
Omenajälkiruoka on klassikko, joka toimii aina – valitse suosikkisi Kotilieden herkuista
Omenien aikaan herkkusuita hemmotellaan keikauskakulla, omenastruudelilla ja kevyellä smoothiella.
Omenajälkiruoka kruunaa aterian. Valitse suosikkisi Kotilieden monista herkullisista ohjeista
Omenajälkiruoka ilman uunia
Siiderissä keitetyt omenat on jälkiruoka aikuiseen makuun. Hapokkaat omenat keitetään ruokokidesokerilla ja puolukoilla maustetussa siideriliemessä napakan kypsiksi. Herkku tarjoillaan kylmän vaniljajäätelön ja rapsakan saksanpähkinäpraliinin kera.
Lumikin omenalumi on äärimmäisen helppo valmistaa. Kevyesti höyrytetty omenaraaste sekoitetaan varovasti kuohkean valkuaisvaahdon joukkoon. Pumpulinpehmeä jälkiruoka tarjoillaan välittömästi ja lusikoidaan parempiin suihin.
Herkullisissa omena-persikkamaljoissa yhdistyvät samettinen omena-kanelirahka ja tuoreet hedelmät. Jotta hedelmät pääsevät täyteen kukoistukseensa, niitä kypsennetään kevyesti pannulla ennen annosmaljoihin laittamista. Suloiset annokset viimeistellään mantelirouheella ja tuoreilla marjoilla.
Omena-marjavokki ja kaneli-valkosuklaamousse päättää aterian juhlavasti. Omenoiden rinnalle voi valita mieleisiään marjoja: karhunvatukoita, vadelmia tai herukoita. Vokin ainekset karamellisoidaan voi-siirappiseoksessa ja kokonaisuus viimeistellään tuoreilla sitruunabasilikan lehdillä. Haalea herkku nautitaan samettisen valkosuklaamoussen kera.
Tuhdin aterian päätteeksi maistuu lasillinen paistettua omenasmoothieta. Jälkiruokajuomassa yhdistyvät pannulla paistetut omenat, maustamaton jogurtti ja banaani. Komeus pyöräytetään tehosekoittimessa samettisen sileäksi juomaksi ja tarjoillaan kylmän raikkaana.
Herkullinen omenakiisseli on mainio lopetus aterialle. Erityisen maukas lopputulos syntyy, kun omenamehusta keitetään sakea kiisseli ja vasta loppuvaiheessa joukkoon sekoitetaan runsaasti omenaraastetta. Pieni ripaus kanelia viimeistelee kiisselin makumaailman.
-
Omenapulla
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 9 annosta
-
Uuniomenat rapsakalla viikunatäytteellä
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Omenatosca
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Omena-kaurapaistos
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Omenaiset ruusut
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Omenaiset voisarvet
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
Omenajälkiruoka uunissa: piirakat ja paistokset
Kaunis omenakeikaus hämää ulkonäöllään, sillä näyttävyydestään huolimatta se on helppo valmistaa. Valurautapannussa karamellisoidut omenasiivut kaadetaan piirasvuoan pohjalle ja päälle asetellaan ohueksi kaulittu taikinalevy. Piiras nostetaan uuniin ja valmis torttu keikautetaan oikeinpäin heti uunista ottamisen jälkeen. Lopuksi pinnalle ripotellaan sokeria, joka paahdetaan nopeasti uunin lämmössä karamellimaiseksi kerrokseksi.
Supisuomalainen omenakukko kunnioittaa perinteitä. Ruisjauhoja ja perunahiutaleita yhdistelevä taikinakuori kätkee sisäänsä mehevän sisuksen. Täytteen omenat pyöritellään kaneli-sokeriseoksessa ja päälle kaadetaan tilkka vaahterasiirappia makeutta tuomaan. Uunin lämpö hellii omenoita ja päästää niiden maut täyteen kukoistukseensa.
Keski-Euroopasta tuttu omenastruudeli sopii suomalaiseenkin makuun. Läpinäkyvän ohueksi kaulitun taikinan sisään levitetään omena-saksanpähkinätäytettä, fariinisokeria ja rusinoita. Komeus kääritään rullalle, voidellaan voisulalla ja paistetaan kullanruskeaksi. Jäähtynyt struudeli nautitaan kanelilla maustetun mascarponejuuston kera.
Makeat kinuskiomenat ovat koko perheen suosikkijälkiruoka. Siemenkodat poistetaan omenaporalla ja tilalle laitetaan fariinisokeri-voitäytettä. Omenat kypsennetään uunissa ihanan pehmeiksi ja kuorrutetaan makoisalla paahtokinuskilla.
Perinteiset uuniomenat saavat ylleen rapean kuoren, kun kokki loihtii pöytään taikinoituja uuniomenoita. Uunissa karamellisoituneet omenat viimeistellään raastetun mantelimassan ja voitaikinan avulla. Kun taikinan pinta on kullanruskea, on herkku valmis nautittavaksi vaniljajäätelön kera.
Lue myös Anna.fi: Herkkuja omenasta – 1o tapaa hukata omenasato
Juttua on päivitetty ja reseptilinkkejä lisätty 5.7.2021.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omenajälkiruoka on klassikko, joka toimii aina – valitse suosikkisi Kotilieden herkuista