Öljy antaa makua ja terveyttä

ÖljyÖljy on terveellinen ja monipuolinen rasva. Kauppojen hyllyt ovat nykyään pullollaan erilaisia ruokaöljyjä. Valitse niistä sopiva salaattiin, ruoanvalmistukseen ja uppopaistamiseen.

Öljyjä jokaiseen tarkoitukseen

Öljy on pehmeää, juoksevaa rasvaa, joka toimii hyvin marinadeissa ja salaattikastikkeissa. Öljy ei kovetu kylmänäkään tarjottavissa ruoissa.

Useimmat öljyt sopivat kevyeen paistamiseen, erityisesti vokkiruokiin. Tarjolla on myös erikoisöljyjä, kuten auringonkukka- ja seesamiöljyistä sekoitettua, inkiväärillä ja valkosipulilla maustettua vokkiöljyä.

Öljyä voi käyttää myös leipomisessa. Se sopii esimerkiksi leipiin ja muffini- tai kakkutaikinoihin.

ÖljyFriteeraamiseen ja uppopaistamiseen öljy on parasta rasvaa. Kaikki öljyt eivät kuitenkaan sovi kuumentamiseen. Uppopaistoöljyn tunnistaa parhaiten pullon suuresta koosta.

Avattu öljypullo on hyvä säilyttää viileässä, valolta suojatussa paikassa tai tummassa pullossa. Oliiviöljy säilyy avattunakin huoneenlämmössä. Jääkaapissa se jähmettyy, mutta on sellaisenakin käyttökelpoista.

Makua ja mehevyyttä öljykastikkeella

Tuore öljy antaa ruokaan hyvää makua. Ekstraneitsytöljyt ja neitsytöljyt ovat kylmäpuristettuja öljyjä, joissa maku on parhaimmillaan. Joitakin öljyjä voi hintansa ja vahvan makunsa vuoksi käyttää mausteiden tavoin. Oliivi- ja rypsiöljyjä saa esimerkiksi sitruunalla, basilikalla, valkosipulilla, chilillä ja tryffeleillä maustettuina.

YrttiöljytMaustetut öljyt sopivat hyvin salaatteihin sekä ja kasvis- ja kalaruokien maustamiseen. Mausteöljyjä voi valmistaa itsekin. Italialaiseen tapaan tehty basilikaöljy sekä oman maun mukaan maustetut yrittiöljyt sopivat esimerkiksi marinadeiksi.

Salaattikastike syntyy yksinkertaisimmillaan öljystä, viinietikasta tai sitruunamehusta, suolasta, pippurista ja ripauksesta sokeria. Salaattiöljyksi käyvät myös maustetut öljyt. Lisämakua saa lorauksella pähkinä- tai manteliöljyä. Kokeile hedelmäistä rapusalaattia tai sitruunaista peruna-avokadosalaattia.

Marinointi maustaa ja mureuttaa

Marinadissa tilkka öljyä antaa mehevyyttä. Rasva kuljettaa makuja ja pyöristää eri maut maittavaksi kokonaisuudeksi. Lisää suola vasta kypsennysvaiheessa, sillä suola poistaa Marinoitu porsaanfileetuotteesta nestettä. Kokeile esimerkiksi marinoitua porsaanfileetä tai lampurin salaattia.

Terveyttä öljystä

Öljy on terveystietoisen valinta. Kevyttä se ei kuitenkaan ole, sillä se on täyttä rasvaa. Silti öljy kuuluu kohtuullisesti käytettynä laihduttajankin ruokavalioon.

Oliiviöljyä sanotaan elämän eliksiiriksi. Välimeren ruokakulttuureissa sitä pidetään pitkän iän salaisuutena. Kotimaisen rypsiöljyn nimiin vannovat uskovat sen olevan oliiviöljyäkin terveellisempää. Oliiviöljy puristetaan oliivipuun marjoista. Kylmäpuristettu öljy on arvokkaampaa kuin lämmön tai murskaamisen avulla aikaan saatu öljy.

Oliivi- ja rypsiöljyn terveysvaikutukset perustuvat rasvahappokoostumukseen. Ne sisältävät runsaasti rasvahappoja, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Öljy antaa makua ja terveyttä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X