin tunnin ajan. Tämä on ainakin onnistunut meillä ja kaikki tykkää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.