Oivat omenaherkut – näin kokkaat, leivot ja säilöt

Omena sopii leivontaan, jälkiruokiin, pääruokiin, salaatteihin ja säilöntään.

Amerikkalainen omenapiiras saa makua sitruunasta ja pistaasipähkinöistä. Ranskalaisen omenapiirakan täytteeseen käytetään ranskankermaa ja marsipaania. Itävaltalaiseen apfelstruudelin täytteeseen tulee rusinoita ja saksanpähkinöitä.

Kanelisen omenapiirakan täytteeseen käytetään vähälaktoosista kevytkermaviiliä. Omenapiiraiden taikinaan käytetään perunaa. Pinta koristellaan manteleille ja kookoshiutaleilla. Omenatarhurin kakkuun käytetään mantelimassaa ja -lastuja.

Lumikin omenalumen valmistamiseen ei tarvita kuin omenia, sokeria ja kananmunia. Rapea omenaherkku on todella helppo valmistaa. Taikinan asemesta käytetään kaurahiutaleita -tai leseitä tuomaan rapeutta.

Maistuisiko uuniomenat tai Marsalkan omenapaistos?

Uuniomenat ovat vanha herkku. Kokeile maailman parhaita uuniomenoita vuoden 1967 Kotilieden reseptillä. Myös Marsalkan omenapaistos maistuu tänä päivänäkin.

Marsipaaniomenat maustetaan kevyesti rommilla. Omenatarhan salaisuus -niminen piirakka kätkee sisälleen rusinoita, auringonkukansiemeniä ja calvadosia.

Omenakookoskakku on juhlavaa tarjottavaa syksyisiin tilaisuuksiin. Omenasacherkakku on omenaisen suklainen versio vanhasta kakkuklassikkosta. Talkooväen omenapiirakasta riittää isollekin porukalle. Ohje on kolmellekymmenelle.

Suolaisia omenaruokia

Waldorfinsalaatti on klassikko, jossa maistuvat selleri, saksanpähkinät ja viinirypäleet. Suolainen ja etikkaisen kirpeä omenasalaatti saa happamuutta limestä ja makeutta ananaksesta.

Omena tuo makeutta lämpimään juuresvuokaan. Juusto-omenarösti saa ruokaisuutta perunasta.

Englantilaisessa omenachutneyssa maistuvat inkivääri ja kaneli. Omena-kermaviilikastike maustetaan sinapilla.

Omenainen kanakastike saa makua tuoreesta omenasta ja kuivasta omenasiideristä. Omenainen possupata valmistuu helposti yhdessä padassa.

Vastanostetuista juureksista keitetty omenainen sellerikeitto on samettisen pehmeää ja maukasta.

Katso myös vinkit omenoiden säilöntään ja lisää omenapiirakkareseptejä.

 

Avainsanat

Keskustelu

Pienenä tyttönä luin Aku Ankkaa ja mietin aina, miten ihanaa Mummo Ankan omenapiiras mahtaakaan olla. Meillä kotona leivottiin peruspullaa, ei mitään erikoisuuksia. Päätin, että sitten aikuisena leivon oikein kunnon mummon piiraan. Aikaa unelman toteutumiseen menikin vain 40 vuotta. Eilisiltana leivoin apple pien, voi miten hyvää se olikaan!

Olen omenien suurkuluttaja! Lempimerkkejä ovat Royal Gala-omenat sekä kaikki kotimaiset. Teen piirakkaa, laitan omenaa pataruokiin, salaatteihin ja laitan leivän päälle. Erikoisen hyvää omenaviipaleet ovat paahdetun ruisleivän päällä. Parasta kuitenkin omena on syödä sinällään.

Kommentoi juttua: Oivat omenaherkut – näin kokkaat, leivot ja säilöt

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X