Nokkonen on superruokaa! 6 terveellistä ohjetta

Nokkonen on yksi suosituimmisa villiyrteistä. Supertervellisestä ja hyvänmakuisesta nokkosesta syntyy helposti monenlaista tarjottavaa.

Ravinnoksi kannattaa kerätä nuorimmat nokkosenversot ennen kukintaa. Paras aika kerätä nokkosta on keväällä ja alkukesästä. Leikkaamalla kasvia voit kuitenkin korjata useankin sadon kesän aikana. Nokkosta ei kannata poimia runsaiden typpipitoisuuksien vuoksi sieltä, missä se usein rehottaa runsainpana eli navettojen, ulkohuussien ja kompostien läheisyydestä.

Lue lisää: Nokkonen on maukas villivihannes

Polttavien piikkien takia nokkosta ei voi syödä sellaisenaan, vaan se on ryöpättävä ennen käyttöä. Käytä nokkosta pinaatin tapaan munakkaissa, kastikkeissa ja leivonnassa sekä salaateissa ja vihersmoothien joukossa. Poimi tästä parhaat nokkosohjeet.

nokkonen

Maailman parhaat letut nokkosella ja vuohenjuustolla

Tästä eivät letut enää parane! Nokkosletut ovat herkullisia, mutta mutkattomia valmistaa. Lisää pitsireunaisten lettujen täytteeksi nokkosta sekä vuohenjuustoa, mausta valkosipuliöljyllä ja nosta letut hetkeksi uuniin. Kun juusto on hieman sulanut ja letut gratinoituneet herkuiksi, viimeistele ne vielä voi-hunajasiirapilla. Makea siirappi on täydellinen makupari juustolle, joka paahtuu uunissa ihanan aromikkaaksi.

gratinoidut nokkos-vuohenjuustoletut

Ohje: Gratinoidut nokkos-vuohenjuustoletut

Nokkosleipää nokkosvoilla

Nokkosleipä on helppo hiivaleipä, johon voit käyttää tuoretta tai kuivattua nokkosta. Voit leipoa ohjeella myös maukkaita nokkossämpylöitä. Tarjoa nokkosleivän kanssa nokkosvoita: lisää nokkosta levitteeseen ja mausta se halutessasi valkosipulilla.

nokkosleipä

Ohje: Nokkosleipä

Nokkosta ja parsaa pannarissa

Suolaisia pannareita on helppo tuunata erilaisilla täytteillä. Tässä ohjeessa pannari ryyditetään ruokaisaksi keväisillä vihreillä kasviksilla eli nokkosella sekä parsalla ja viimeistellään meheväksi juustoraasteella. Nokkos-parsapannukakun voi tarjota salaatin kera pääruokana, ruokaisana iltapalana tai leikata annospaloiksi ja pakata eväskoriin.

nokkospannukakku

Ohje: Nokkos-parsapannukakku

Kvinoa-nokkossalaatti

Nokkonen tekee kvinoasalaatistakin ihanan keväisen. Lisää keitetyn kvinoan joukkoon parsaa, ryöpättyä nokkosta sekä miniluumutomaatteja ja sekoita joukkoon sitruunainen öljykastike. Rouhi päälle vielä cashewpähkinöitä ja tarjoa kvinoa-nokkossalaatti esimerkiksi paistetun broilerin lisukkeena.

kvinoa-nokkossalaatti

Ohje: Kvinoa-nokkossalaatti

Nokkosmuhennoksella täytetty munakas

Sesongin nuorista nokkosista voi pyöräyttää myös maukkaan nokkosmuhennoksen ja täyttää sillä munakkaan. Raasta päälle emmentaljuustoa ja saksi lisäksi ruohosipulia. Tarjoa nokkosmunakas lounaaksi salaatin ja leivän kera.

nokkosmunakas

Ohje: Nokkosmunakas

Vihersmoothie nokkosella

Nokkonen toimii smoothienkin joukossa. Tässä voimaa antavassa vihersmoothiessa on nokkosen lisäksi vuohenputkea sekä banaania ja avokadoa. Ryöppää nokkosen ja vuohenputkien lehdet ennen käyttöä ja lisää kaikki ainekset sitten tehosekoittimeen. Nopea surautus ja valmista tuli!

voimasmoothie

Ohje: Voimasmoothie

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nokkonen on superruokaa! 6 terveellistä ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X