Nouki nuoria nokkosia kevätherkkuihin

Kevään ensisato kerätään nokkosista. Nokkosenlehtiä voi käyttää pinaatin tapaan keittoon, muhennokseen, lettuihin ja leivontaan. Kokeile myös uusia käyttötapoja vaikka salaatissa, risotossa tai munakkaassa.

nokkoset

Vasta maasta nousseet lehdet ovat parhaita. Niitä on myös helppo kerätä, sillä varteen myöhemmin kasvavat polttiaiskarvat eivät ole vielä voimissaan. Jos nokkosta kerätään kesällä, kannattaa ruoaksi nyppiä vain ylimmät, pienet lehdet.

Nokkosta ei välttämättä tarvitse pinaatin tapaan ryöpätä ennen käyttöä, mutta kokoonkeitettynä sitä on helpompi käsitellä.

Poimi nokkoset puhtaalta paikalta ei siis tienvarresta, navetan nurkalta tai kompostista, jossa kasvualusta on typpipitoista. Nokkosessa on vähemmän nitraattia kuin pinaatissa.

Lisää vehreitä ruokaideoita:
Kokkaa lähiruokaa nokkosesta
Nokkonen on ravinteikasta lähiruokaa
Nokkonen on maukas villivihannes
Parhaat pinaattireseptit
Pinaattia pataan
Ruoka.fi: Nokkonen – herkkusuiden himoitsema villiyrtti

Kuvat: Tommi Tuomi/OM-arkisto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nouki nuoria nokkosia kevätherkkuihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X