Ruoka

Omenapiirakka on kauden himoituin herkku – listasimme Kotilieden suosituimmat reseptit

Omenapiirakka avaa syksyn leivontakauden. Onko sinun suosikkisi toscatyylinen, rahkatäytteinen vai pullapohjainen piirakka? Kokosimme Kotilieden parhaat omenapiirakkareseptit yhteen.

Omenapiirakka on kaikkien kehuma loppukesän ja syksyn leivonnainen, joka taipuu niin talkooväen tarjottavaksi, kahvipöydä kruunuksi kuin gluteenittomaksi tai vegaaniseksikin herkuksi.

Omenapiirakka voi olla hienostunut herkku, ronskisti pellille leivottu, pehmeän pullapohjainen tai vaikka mehevän mantelinen. Kaneli ja kardemumma sopivat ihanasti syksyisen piirakan mausteeksi. Eikä tilkka rommia tai jälkiruokaviiniä leivonnaista ainakaan huonommaksi tee.

Parhaimmillaan piirakka on, kun sen valmistaa hapokkaista ja raikkaan makuisista omenoista. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, ellei ohjeessa toisin mainita.

Suussa sulavin omenapiirakka on taivaallista vaikka sellaisenaan, mutta makuelämyksen voi nostaa luksusluokkaan tarjoamalla piirakan kera vaniljakastiketta tai -jäätelöä. Tai tee kaveriksi kerma- tai mascarponevaahtoa ja terävöitä se konjakilla tai jälkiruokaviinillä.

Helpot omenapiirakat laiskalle tai kiireiselle leipurille

Yksinkertaisimmillaan omenapiirakka valmistuu siten, että taikinan päälle ladotaan omppuviipaleita ja komeus nostetaan uuniin. Omenoita ei tarvitse asetella sotilaalliseen riviin, vaan ne voi kumota vuokaan rennon ronskisti niin, että lohkot ovat taikinan päällä suurin piirtein tasaisena kerroksena.

Talkooväen omenapiirakkaa valmistuu kerralla koko pellillinen. Pienellä vaivalla ja vähistä aineksista syntyy hyvää piirakkaa isollekin joukolle herkkusuita.

Tarte tatinilla on vaikeasti valmistettavan leivonnaisen maine, mutta oikaisemalla valmistaikinalla piirakka on yllättävän helppo tehdä. Voit valmistaa piirakasta murean muropohjaisen tai perinteiseen tapaan lehtevän voitaikinaleivonnaisen. Kuivattu tattijauhe antaa piirakalle syvän syksyn maun.

Omenapiirakka mehevällä täytteellä

Supermehevä omenapiirakka kätkee sisäänsä rahka-, kermaviili- tai tuorejuustotäytteen. Parhaimmillaan täytetty omenapiirakka ei kaipaa edes jäätelöä tai kastiketta seurakseen, vaan on täydellistä ihan sellaisenaan.

Amerikkalaisen omenapiirakan täyte syntyy voista, sokerista, kaneli-omenoista sekä pähkinämurusta, jotka piilotetaan taikinakuoren sisään. Lohkot paistuvat kannellisen taikinakuoren alla sussasulavan meheviksi.

Jos et tiedä mitä omenapiirakaltasi toivot, tässä leivonnaisessa on kaikki! On pehmeää pullapohjaa, makeiksi paahtuneita omenoita niin lohkoina kuin hillonkin muodossa ja vielä sitruunainen rahkatäyte, joka tekee piirakasta ihanan raikkaan ja mehevän.

Ällistyttävän mehevän omenapiirakan pohja maustetaan rommirusinoilla ja ranskankermalla herkuksi viilattu täyte sitruunalla. Mehevä leivonnainen on hyvää sellaisenaan, vielä parempaa kun tarjoat kyytipoikana vaniljasokerilla maustettua ranskankermaa.

Hillittömän herkullinen ranskalainen omppupiirakka vie kielen mennessään. Piirakka täytetään marsipaanilla, omenalohkoilla ja ranskankermalla. Tarvitseeko sanoa enempää?

Omenapiirakka gluteenittomaan tai vegaaniseen ruokavalioon

Etsitkö reseptiä gluteenittomaan omenapiirakkaan? Tässä kaksi vahvaa ehdokasta.

Keliaakikon omenapiirakan pohja tehdään gluteenittomista kolakekseistä ja omenainen täyte mehevöityy kermaviilillä sekä kookoshiutaleilla. Gluteenittoman omenapiirakan salaisuus puolestaan piilee sen mehevässä täytteessä sekä pohjassa, joka saa rouheutta hassepähkinöistä. Suussa sulavat piirakat maistuvat takuulla myös niille, jotka eivät gluteenia välttele.

Vai leivotko sittenkin ilman eläinperäsisiä raaka-aineita? Vegaaninen omenapiirakka tehdään ilman valkoista sokeria, kananmunia ja voita. Maukas piirakka saa makua vaahterasiirapista, maapähkinävoista ja kaurahiutaleista.

Lue myös Anna.fi: Herkkuja omenasta: 10 tapaa hukata omenasato!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenapiirakka on kauden himoituin herkku – listasimme Kotilieden suosituimmat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.