Ruoka

Omenoiden pakastaminen – säilö omenat talteen lohkoina tai soseena

Omenoiden pakastaminen on helppo tapa säilöä omenasato talteen. Omenat voi pakastaa lohkoina tai soseena. Näillä vinkeillä kotimaisten aarteiden maun saa parhaalla mahdollisella tavalla talteen.

Omenoiden pakastaminen on ajankohtaista syksyllä, kun omenapuut puskevat satoa enemmän kuin omppulohkoja jaksaa popsia tai uuni paistaa piirakkaa.

Omenasato kannattaa säilöä pakastimeen lohkoina tai omenasoseena. Pakastetut omenalohkot ja -sose nopeuttavat ruoan valmistusta ja leivontaa.

Lue myös: Omenien kuivaaminen säilöö omenasadon

Omenalohkojen pakastaminen

Omenan pakastaminen lohkoina on ehkä helpoin tapa säilöä muhkea omppusato, sillä omenat voi pakastaa raakana eikä edes kuoriminen ole välttämätöntä. Omenoiden pakastaminen kuorineen nopeuttaakin säilömisprosessia huomattavasti. Tosin siemenkodat sekä kolhut ja madonsyömät kohdat kannattaa poistaa.

Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Varmista, että myös sisus näyttää hyvältä eli ettei siellä ole matoja. Pane omenalohkot pakastusrasioihin tai -pusseihin sopivan kokoisina kerta-annoksina ja ripottele halutessasi joukkoon hieman sokeria.

Pakastetut omenalohkot sopivat käytettäväksi monipuolisesti leivontaan, kuten piirakoihin, puuroihin, keittoihin, kiisseleihin ja smoothien raaka-aineeksi.

omenoiden pakastaminen lohkoina
Omenan pakastaminen raakana onnistuu, kun leikkaat omput lohkoiksi. Sujauta lohkot pakastusrasiaan ja ripauta joukkoon sokeria. Kuva: Tommi Tuomi

Omenoiden pakastaminen sokeriliemessä

Hedelmäsalaattina tarjottaville omenoille paras säilöntätapa on pakastaa ne sokeriliemessä. Sokeriliemessä pakastetut omenat säilyvät hyvänä kuukausia. Sulaessaan omenalohkot tummuvat, mutta makuun se ei vaikuta.

Valmista ensin sokeriliemi kiehauttamalla vesi ja sokeri kattilassa niin, että sokeri liukenee veteen. Yhtä omenakiloa kohden tarvitset litran vettä ja desilitran sokeria. Halutessasi voit maustaa liemen kanelitangolla tai tähtianiksella.

Jäähdytä sokeriliemi ja lohko sillä välin omenat. Omenoita ei tarvitse kuoria, mutta siemenkodat sekä kolhut ja muut huonot kohdat tulee poistaa. Lado omenalohkot pakastusrasioihin tai vaikka pestyihin maitotölkkeihin, kaada sokerilientä päälle, sulje kannet tiiviisti ja nosta rasiat pakastimeen.

Omenoiden pakastaminen soseena

Omenat voi pakastaa myös soseen muodossa. Hillon pakastaminen sen sijaan on tarpeetonta, sillä huolellisesti ja puhtaissa olosuhteissa valmistettu omenahillo säilyy avaamattomassa hillopurkissa jääkaapissa pitkään hyvänä.

Sokerittoman tai vähäsokerisen omenahillon säilyvyys on hilloa huonompi, ja siksi omenasose kannattaa käyttää nopeasti tai säilöä pakastimeen myöhempää käyttöä varten. Omenasose sopii aamupuuron päälle, jäätelön kanssa nautittavaksi, leivontaan, smoothien tai vispipuuron pohjaksi tai jopa kasvissosekeiton sekaan.

omenasose
Omenoiden pakastaminen onnistuu myös soseena. Pienen soseannoksen saa tehtyä vaikka mikroaaltouunissa, isomman määrän valmistaa nopeimmin kattilassa tai mehukeittimessä.  Kuva: iStock

Helppo omenasose valmistuu kattilassa eikä omenalohkoja tarvitse välttämättä edes kuoria. Huolehdi kuitenkin, että omenat ovat todella puhtaita. Huuhtele omput huolellisesti juoksevan veden alla ja poista kaikki kolhut, madonreiät ja muut huonot kohdat.

Leikkaa omenat sitten neljään osaan, poista siemenkota ja varmista, että myös sisus näyttää hyvältä. Laita lohkot paksupojaiseen kattilaan, jonka pohjalla on hieman vettä. Nosta kattila liedelle, laita kansi päälle ja levy keskiteholle. Pienennä tehoa, kun vesi alkaa kiehua ja anna omenoiden porista miedolla lämmöllä, kunnes omenoiden sisus pehmenee ja soseutuu. Tähän menee lajikkeesta riippuen noin puoli tuntia. 

Paseeraa eli painele sose lopuksi siivilän läpi, jotta saat soseesta aivan tasaista. Näin pääset kätevästi myös kuorista ja siemenkodista eroon. 

Omenasoseen voi halutessaan makeuttaa sokerilla tai maustaa esimerkiksi kanelilla. Maustamaton omenasose antaa kuitenkin enemmän käyttömahdollisuuksia ja sopii mainiosti myös ruoanvalmistukseen.

Kuten omanlohkotkin, myös sose kannattaa pakastaa pieninä yhden tai kahden päivän kerta-annoksina minigrip-pusseissa tai pakastusrasioissa. 

Lue myös Anna.fi: Herkkuja omenasta – 10 tapaa hukata omenasato

Artikkelia on muokattu 13.7.2024

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenoiden pakastaminen – säilö omenat talteen lohkoina tai soseena

Sinun täytyy kommentoidaksesi.