Nälkäpäivänä syödään kevyesti

Syö yhtenä päivänä kevyemmin ja lahjoita erotus apua tarvitseville. Katso Nälkäpäivän ruokaohjeet täältä.

Bataattikeitto, tomaatti-palsternakkapaistos ja punajuuri-papupihvit ovat edullisia ja maukkaita vaihtoehtoja pääruoaksi. Kaikkien seuraksi sopii fenkolileipä, ja ruokaa voi sulatella herkullisen mansikkavaahdon kera. Ohjeet ovat 10 hengelle.

Operaatio Nälkäpäivä järjestetään 20.–22. syyskuuta. Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon kerättävillä varoilla autetaan katastrofien ja onnettomuuksien uhreja Suomessa ja ulkomailla sekä tehdään pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä heikoimpien ihmisten elinolojen parantamiseksi.

 

Bataattikeitto

1,5 kg bataattia

1,5 kg perunoita

400 g purjosipulia

5 valkosipulinkynttä

2 rkl ruokaöljyä

1 l tomaattimurskaa

4 l vettä

5 tl currya

5 rkl kasvislientä

1 tl mustapippuria

1 tl tuoretta korianteria

Kuori ja pilko bataatit, perunat ja sipulit. Kuullota vihannekset kasarissa. Lisää vesi ja tomaattimurska, kasvisliemi sekä mausteet. Anna keiton kiehua kannen alla noin tunti. Soseuta keitto ja tarkista maku. Lisää lopuksi korianterisilppu.

Fenkolileipä

7 dl vettä

50 g hiivaa

700 g ruis- tai sämpyläjauhoja

200 g vehnäjauhoja

&12; dl siirappia

1 tl suolaa

3 tl fenkolia

Liota hiiva haaleaan veteen. Lisää siirappi, suola ja fenkoli (hienonnetaan huhmarissa). Lisää jauhot ja alusta taikina. Leivo kahdeksi leiväksi ja anna kohota huoneenlämmössä noin 40 minuuttia. Pistele leivät haarukalla ja paista 190-asteisessa uunissa 50–55 minuuttia.

Tomaatti-palsternakkapaistos

1,2 kg palsternakkaa

750 g perunoita

450 g tomaatteja

300 g purjosipulia

1,5 dl täysjyväriisiä tai kuorittua tattaria

5 rkl rakuunaa

Mausteliemi:

2,2 l vettä

5 rkl kasvisliemijauhetta

450 g tomaattimurskaa

2 tl mustapippuria

Kuori perunat, palsternakat ja viipaloi ne. Viipaloi myös tomaatti ja purjosipuli. Levitä uunivuoan pohjalle riisi tai tattari ja sitten kerroksittain perunat, palsternakat ja purjosipuli. Laita kerrosten väliin rakuunaa. Sekoita liemi ja kaada se kasvisten päälle. Lisää lopuksi päällimmäiseksi tomaattiviipaleet. Paista vuokaa 190-asteisessa uunissa noin 55 minuuttia. Painele tomaattiviipaleita kerran paistamisen aikana.

Punajuuri-papupihvit

1 kg punajuuria

8 dl kidneypapuja

300 g porkkanoita

1 punasipuli

2 kananmunaa

1 rkl meiramia

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

4 rkl ohrakasta

2 rkl kasvisliemijauhetta

Liota kidneypapuja yön yli ja huuhdo ne hyvin. Keitä papuja vedessä noin 40 minuuttia. Kuori punajuuri ja porkkana ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipuli ja lisää se raasteiden joukkoon. Sekoita kaikista aineista taikina ja mausta. Taputtele käsin pihveiksi ja paista uunissa leivinpaperin päällä 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Mansikkavaahto

8 dl vettä

2 dl tattarijauhoja

3 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

600 g mansikoita tai mustaherukoita

Kiehauta vesi ja ripota tattarijauhot koko ajan hyvin vatkaten. Keitä noin 15 minuuttia. Lisää sokerit ja marjat. Vispaa jäähtynyt puuro.

Ohjeet ja kuvat: Suomen Punainen Risti

 

 

Keskustelu

Tosi kivoja reseptejä, ja ravitsevia! näinkin huokoisista aineksista syntyy tosi maukkaita ja terveellisiä+hyvänmakuisia ruokia. on todella suuri ilo huomata, että kaikki ovat kasvisruokia, joista kaikki muut paitsi papu-pihvit sopivat myös vegaanilleei käytä mitään eläinperäisiä tuotteita). Tosin ajattelin kokeilla pihvejä ja korvata kananmunat vaikkapa soijajauholla tai jollakin muulla kasviperäisellä sidosaineella.

Kommentoi juttua: Nälkäpäivänä syödään kevyesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X