Nopeat jouluruoat kiireiselle kokille

Joulupöydän voi loihtia puolivalmisteilla, tutuilla makuyhdistelmillä ja näppärillä nikseillä. Kauniista kattauksesta ei kuitenkaan tingitä.

Lohialkupala ladotaan pieniin laseihin kerroksittain. Pikkulusikoihin katettu mätimousse maistuu graavatun kalan  tai tummanleivän kanssa.

Piparjuuren ja paahtopaistin klassinen yhdistelmä kiedotaan rulliksi kapriksen ympärille. Pursota levitettävää maksapasteijaa joululimppuviipaleille. Täydellisesti maksapasteijan kanssa sopiva viikunalohko nostaa alkupalan arvoa.

Vuohenjuustossa pyöritetyt pariisinperunat ihastuttavat maullaan ja ulkonäöllään. Marinoidut hillosipulit ja inkivääriporkkanat piristävät alkupalapöydässä.

Yhdessä juureslaatikossa esiintyy kaikkien perinteisten laatikoiden maut sulassa sovussa. Karpalokastike valellaan kypsennetyn, viipaloidun kalkkuna- tai kinkkurullan päälle.

Kastike täydentää mehevämmänkin kinkun tai kalkkunan maun. Valmiskastikkeista saat nopean ja maukkaan avun varsinkin kun viimeistelet ne mieleiseksesi. Ruskeakastike pitää konjakista, viskistä, maustetuista tuorejuustoista ja sinapista. Punaviinikastikkeen maustaa tumma suklaa, hillokkeet tai pippurisekoitukset.

Suloiset mantelimakeiset maistuvat jälkiruoan jälkiruoaksi. Vastustamattomia rommirusinaleivoksia kannattaa täyttää tarjolle tarpeen tullen.

Satsaa kattaukseen

Ripeästi valmistuvilta ruoilta jää aikaa kattaa kauniisti ja viimeistellä ruokien ulkonäkö. Tarjoiluvadin voi koristella pienin yrtin lehdin, rosee- tai maustepippurirouheella tai marjoilla.

Moderni kattaus ryhdistäytyy ripauksesta mustaa, jota esiintyy lautasissa, aterimissa tai viinilaseissa.

Kankaisten lautasliinojen ympärille pyöritetään servettirenkaiksi vihreäksi värjättyä rautalanka-narua.

Katso myös Kiireisen kokin joulumenu.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nopeat jouluruoat kiireiselle kokille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X