Omenaruokia arkeen ja viikonloppuun

Runsaasta omenasadosta riittää upotettavaa niin pääruokiin, keittoihin kuin salaatteihinkin. Poimi Kotilieden parhaat omenaresepti!

Omenat syödään useimmiten sellaisenaan, käytetään leivonnaisiin tai keitetään hilloksi, mutta omena sopii hyvin ruoanlaittoonkin.

Katso myös: 10 täydellistä omenapiirakkaa

Ruokaomenoiksi sopivat erityisen hyvin happamat ja kovat lajikkeet, kuten Melba, Samo, Lobo ja Punainen kaneli, jotka pehmenevät kypsennettäessä paremmin kuin muut. Koska kotimaisia omenia ei käsitellä säilöntäaineilla, ne voi huoletta käyttää ruokiin kuorineen. Sen sijaan ulkomaiset omenat on hyvä kuoria ennen käyttöä.

omenasalaatti

Omenalla täydennetty salaatti on raikas alkuruoka tai lisuke syysaterialle. Kokeile pähkinäistä omena-kesäkurpitsasalaattia tai mustajuuri-omenasalaattia, jotka ovat paitsi maukasta myös kaunista tarjottavaa. Mehukas omenaslaw on oiva lisuke etenkin possuruoille ja makkaralle.

Fenkoli-omenasalaatin kera tarjottu pariloitu siika on raikas ja kevyt arkiruoka, jonka valmistaminen vie vain tuokion.

Omena antaa hyvän maun myös keitoille, jotka lämmittävät suloisesti koleina syyspäivinä. Omenainen kanakeitto on maukas arkisoppa, ja omenainen juureskeitto pelastaa kiireisen kokin, sillä pakastejuureksista ja omenasoseesta se syntyy hujauksessa. Omenasalsan kera tarjottu sellerikeitto sopii kevyeksi arkiateriaksi tai vaikka viikonloppuaterian alkukeitoksi.

possurulla

Omenainen kanakastike on helppo arkiruoka, joka maistuu riisin kera. Syyspäivien pyhäruoaksi puolestaan sopii omenalla täytetty kanapoika tai possurulla omena-sataytäytteellä.

Keittiössä omena päätyy usein piirakoihin ja muihin makeisiin leivonnaisiin, mutta se sopii hyvin myös suolaisiin leivonnaisiin. Omena-pähkinäsekaleipä saa mehevyyttä ja makeutta omenasoseesta. Rustiikkinen omena-sipulileipä täytetään ruokaisaksi omenalla, sipulilla ja parmesaanilla. Komea leipä sopii evääksi tai illanistujaisten tarjottavaksi.

Lue lisää omenasta:
Omenapiirakka ja muut omenaherkut
Alkusyksyn omenaherkut
Kotimainen omena on syksyn paras hedelmä
Kotikokin suositut omenalajikkeet
Ruoka.fi: Herkkuja omenasta

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Omenaruokia arkeen ja viikonloppuun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X