Ruoka

Nauris on juures, joka maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin – kokosimme parhaat naurisreseptit

Nauris nautitaan sellaisenaan tai hyödynnetään ruoanvalmistuksessa. Nappaa Kotilieden naurisreseptit.

Nauris on ikivanha viljelyskasvi ja se oli pitkään Suomen tärkein juures. Nauriin syrjäytti kuitenkin 1900-luvulla suosioon tullut peruna. Nauris ei ole vaativa kasvi, se menestyy jopa Grönlannissa.

Nauriita voi olla pyöreitä, pitkulaisia, litteänpyöreitä tai kartiomaisia. Väri voi vaihdella valko- ja keltakuorisesta aina violettiin. Sisus puolestaan on joko keltainen tai valkoinen lajikkeesta riippuen. 

Nauriin maku on makeahko ja siinä on mukana pieni kirpeys, joka johtuu nauriin sisältämistä rikkipitoisista yhdisteistä. Pienet ja nuoret nauriit voi syödä kuorineen huolellisen pesun jälkeen. 

Mihin naurista voi käyttää?

Nauris on Suomessa ikivanha ravintokasvi, minkä vuoksi sitä käytetään monien suomalaisten perinneruokien valmistukseen. Sitä voi syödä niin raakana kuin kypsennettynäkin. Naurista käytetään niin kuin lanttua – sekä raakana että kypsennettynä. 

Voimakasmakuinen talvinauris on parhaimmillaan kypsänä uunissa tai grillissä haudutettuna, keitossa, vokissa, padoissa, kasvispihveissä, pyreenä tai soseena sekä leipätaikinan joukossa. Raakana nauris on ihanaa raasteena sekä viipaleina tai tikkuina dippikastikkeen kera. 

Muinaisina aikoina nauriita syötiin kasketussa pellossa haudutettuina. Sopii kokeilla nykyäänkin nuotion hiilloksella. Kaskinauris muhii muhevaksi herkuksi myös uunissa.

Nauris pieneen nälkään

Maukas kevätnauris maistuu raakana salaateissa tai raasteena. Siitä syntyy myös alkuruoaksi sopiva nauriscarpaccio, kun kevätnauriin leikkaa paperinohuiksi viipaleiksi, upottaa sitruunaiseen marinadiin ja latoo kevyen ja raikkaan herkun tarjoiluvadille. 

Naurisrieskat ovat syksyisiä ruokaleipiä, jotka saavat makua ja mehevyyttä naurissoseesta. Juurevat rieskat leipoo nopeasti vaikka iltateelle.

Nauris maistuu ruokien lisukkeena

Hasselbackan uunijuurekset mukailevat suosikkiohjetta, mutta perunan sijaan ruokaan käytetään naurista, punajuurta ja lanttua. Rapeaksi paahtunut leipä-juustokuorrute sekä mehevät juurekset ovat täydellinen pari. 

Myös juustoiset naurislohkot valmistuvat uunissa paahtamalla. Naurislohkot pyöritellään parmesaanissa ja seesaminsiemenissä ja paahdetaan uunissa herkuksi. Ruoan voi tarjota lisukkeena tai napostella sellaisenaan.

Jouluvuoka eli juureskranssi tehdään suosittua Liemessä-blogia pitävät Jenni Häyrisen ohjeella. Reunalliseen kasariin viipaloidut juurekset eli nauris, palsternakka, bataatti, punajuuri ja peruna on aseteltu kranssin muotoon. Juurekset kypsyvät meheviksi herkullisessa joulumausteilla maustetussa kermakastikkeessa. Tämä ohje on ylistys kotimaisille juureksille.

Nauris sujahtaa pataruokiin

Pataruokiin nauris sopii erityisesti riistan ja porsaan lihan seuraan. Joenpolven rouvan säästöpata on edullinen arkiruoka, joka tehdään possun kyljyksistä ja kotimaisista juureksista. 

Syksyllä nauris kannattaa parittaa sorsan tai hirven kanssa. Juurekset kypsyvät lihasta irtoavassa nesteessä meheviksi.

Tee nauriista salaatti, keitto tai pasta

Nauris ihastuttaa monipuolisuudellaan. Hyödynnä sitä arkailematta myös keittojen, salaattien ja pastaruokien raaka-aineena. 

Nauriskeitto on pehmeän kermainen juureskeitto, jonka bataatti sakeuttaa. Jos pehmeään keittoon kaipaa potkua, voi sen pinnalle ripotella chili- tai wasabipähkinöitä.

Muista hyödyntää myös nauriin naatit esimerkiksi pastassa. Peperoncino-chili ja anjovisfileet ovat täydellisen naurispastan maun salaisuus. Varmista kuitenkin ennen ruoanlaittoa naattien puhtaus. Itse kasvatettujen ja luomukasvisten naatteja voi syödä ilman pelkoa torjunta-ainejäämistä.

Paahdettu juuressalaatti on taivaallinen loppukesän salaatti, jonka salaisuus on paitsi juuresten paahtaminen, myös maukas naattiöljy.

Lue myös Anna.fi: Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – 5 helppoa ja maukasta ohjetta

Nauris: ravintosisältö ja säilytys

Nauriissa on paljon hiilihydraatteja ja kohtalaisesti kuitua, mutta vähemmän tärkkelystä kuin perunassa. Se on hyvä A- ja C-vitamiinin sekä kivennäisaineiden lähde. Paksu kuori säilyttää vitamiinit hyvin. Vähäenergisenä se sopii myös keventäjän lautaselle. 

Nauris säilyy parhaiten kylmässä, +2 – +6 asteessa. Pidä nauris erillään runsaasti etyleeniä erittävistä kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Nauris on ehdottomasti herkullisimmillaan alkukesästä tuoreena ja pienenä, sillä suuren nauriin malto on tikkumainen ja sitkeä. Erityisesti maatiaislaji, kaskinauris, yllättää makealla maullaan. Mehukas valkoinen kevätnauris ansaitsisi päästä varhaisperunan ja parsan kanssa samaan kesäherkkumaineeseen.

Juttua on muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 25.8.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nauris on juures, joka maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin – kokosimme parhaat naurisreseptit

Naurismämmiä perinteiseen tapaan.

NAURISMÄMMI

Perinteinen vanhanajan aidosti imelletty naurismämmi valmistuu kätevästi sähkölieden uunissa imeltämällä ja kypsentämällä.

noin 2½ kg naurista, kuoren paksuudesta riippuen
3 litraa vettä, seuraa veden tarvetta koko valmistuksen ajan.
500 g mämmimaltaita
600 g mämmijauhoja
1 teelusikallista suolaa

Kypsennä nauriit vähässä vedessä ja soseuta keittoveteen. Huomaa että pienikin vesimäärä notkistaa nauriin yleisesti vellimäiseksi.
Kuumenna kattilassa 3 litraa vettä noin 72 asteiseksi.
Sekoita veteen maltaat ja jauhot vähitellen vispaamalla tasaiseksi.
Varmista että naurissose on jäähtynyt noin 72 asteiseksi. Sekoita kattilaan naurissose mämmiseokseen. Laita kansi kattilaan.
Laita naurismämmiseos 69-70 asteiseen uuniin, anna imeltyä noin 2½-3 tuntia.
Nosta naurismämmiseos liedelle. Lisää suola. Kuumenna naurismämmiseos ja sekoita samalla tehokkaasti niin että se alkaa poreilemaan.
Laita naurismämmi uunivuokiin. Paista aluksi noin 190 asteisessa uunissa. Kun naurismämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 125-135 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu. Lisää paistamisen aikana vuokiin pinnalle 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
Paista naurismämmiä noin 3 tuntia.

Anna naurismämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää – mämmi on silloin parhaimmillaan.
Tarjoile naurismämmi maidon tai kerman ja sirotesokerin kera, tai vaniljakastikkeen kera tai appelsiinikuorihillon kera.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.